BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi"15 çeyrektir aralıksız büyüyoruz"----

"15 çeyrektir aralıksız büyüyoruz"

15 çeyrektir aralıksız büyüyoruz
10 Eylül 2013 - 11:41 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2. çeyrekteki büyüme rakamlarını değerlendirirken, dış talebin büyümeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2013 yılı ilk yarısında toplam iç talebin reel olarak yüzde 5.4 seviyesinde güçlü bir artış gösterdiğini belirterek, dış talebin zayıf seyrinin büyümeyi sınırlandırdığını vurguladı. Yılın ilk yarısında toplam nihai yurtiçi talebin büyümeye 4.3 puan katkı yaparken; net dış talebin negatif 1.8 puan katkı yaptığını ifade eden Babacan, “Bu gelişmede özellikle 2012 yılındaki altın ihracatının yüksek baz etkisi ve 2013 yılı ilk yarısında yapılan altın ithalatındaki artış etkili olmuştur. Yılın ikinci yarısında özellikle Avrupa Birliği’ndeki görece toparlanmanın etkisiyle altın hariç ihracatımızın büyümeye yaptığı pozitif katkıyı arttırması beklenmektedir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı yazılı açıklamada büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre GSYH’nin 2013 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak beklentilerin üzerinde bir artış gösterdiğini ve büyüme hızının yüzde 4.4 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Babacan şunları kaydetti:
“İkinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızı yüzde 2.1 olmuştur. Bu gelişmeler sonucunda, 2013 yılı ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre GSYH reel olarak yüzde 3.7 oranında büyüme kaydetmiştir.”
“DIŞ TALEBİN ZAYIF SEYRİ BÜYÜMEYİ SINIRLANDIRDI”
2013 yılı ilk yarısında toplam iç talebin reel olarak yüzde 5.4 seviyesinde güçlü bir artış gösterdiğini belirten Babacan, dış talebin zayıf seyrinin büyümeyi sınırlandırdığını vurguladı. Yılın ilk yarısında toplam nihai yurtiçi talebin büyümeye 4.3 puan katkı yaparken; net dış talebin negatif 1.8 puan katkı yaptığını ifade eden Babacan, “Bu gelişmede özellikle 2012 yılındaki altın ihracatının yüksek baz etkisi ve 2013 yılı ilk yarısında yapılan altın ithalatındaki artış etkili olmuştur. Yılın ikinci yarısında özellikle Avrupa Birliği’ndeki görece toparlanmanın etkisiyle altın hariç ihracatımızın büyümeye yaptığı pozitif katkıyı arttırması beklenmektedir” dedi.
"TÜRKİYE EKONOMİSİ ARALIKSIZ ON BEŞ ÇEYREKTİR BÜYÜYOR"
On beş çeyrektir aralıksız büyüyen Türkiye ekonomisinde, 2013 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 848 bin kişi ilave istihdam oluşturulduğunu dile getiren Babacan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Böylece 2009 yılından itibaren oluşturulan ilave istihdam 4 milyon 635 bin kişiye ulaşmıştır. 2013 yılı ikinci çeyreğinde, işgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yılın ilk yarısındaki yüzde 3,7 oranındaki büyüme Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri çerçevesinde gerçekleşmiştir. Dün açıklanan veriler sanayi üretimindeki artış hızının Temmuz ayında da beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Küresel ve bölgesel olumsuz konjonktüre rağmen GSYH, sanayi üretimi ve istihdamda sağlanan bu büyüme oranları, son 11 yıllık dönemde gerçekleştirdiğimiz reformlar sonucunda Türkiye ekonomisinin kazanmış olduğu dayanıklılık, esneklik ve dinamizmi ortaya koymaktadır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)