BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem1,5 yıl sonra korona virüs için aynı tartışma----

1,5 yıl sonra korona virüs için aynı tartışma

1,5 yıl sonra korona virüs için aynı tartışma
29 Mayıs 2021 - 05:56 www.finansgundem.com

1.5 yılda 3.5 milyon can alan, 170 milyon kişiye bulaşan, ülke ekonomilerini yerle bir eden korona virüsün nasıl ortaya çıktığıyla ilgili iki teori yeniden gündemde: Laboratuvardan mı, yarasalardan mı?

ABD istihbaratından gelen son açıklamalar, korona virüsün ortaya çıkış şekliyle ilgili teorileri 1.5 yıl sonra yeniden gündeme taşıdı. 

amerikaninsesi.com'daki habere göre hastalığın ortaya çıkışıyla ilgili iki rakip teori mevcut. İlki, virüsün muhtemelen yarasalardan kaynaklandığı ve hayvanlardan insanlara sıçradığı. İkincisi, virüsün Çin'in Vuhankentindeki bir viroloji laboratuvarından kaçtığı.

Wuhan'daki laboratuvar neden ilgi odağı?

Vuhan Viroloji Enstitüsü (WIV), insanlara ölümcül ve egzotik yeni hastalıklar bulaştırma potansiyeline sahip olan doğada patojenleri inceleyen yüksek güvenlikli bir araştırma tesisi.

Laboratuvar, 2002 yılında Çin'de başlayan ve dünya çapında 774 kişinin ölümüne neden olan SARS-CoV-1 (şiddetli akut solunum yolu sendromu) salgınından bu yana, yarasa kaynaklı virüsler üzerinde kapsamlı çalışmalar yaptı. Bu araştırmalar yıllar sonra Çin’in güneybatısındaki bir yarasa mağarasında SARS benzeri virüslerin keşfedilmesine yol açtı.

Enstitü, Vuhan laboratuvarında deneyler için vahşi yaşamdan genetik materyal topluyor.

Araştırmacılar, insan duyarlılığını ölçmek için hayvanlar üzerinde canlı virüsler ile deneyler yapıyor. Patojenlerin kazara kaçma riskini azaltmak için, tesisin koruyucu kıyafet ve süper hava filtrelemesi gibi sıkı güvenlik protokolleri uygulaması gerekiyor. Ancak en katı önlemler bile bu tür riskleri ortadan kaldıramıyor.

Niye bazı bilimadamları laboratuvar kazasından şüpheleniyor?

Bazı bilimadamlarına göre, dikkatsiz bir laboratuvar çalışanı aracılığıyla tehlikeli bir patojenin dışarıya kaçması, pandeminin nasıl başladığına dair makul bir hipotez ve soruşturulmayı hak ediyor.

Çin'in önde gelen SARS araştırma tesisi olan Vuhan laboratuvarı, salgının en başında virüsün hayvandan insana bulaşmasının en olası yeri olarak gösterilen Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çok uzak değil. Pazar aynı zamanda ‘’süper bulaştırıcı’’ yani birçok insanın enfekte olduğu salgının yaşandığı bilinen ilk yerdi. Bu yerlerin birbirine yakınlığı, şimdiye kadar aynı viral soyla enfekte olmuş herhangi bir yaban hayatının tanımlanamaması ve Çin hükümetinin laboratuvar sızıntısı senaryosunun tam olarak araştırılmasına izin vermemesiyle birleşince, şüpheleri arttırdı.

Bilimadamları ve birçokları, laboratuvarda canlı virüs araştırmaları ile ilgili riskler, virüsün gen dizilimindeki ipuçları ve enstitü araştırmacılarının çalışmalarından elde edilen bilgiler hakkındaki genel endişelere dayanarak hipotezler geliştirdiler.

Vuhan laboratuvarında çalışan bilimadamları o sırada envanterlerinde SARS-CoV-2'den eser olmadığını söyleseler de 24 araştırmacı Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) titiz ve bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunan bir mektup gönderdi. DSÖ yetkililerinin bu yıl Çin'e yaptığı araştırma amaçlı ilk ziyarette yeterince derine inmedikleri eleştirisinde bulundular.

Trump yönetiminin son günlerinde DSÖ ziyaretinden önce yayınlanan bir ABD Dışişleri Bakanlığı bilgilendirmesinde, Vuhan Viroloji Enstitüsü’nden birkaç araştırmacının 2019 Aralık ayında kamuoyuna açıklanan ilk vakadan önce, COVID-19 veya yaygın mevsimsel hastalıklarla tutarlı semptomlarla hastalandığı iddia edilmişti; ancak bir kanıt sunulmamıştı.

Atom Bilimcileri Bülteni'nde 5 Mayıs’ta yayınlanan Nicholas Wade imzalı bir haberde, bir virüs üzerinde deney yapan laboratuvar çalışanlarının, bazen gen dizilimine, virüsü daha kusurlu hale getiren bir şekilde bir dizi eklediklerini söyledi. Makaleye göre Nobel Ödüllü virolog David Baltimore, SARS-CoV-2 genomunda bu ek dizilimi tespit ettiğinde, virüsün kökeniyle ilgili kesin delil bulduğunu düşündüğünü söyledi.

Hayvanlardan insanlara bulaştığı iddiaları neye dayanıyor?

Pek çok bilimadamı, doğal bir kökenin daha muhtemel olduğu ve laboratuvar sızıntı teorisini destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt olmadığı görüşünde. Scripps Research'te hayvanlardan insanlara bulaşabilen Corona virüsleri, Ebola ve diğer patojenler üzerinde kapsamlı çalışmalar yapan Kristian G. Andersen, benzer gen dizilimlerinin Corona virüslerinde doğal olarak meydana geldiğini ve David Baltimore'un tanımladığı şekilde deney amaçlı manipüle edilmesinin olası görünmediğini söyledi.

Doğal köken hipotezini destekleyen bilimadamları büyük ölçüde tarihteki olayları örnek gösteriyor. Geçen yüzyılın en ölümcül yeni hastalıklarından bazılarının kökeninde, vahşi yaşam ve evcil hayvanlarla insan etkileşimleri bulundu. İlk şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgını yarasalarla, Ortadoğu solunum sendromu (MERS) develerle ve Ebola yarasalar veya insan olmayan primatlarla ilişkilendirildi.

Şimdiye kadar bir hayvan kaynağı tespit edilmemiş olsa da salgının başlamasından sonra Wuhan'daki vahşi yaşam pazarının yaban hayatı bölümündeki ahırların sürüntülerin pozitif çıkması, virüsün enfekte bir hayvan veya terbiyecisi bir insan olduğunu düşündürdü.

İki teoriden birini daha güçlendirecek yeni bilgiler geldi mi?

Bilimadamlarının Dünya Sağlık Örgütü’ne yazdığı 4 Mart tarihli mektubu, dikkati laboratuvar sızıntısı senaryosuna yeniden odakladı; ancak yeni bir kanıt sunmadı. Doğal bir kökenin kesin kanıtı da ortaya çıkmadı.

26 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden, yönetimindeki ulusal güvenlik yetkililerinin bir teorinin diğerinden daha muhtemel olduğunu değerlendirmek için yeterli bilgi olduğuna inanmadığını söyledi. Biden, istihbarat yetkililerine, kesin sonuca varabilecek ve 90 gün içinde rapor verebilecek bilgileri toplamaları ve analiz etmeleri talimatını verdi.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muzaffer ATAÇOĞLU29 Mayıs 2021 17:16

    Milli damatta dahil dünya ekonomisini yönetenlerden yaşlı kesim çok arttığı vahşi kapitalist ekonomilere büyük yük getirdiği söylenmişti. Dikkat ederseniz salgının başlangıcından bu yana çok sayıda yaşlıyı öbür tarafa gönderdiler. Dünyayı yöneten aç gözlü derin devlet  böyle olmasını istedi LABARATUAR ORTAMINDA VİRÜS ÜRETİLDİ.. Yeri kadar öldürmediğinde de varyantı üretildi. Aşı ile de fakir ülkeler sömürüldü. Bir taşla bir kaç kuş.

  • Gercekler 29 Mayıs 2021 14:06

    Önce devletler önceki 7 yıl ülkelerinde hastalıklardan ölen sayısını 2020 ve 2021 ile karşılaştırsınlar. Ölümlerin çok büyük çoğuğu kış hastalıklarının tetiklediği rutin ölümler. Sadece raporlamalar değişti artık ana hastalıklara yerine covit yazılıyor. Hiç bir ülkede hastalıklardan ölen sayısı artmamış. Covit vakası kadar diğer gastalıklardan ölen sayısı azalmış!

  • DR29 Mayıs 2021 14:02

    Üçüncü teoride var! “Bu her zaman var olan bir virüs idi ve diğer onlarca corona virüsü gibi içiçie yaşıyorduk, her yıl çok kişi bundan dolayı hasta oluyordu zaten! Sadece tespit edilen yedinci corona virüs oldu ve çok populer yapıldı!

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ29 Mayıs 2021 10:56

    SENELERDİR AKIL ÇEMBERİ TV PROĞRAMLARINDA VE ABD FİLMLERİNDE BUNLARI ABD NİN YAPACAĞINA DAİR HER ŞEYİ SEYİR EDİYOR İDİK.BUGÜN ALLAH IN YARATTIKLARINA SUÇ BULUP ÖLDÜRÜR İSEN DOĞANIN DENGESİ DEĞİŞİR.YARASALARDAN OLDUĞU HİÇ TAHMİN ETMİYORUM ASIRLAR BOYU YOK İDİ DE ŞİMDİ NEDEN OLDUNU SÖYLEDİLER.MESALA BREZİLYA DA YARASALAR GÜNLÜK AMAZON KISMINDA 10 TON ZARARLI BÖCEKLERİ YERLER İMİŞ EĞER YARASALAR OLMASA İNSANLIĞIN BELKİDE YOK OLACAĞINI BİLİM ADAMLARI SÖYLEMEKTEDİRLER.BUNU ABD ÇIKARTTI TÜM DÜNYA YA AYNI ANDA YAYDIĞI SÖYLENMEKTEDİR.BUNA İNANIYORUZ.

  • Vatandaş29 Mayıs 2021 10:11

    Bence labaratuvar virüsü. Olmayan virüsleri üreterek tüm insanlığı test ediyorlar. Biz ne yapmalıyız. Büyük araştırma labaratuvarları kurmalıyız. Bilim adamları yetistirmeliyiz. Gerekirse kübadan ve dünyanın her yerinden araştırmacı almalıyız. Tıpkı nasa gibi. Dünyanın her yerinden en iyilerle çalışmalıyız. Müteahhitler yerine bilim insanları, yazılımcılar ve ekonomistlere yatırım yapalım. Mütaahhitlerimiz kusura bakmasınlar ama bin yıl (biraz mübalağ olabilir ☺️) yetecek kadar kazandıklarını düsünüyorum.

  • Kahin29 Mayıs 2021 07:57

    Çin tüm dünyanın tutundugu dal onu kesmek degil kimse aklından bile geçiremez

  • Ali29 Mayıs 2021 07:44

    Çin bu işin tek müsebbibi. Hem yaydı hem hastalığı zamanında bildirmedi. yaptırım uygulayan varmı yok. Bize gelince ota boka yaptırım uygulanıyor.