BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem1 Mayıs olayları nerede ne oluyor?----

1 Mayıs olayları nerede ne oluyor?

1 Mayıs olayları nerede ne oluyor?
01 Mayıs 2015 - 07:03 www.finansgundem.com

1 Mayıs işçi bayramı İstanbul'da Taksim yasağı sebebiyle gergin. Ankara'da bir çok yol 1 Mayıs sebebiyle kapalı

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR;

CHP'Lİ VEKİLİN ELİ KANLAR İÇİNDE KALDI


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Beşiktaş'ta gözaltına alınan eylemcilerin emniyete götürüldüğü otobüse binmek istedi. Otobüse alınmayan Erdoğdu, yumruk atarak aracın camını kırdı.  

CHP'li vekilin eli kanlar içinde kaldı

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Beşiktaş'ta polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınan eylemcilere destek vermek istedi. Gözaltına alınan eylemcilerin yanına gitmeye çalışan Erdoğdu, bu sırada polis otobüsünün hareket ettiğini görünce otobüse binmek istedi. Erdoğdu, araca alınmayınca aracı yumrukladı. Otobüsün ön kapı camını kıran Erdoğdu, "Ben de geleceğim, beni de alın" diye bağırdı.



Otobüs camındaki kırıklar nedeniyle eli kesilen Erdoğdu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Üzerimize araba sürüyorlar, masum çocukları tahrik ediyorlar. Bir şey yoktu burada. Polis illegal, halkım legal. Çocuklara işkence ediyorlar. Gözaltında kızları taciz ediyorlar" iddiasında bulundu. Erdoğdu güçlükle sakinleştirildi.



BİR GÖSTERİCİ BIÇAKLANDI

Beşiktaş’ta göstericilerden biri kimliği belirsiz kişi tarafından karnından bıçaklandı. Yarasının ağır olmadığı öğrenilen gösterici, çevredekilerin ilk yardımının ardından olay yerinden uzaklaştı. Bıçaklanan kişi şikayetçi olmadı...

Bıçaklandı ama şikayetçi olmadı

İLK GÖZALTILAR OKMEYDANI'NDAN

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda ilk gözaltı haberi, Şişli ilçesine bağlı Okmeydanı'ndan geldi.
Bazı kişileri durduran polis, 5 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin çantasında yapılan aramada gaz maskesi ve misket çıktığı bildirildi.

1-mayis-gozalti.jpg

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesindeki kafeteryada kimlik taraması yapan polis, çantasında gaz maskesi olan bir kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan genç, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” şeklinde slogan attı. Piyalepaşa Caddesi'nde ise saat 11.30 sıralarında toplanan grup, Şişli'ye doğru yürümek istedi. Polis ekipleri, havai fişek atan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Ara sokaklara kaçarak dağılan gruptakiler, yeniden bir araya geldi.

istanbul-1-mayis.jpg

POLİS PLASTİK MERMİ KULLANDI

Kurtuluş Caddesi üzerinde toplanan bir grup, yola barikat kurdu. Polis ekipleri, grubu biber gaz ve tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı. Eylemciler ise polise molotof kokteyli ve havai fişek attı. 

Polis ekiplerinin müdahalesinin ardından ara sokaklara dağılan gruptakiler, yeniden bir araya geldi. Bir binaya sığınan bazı göstericler, çatıdan kiremit attı. Polis ekiplerinin zaman zaman plastik mermi kullandığı görüldü. 

istanbul-1-mayis-sandalyeli-eylem.jpg

TOMA ÖNÜNDE SANDALYELİ EYLEM

Bu arada, TOMA’nın önüne gelen bir kişi, sandalyeye oturdu. Tazyikli suyla müdahale edilen eylemci, olay yerinden kaçtı.

BİR ANDA TAKSİM MEYDANI'NA ÇIKTILAR

Bu arada, Taksim'de saat 11.30 sıralarında Kazancı Yokuşu yakınındaki Cengaver Han'dan aniden çıkan yaklaşık 30 kişilik Komünist Parti üyesi grup, koşarak Atatürk Anıtı'nın önüne geldi.

Ellerinde parti flamalarıyla anıtın önüne kadar gelmeyi başaran grup, burada çeşitli sloganlar attı.

tkp-taksim-meydanina-cikti.jpg

Çevik kuvvet ekipleri, gruba coplarla müdahale etti. Komünist Parti üyeleri, polis tarafından gözaltına alındı. Geceyi de binada geçirdikleri tahmin edilen grup, hanın üst katlarından da "Eşitlik ve Özgürlük için Komünist Parti" yazılı pankart açtı. Güvenlik güçleri Kazancı Yokuşu'na bariyerler koyarken, Taksim Meydanı'ndaki önlemler artırıldı. Atatürk Anıtı'nın etrafında polis çemberi oluşturuldu.

1 MAYIS'A DAMGA VURAN FOTOĞRAF

Taksim'e korsan giriş yapan gruptakileri gözaltına alan polisler sokak köpeğini tekmelerken çekilen fotoğrafı ise bu yıl 1 Mayıs'a damga vurdu. 

1-mayis-taksim-gozalti-polis-kopege-tekme-atti.jpg

SAATLER SÜREN PAZARLIK SONUÇSUZ KALDI

Beşiktaş Meydanı'nda toplanan grup ile güvenlik güçleri arasında Taksim Meydanı'na çıkma konusunda görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonucunda 300 kişilik bir grubun Taksim'e çıkmasına izin verildi. Saat 14.00 sıralarında TOMA'larla müdahale başladı. Polis ekipleri, gruba gaz bombası da attı.

1-mayis-besiktas-mudahale.jpg

ALTINOK: ŞU ANA KADAR SIKINTI YOK

Taksim Meydanı’nda inceleme yapan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, yetkililerden bilgi aldı.

Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Altınok, “Taksim'e sembolik anlamda çelenk koyup, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakmak isteyen herkese müsaade ediyoruz. Kaza, bela olmadan, hiç kimsenin canı yanmadan bu işi kendi tedbirlerimiz açısından tamamlamak istiyoruz. Günün sonunda da kimseyi canı yanmış halde görmek istemiyoruz” dedi.

İç Güvenlik Yasası'nda yapılan değişiklik sonrası gerçekleştirilen ilk 1 Mayıs olduğunun hatırlatılması üzerine Altınok, "Yetkimiz var diye o yetkiyi lazım olmadığı şekilde kullanacak değiliz” diye konuştu.

GÖZALTI SAYISI

Emniyet Müdürü Altınok, şu ana kadar 136 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

CHP'Lİ VEKİL GÖZALTIYI ENGELLEDİ

Beşiktaş'ta bir grup, sabahın erken saatlerinde toplandı. CHP binası önünde bır araya gelen gruptakiler, sloganlar attı. Polis ekipleri, yanında gaz maskesi ve kask bulunan bir genci gözaltına almaya çalıştı. Araya giren CHP milletvekili Süleyman Çelebi, gence sarılarak izin vermedi. Bu sırada, CHP’li milletvekili ile polis ekipleri arasında tartışma yaşandı. Gencin serbest bırakması üzerine çevredeki grup, alkış ve sloganlar attı.

suleyman-celebi-1-mayis.jpg
 
KİM BU ADAMLAR?

Bu arada, HDP'li bir grup, Barbaros Bulvarı'nın Yıldız girişinden Beşiktaş Meydanı'na gitmek istedi.

Geçişe izin vermeyen polis, bulvarın girişinde gruba biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara dağıldı. Fulya'da toplanan bir gruba da müdahale geldi. Gruptakiler ara sokaklara kaçtı. 

istanbulda-1-mayis-fulyada-mudahale-3693-dhaphoto4,i7rlqherceg4p89bfka-kw.jpg

Öte yandan, Fulya'da kimliği belirsiz bazı kişilerin polislerle birlikte göstericilere müdahale ettiği görüldü. Ellerindeki borularla eylemcilere vuran bu kişiler, yere düşen eylemcileri de tekmeledi.

HDP'LİLER FENALIK GEÇİRDİ

15.00-
 Bu sabah makam aracıyla Beşiktaş'taki 1 Mayıs törenlerine gelen HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da biber gazından etkilendi. Bir diğer HDP'li Sabahat Tuncel'de biber gazı nedeniyle fenalık geçirdi.

29102025.jpg

BEŞİKTAŞ'DA SERT MÜDAHALE

14.05- Beşiktaş'ta DİSK'in öncülüğünde toplanan gruba polis biber gazı ve TOMA'larla müdahaleye başladı.

GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 100'E ÇIKTI

13.49-  İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul'da 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınanların sayısının 136 olduğunu açıkladı.

SİLAH BULUNDU

13.40- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Kurtuluş'ta toplanan ve Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grubu, polis dağılmaları yönünde uyardı. Buna rağmen ilerleyişini sürdüren gruba, biber gazıyla müdahale edildi. Bunun üzerine grup, ara sokaklara dağıldı. 

Polis, bu sırada yolda bir silah buldu. Eylemcilerin yola düşürdüğü tahmin edilen silah daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi.

KİM BU ADAMLAR? 

13.36- Fulya'dan Beşiktaş Meydanı'na gitmek isteyen gruba polis müdahale etti.

Ara sokaklarda havai fişek ve taş atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Grup çöp konteynerlerini devirerek barikat kurdu. Çevik kuvvet polisleri grubu tazyikli su ve biber gazıyla dağıttı. Grup müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı.

Polisin gruba müdahalesi sürerken kimliği belirsiz kişiler iki göstericiyi yakalayarak darp etti.

13.33- Şirinevler'deki kutlamanın ardından E-5 üzerinden İncirli'ye yürüyüş başladı.

FULYA'DA MÜDAHALE

13.18- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Fulya'dan Beşiktaş Meydanı'na gitmek isteyen gruba polis müdahale etti. Ara sokaklarda havai fişek ve taş atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.


12.18- HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan Beşiktaş Barbaros Bulvarı'na geldi. Tuncel polisle görüşüyor. 


11.50- İstanbul Barosu 1 Mayıs olayları sırasında gözaltına alınanların sayısının 77 olduğunu açıkladı.

TAKSİM'E KAÇAK GİRDİLER

11.21- Apartmandan Taksim'e girdiler! Yakındaki bir apartmandan koşarak çıkan küçük bir grup KP'li Taksim'e 'kaçak' girdi! Atatürk Anıtı'nın olduğu alana kol kola gelen gruba polis müdahale etti, gözaltına alınanlar var.

BEŞİKTAŞ'TA MÜDAHALE BAŞLADI


11.15- 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalar Beşiktaş'ta toplanıyor. Ancak polis Zincirlikuyu'dan Beşiktaş'a inmek isteyen bazı gruplara da biber gazıyla müdahale etti.

11.05- Beşiktaş'ta tansiyon yükseliyor. Taksim'e yürümek isteyen grup ile polis arasında görüşmeler sürüyor. 

KONYA'DA ŞENLİK GİBİ 1 MAYIS
 
10.52- İstanbul'un aksine Konya'daki 1 Mayıs kutlamaları şenlik havasında geçiyor. "Mevlana ve hoşgörü" kenti Konya'da, Memur-Sen ve Hak-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü binlerce işçi ve memurun katılımıyla kutlamaya başladı. 

İKİ KADINA GÖZALTI

10.37- Taksim Meydanı'na gelerek pankart açan iki kadına müdahale eden polis önce pankartı toplamak istedi. Göstericilerden biri bırakmamak için direndi. Polis eylemcinin elinden pankartı aldıktan sonra her ikisini de gözaltına alarak polis aracına bindirdi.

10.30- Eğitim-Sen 1 No'lu şube üyeleri otobüsleri polis tarafından durdurulunca E-5 üzerinde Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.

OKMEYDANI'NDA 5 GÖZALTI

09.43-  Okmeydanı Anadolu Parkı'nda saat 09.00 sıralarında polisin üzerlerini aradığı 5 kişinin çantasından, gaz maskesi ve misket çıktığı için gözaltına alındı. Gözaltına alınan bir kişiye polis tarafından plastik kelepçe takıldı.

DİSK'İN ÖNÜNDEKİ KALABALIK ARTIYOR

09.24- Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önündeki DİSK'in 'gelmeyin' çağrısına karşın kalabalık artıyor. DİSK önceki 1 Mayıs kutlamalarının aksine üyelerine genel merkez önünde değil, Beşiktaş ve Şişli Meydanı’nda toplanma çağrısı yapmıştı. Gerekçe olarak da Şişli’deki genel merkez binasındaki çatlakların risk yaratması gösterilmişti. 

1 MAYIS'TA İLK GÖZALTI OLAYI

09.04- İstanbul Beşiktaş'ta polis bir öğrenciyi gözaltına almak istedi. Polis gencen sırtındaki çantada gaz maskesi bulunması nedeniye gözaltı girişiminde bulundu. Ancak CHP Milletvekili Süleyman Çelebi'nin araya girmesi sonrası gözaltı gerçekleşmedi.

08: 47 BEŞİKTAŞ'TA TOPLANMAYA BAŞLADILAR

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar, Beşiktaş’ta toplanmaya başladı. Çevik kuvvet polisi ise bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı. 


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar Beşiktaş’ta toplanmaya başladı. Beşiktaş’taki CHP ilçe binası önünde toplanan göstericilerin arasında CHP’liler,

İşçi Partililer, Halkevleri ve çeşitli sendikalar yer aldı. Polis gruplara karşı yoğun güvenlik önlemleri aldı. TOMA’nın ise herhangi bir taşkınlığa karşı hazır bekletildiği görüldü. Barbaros Bulvarı ve Başbakanlık Ofisi önü ise trafiğe kapatıldı.

08.30-Türk-İş Heyeti, Kazancı Yokuşu'nda 

Türk-İş Heyeti 1977 yılında ölenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Türk-İş Heyeti, karanfil bıraktıktan sonra yaptığı açıklamada, işçi haklarının korunması ve kıdem tazminatının kaldırılmamasını talep etti.



POLİSLERE KIRMIZI YELEK

İstanbul genelinde 1 Mayıs nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. 1 Mayıs'ta görevli İstanbul polisinin giydiği kırmızı yelekler dikkat çekerken, Şişli Camii yönetimi, cami duvarlarına, "Allah rızası için yazı yazmayın" pankartı astı.  
 
İstanbul'da 1 Mayıs'ta polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Taksim'e çıkan yollar tamamen kapatılırken, görevli polislerin giydiği kırmızı yelekler dikkat çekti. 1 Mayıs nedeniyle Şişli Camii'nin 3 duvarına da geçtiğimiz yıl olduğu gibi "İşçi bayramınızı kutlar, Allah rızası için tarihi cami duvarlarına yazı yazılmamasını rica ederiz" yazılı pankart asıldı.



OLAĞANÜSTÜ ÖNLEM

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurt genelinde 1 Mayıs işçi bayramı dolayısıyla bir çok gösteri ve yürüyüş planlandı. İstanbul'da Taksim meydanı yasaklı. Taksim'e çıkan tüm yollar kapatılırken demir bariyerler yerleştirildi. Taksim'e giden Metro ve Anadolu - Avrupa arası Metrobüs seferleri 1 Mayıs dolayısıyla gerçekleşmiyor. Sadece Marmaray Sirkeci durağı hariç hizmet veriyor. 

BEŞİKTAŞ'A DİKKAT!

1 Mayıs dolayısıyla İstanbul'da bir çok yol kapanmış durumda. Beşiktaş Barbaros Bulvarı 'da DİSK'in Taksim'e yürüme planı nedeniyle kapatıldı. DİSK sendikalara çağrı yaparak saat 12.00'da Beşiktaş'tan Taksim'e yürüyeceklerini ilan etti. İstanbul Valiliği Taksim meydanını yasakladığı için DİSK'in bu yürüyüşü polis müdahalesi ile karşılaşacak. 

Taksim Meydana çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete Caddesi, Gezi Parkı kavşağı ve İstiklal Caddesi ile Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önü, Beşiktaş Meydan ve Dolmabahçe’de ani müdahale timleri hazır bekliyor. Bu noktalarda tazyikli su sıkabilen dev tanklara sahip TOMA araçları da yer alıyor.  

Çevre il ve ilçelerden getirilen takviye çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra Jandarma Komutanlığı’ndan da gerektiği noktalarda destek alınıyor. İstanbul hava sahasında helikopter gibi görerek uçuş yapabilen hava araçlarına izin verilmiyor.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS KUTLAMA ALANI

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Mayıs kutlamaları için Yenikapı'daki miting alanını adres gösterdi. Bu miting alanına ücretsiz otobüs seferleri konuldu. Emniyet, Taksim için geçen yıl olduğu gibi özel tedbirler aldı. Tüm personel izinleri iptal edilirken, karadan ve havadan kontrol altında tutulan Taksim’de 10 bin civarında polis gücü hazır bulunuyor. Duruma göre anında bu rakamın çok daha üzerine çıkılabilecek hazırlık da yapıldı. 

MEYDANA GİREN YAYALAR DA ARANIYOR


Taksim meydanı bariyerlerle çevrildi ve meydana giren halk da aranıyor. Belli yerlerde kontrol noktaları oluşturan polis, buralardan kontrol yaparak geçişlere izin veriyor.

METRO VE METROBÜS ÇALIŞMIYOR


Taksim metrosu M1 hattı Hacıosman-Levent arası çalışırken, Taksim-Kabataş arası sefer yapan füniküler hattı iptal edildi. Marmaray ise gün boyu açık olacak. Ancak sadece Sirkeci durağında durmayacak. Metrobüs seferleri de Beylikdüzü-Cevizlibağ arası hariç olmak üzere iptal edildi. Metrobüsün Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri yapılmıyor. 

İŞÇİ SENDİKALARI HERKESİ TAKSİM'E ÇAĞIRDI


Yenikapı'daki yeni miting alanını adres gösteren İstanbul Valisi Vasip Şahin’in, yasak kararını açıklamasının ardından bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2015 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları Taksim’de bir araya geldi. Komite 1 Mayıs kutlamaları için herkesi Taksim’e çağırdı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta alanlardayız. Ancak tüm dünyanın gözü kulağı Taksim’de olacak. Çünkü Taksim’in üçüncü kez siyasi iktidar tarafından tamamen hukuksuz şekilde işçilere kapatılması söz konusu. Hem 1 Mayıs’ın, hem Taksim’in özgürleştirilmesi için verdiğimiz mücadele var. Bu mücadeleyi kazandık ve 2010’da Taksim açıldı, ancak 2013’te tüm mahkeme kararlarına rağmen tekrar kapatıldı ve siyasi iktidar bu yasak zihniyetinde ısrar ediyor. Tüm mahkemelerde mahkûm oluyor, davaları kazanıyor ama bu tutumlarını sürdürüyorlar. Çünkü tarihsel ve politik olarak son derece kuvvetli olan bu meydanda 100 binlerin bir araya gelerek haklı taleplerini dile getirmelerini istemiyorlar, bu nedenle yasaklıyorlar” dedi.

BEŞİKTAŞ'TAN TAKSİM'E YÜRÜNECEK

1 Mayıs sabahı Beşiktaş Meydanı’nda toplanacaklarını belirten Çerkezoğlu, Dolmabahçe üzerinden Taksim’e yürüyeceklerini söyledi:

“Saat 12.00’de yürüyüşümüzü başlatacağız. Engelleme olmamasını diliyoruz. Son dakikaya kadar tüm görüşmeleri yetkili mercilerle yapacağız. Biz asla şiddetin tarafı olmadık, olmak da istemiyoruz. Göz yaşartıcı gazların kapladığı bir havada, yolların kapatıldığı bir ortam görmek istemiyoruz. Ama yollar kapatılırsa da irademizin arkasında duracağız. Kararlılığımızı ortadan kaldıramazlar. Müdahale olması durumunda yapacağımız şey çok açık. Duruşumuzu sürdüreceğiz. Gereken görüşmeleri de yapacağız. Tüm yollar kapatılır, insanların gelmeleri tamamen engellenirse o zaman değerlendirmelerimizi yapacağız.”

1 MAYIS BAYRAMDIR TAKSİM'E ÇIKACAĞIZ

Çerkezoğlu, Vali Şahin’in kendilerine yeni yaptıkları miting alanlarını adres göstermesiyle ilgili de şöyle konuştu:

“1 Mayıs bir miting değildir. Bununla ilgili yargı kararları bunu söylüyor. Bizim yargılandığımız ve kazandığımız davanın gerekçeli kararında 1 Mayıs’ın, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında tutulamayacağı belirtiliyor. 1 Mayıs’ın milli ve dini bayramlar gibi, 19 Mayıs, 23 Nisan gibi resmi bir bayram olduğu vurgulanıyor. Dolayısıyla siyasi partilerin veya bizim yaptığımız klasik mitinglerden biri değildir 1 Mayıs. Biz miting için çıkmıyoruz, tüm dünyanın kutladığı uluslararası resmi tatil olan bir bayramı kutlamak için, anmamızı yapmak için çıkacağız.”



 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)