Ana SayfaPara PiyasaSiyasi şoklar ekonomiyi baltalar---

Siyasi şoklar ekonomiyi baltalar

4 / 4
Siyasi şoklar ekonomiyi baltalar
30 Ağustos 2015 - 08:49 www.finansgundem.com

Dikkat, siyasi şoklar ekonomiyi baltalar!

Yabancı yatırım kuruluşları ve rating şirketleri Türkiye’nin kredi notuna dikkat çekerek olası riskleri sıralıyor. Fitch, “Eğer Türkiye’de çatışma ortamı tırmanır  veya ülke uzun süreli bölgesel çatışmanın içine girerse risk profili için negatif olur” vurgusunda bulundu. Türkiye’de siyasi riskin uzun süreden bu yana ülkenin kredi notu üzerinde baskı yarattığını belirten Fitch, seçim sürecinin uzun sürmesi ve çeşitli siyasi şokların ekonomik performansın baltalanmasına etkide bulunduğunu vurguladı. 
Anketlerin yapılacak yeni seçimlerin haziran ayındakine benzer sonuçların çıkacağına işaret ettiğini belirten Fitch, “Bu durum, ekonomik büyümeyi kademeli şekilde yeniden canlandıracak ve cari işlemler açığının fonlama büyüklüğünü azaltacak ve kalitesini iyileştirecek; sağlam yeniden dengelenmeyi destekleyecek reformlara vesile olacak bir siyasi sonucun çıkmayabileceğine işaret ediyor” yönünde değerlendirmede bulundu. 
 
Kur fırladı, döviz açığı olanlar yandı

Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 25’lik artış gösterdi. Döviz açığı olan şirketler için zor bir dönem başladı. 
Dolar kuru 2001 ve 2008 krizinden sonra 2015’in ilk günlerinden bu yana en hızlı çıkışını yaşıyor. Türk lirasında yaşanan değer kaybı yüzde 25 seviyesinde bulunuyor. Kurdaki bu yükseliş borsadaki şirketlerin kârlarını eritecek. En fazla etkilenecek sektörlerin başında havayolları, enerji ve telekom şirketleri geliyor. 
 
Enerji sektörü önde


Yatırımları nedeniyle borçlanan enerji şirketlerinin döviz açık pozisyonları hayli yüksek. Bu şirketlerin döviz pozisyonlarının yüksek olması kur farkı zararı yazmalarına neden oluyor. Enerji şirketleri içerisinde en yüksek döviz açık pozisyonu Ak Enerji’de bulunuyor. Şirketin döviz açık pozisyonu 881 milyon dolar seviyesinde. Yine aynı sektörde bulunan Zorlu Enerji’nin 737 milyon dolar döviz açığı söz konusu. 
Aksa Enerji’nin 626 milyon dolar, Ayen Enerji’nin ise 295 milyon dolar döviz açık pozisyonu bulunuyor. Enerji piyasasındaki büyüme maliyet artışlarını da beraberinde getiriyor. Bu da ister istemez şirketlerin borçlanmalarına neden oluyor. Son beş yılda Türkiye elektrik enerjisi toplam kurulu gücü içindeki payını yüzde 25’ten yüzde 55 seviyesine arttıran özel sektör elektrik üreticileri, 2014 yıl sonu itibariyle 69.517 MW’a ulaşan Türkiye toplam kurulu gücünün içinde 38.218 MW kurulu güce ulaştı. Havayolu ve Telekom şirketlerinin de kur artışından etkilendiğini görülüyor. Türk Telekom’un özellikle dolar bazında önemli oranda yabancı para açık pozisyonu var. Bu bakımdan TL’nin değer kaybı şirketin net kârını ve dolayısıyla kâr payı dağıtımını olumsuz etkiliyor. Zeynep Aktaş - Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster