Ana SayfaRöportajlarŞirketlerin sigortası: İç denetçi---

Şirketlerin sigortası: İç denetçi

2 / 8
Şirketlerin sigortası: İç denetçi
20 Kasım 2013 - 10:02 www.finansgundem.com

İÇ DENETÇİ KURUMSAL İTİBARIN, YÖNETİMİN DEVAMLILIĞININ SİGORTASI

Finansgundem.com- Bir şirket için iç denetçinin önemi nedir? İç Denetim,  kurumlara ne gibi faydalar kazandırır?

Ali Kamil Uzun: Bir şirket için iç denetimin önemini şöyle bir benzetmeyle açıklamak çok doğru olur. Bir insan için bireysel sağlığında doktor nasıl önemliyse, bir kurum içinde kendi kurumsal sağlığı, kendi kurumsal geleceği ve kurumsal varlığını sürdürülebilmesi için de iç denetçi o derecede önemlidir. Yani iç denetçiyi kurumların kurum doktoru veya dahiliye mütehassısı olarak nitelendirilebiliriz. Birçok farklı pay ve menfaat sahibinin hak ve çıkarlarının birleştiği şirketlerde, bu pay ve menfaat sahipleri kendi hak ve çıkarlarını sürekli ve sürdürülebilir olmasını hedefliyorlar ve arzuluyorlar. Pay sahibi koymuş olduğu sermayenin getirisini sürekli almak istiyor. Çalışan, orayı sürekli bir iş yeri olarak görüyor. Tedarikçi, mal ve hizmet tedarik eden olarak kendi ticari varlığı için, o kurumun varlığının sürmesini istiyor. Müşteri, hizmetin sürekli aynı kaliteden kendisine sunulmasını istiyor. Bankalar kredi verdikleri için, kredilerinin geri dönmesini istiyorlar. Devletimiz de vergi istiyor çünkü, onun için bir gelir kaynağı. Bu kadar birbirinden farklı pay ve menfaat sahibinin çıkarlarının olduğu ve aynı zamanda haklarının bulunduğu kurumların, bu kurumsal varlığının sürekliliği ve sürdürülebilirliği nasıl sağlanacak? Bunun temelinde ne var? Tabi, kurumsal yönetim ilkeleriyle yönetilmeleri var. İşte iç denetçiler bu görevi üstleniyor. Yani kurumsal itibarın ve kurumsal yönetimin sürdürülebilmesinin sigortası olarak görebiliriz iç denetçiyi.

İç denetçi, dış bir göz oluyor. Mesela ben bir süreç yöneticisiyim. Ya da o süreçlerin genel yöneticisiyim veya üst yönetimde rol sahibiyim. O şirketi veya sorumlusu olduğum birimi etkili ve verimli bir biçimde yönetebilmek adına mekanizmaları oluştururum. Bu şirketin varlığını sürekli kılabilmek için de o şirketin çeşitli risklere göğüs germesi lazım. Bir ticari sonuçta risk alıyordur. Piyasa riski var; döviz riski var; hükümetin politikaları etkili oluyor. Rakiplerinden gelen etkiler var, ürünler etkili, teknoloji değişiyor. Küresel ekonominin getirdiği riskler vs. Tüm bu risklere karşı da kendinizi korumanız lazım ve ona göre kontrol mekanizmaları oluşturuyorsunuz. Ama bunların yerli yerinde, yeterli olup olmadığını sizin adınıza değerlendiren bir fonksiyona ihtiyacınız var ve bunun adı ‘iç denetim’. Dış denetimden farkı ne? Dış denetim aslında işletmenin mali sonuçlarının muhasebe kayıtlarıyla, şirket kayıtlarıyla uygun olup olmadığını, doğru, dürüst ve gerçeğe uygun bir şekilde bu bilgilerin yansıtıp yansıtmadığını değerlendiriyor. Yani dış denetçi mali raporlamayla sorumluluğu var ama iç denetçi bütün süreçlerle ilgili.

Kurumun kendi içinde istihdam ettiği insan kaynağı iç denetim yapabilir. Ancak dışarıdan, profesyonel hizmet veren kaynaktan da bu hizmeti alabilir. Böylelikle kendi içinizde fazla insan istihdam etmeden ama dışarıdaki kaynağın tecrübe zenginliğinden yararlanarak daha ekonomik çözümlerde üretebiliyorsunuz.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • miami freeport21 Aralık 2013 12:14

    turkiyede gercekten denetimi bilen gercekten denetimden anlayan varmi ki ic denetim olsun. en iyi bilen bile yarim biliyor. ic denetcilerin kendine hayri yok. ic denetim zaman ve para kaybi. tecrube ile sabit.

  • DOKTOR18 Aralık 2013 18:16

    Eğitimsiz iç denetçiler olmamalı. Hiç bir iç denetim eğitimi olmayanlar ve hatta akrabaları veya arkadaşları iç denetçi gibi sunanlar oldukça iç denetimin gereken saygıyı görmesi nasıl mümkün olabilir? Bunun da denetlenmesi ve izin verilmemesi gerekir.

  • triangel29 Kasım 2013 16:29

    sn "bir eleman". siz mesaji yanlis anlamissiniz. soz konusu yoneticiler denetleyen degil "denetlenen yoneticiler" 'dir. :) -ki, maalesef benim de cok kere sahit oldugum bir gercektir.

  • triangel29 Kasım 2013 16:29

    sn "bir eleman". siz mesaji yanlis anlamissiniz. soz konusu yoneticiler denetleyen degil "denetlenen yoneticiler" 'dir. :) -ki, maalesef benim de cok kere sahit oldugum bir gercektir.

  • Bir" Eleman"29 Kasım 2013 10:37

    Sayın Mehmet Bey, Sizi tanımıyorum ama anladığım kadarıyla üst düzey bir yöneticisiniz. Bu tecrübe ve bilgi sahibi olduğunuzu gösteriyor. Eminim bu tecrübelerinizle sizin yetiştirdiğiniz, emeklerinizin geçtiği bir sürü çalışma arkadaşınız vardır. Bu kişilerden bir kısmının da kendilerini haklı olarak şanslı hissettiklerini düşünüyorum. Ben de yaş aralığı tam bu olmazsa da bir genç iç denetçiyim. Yazdıklarınızdan dolayı çok üzüldüm. Çünkü ben Ustadların tecrübeleriyle çok şey öğrendiğime inanıyordum. Ama şimdi bir “eleman” olarak “kurt yöneticiler” tarafından “kandırılıyorum”. Ayrıca bazen “Oyuna gelebiliyorum”. Tarih boyunca üretimin temelinde Ustad-Çıkar ilişkisi olmuştur. Bu ilişki sadece iş ile sınırlı kalmaz, hayatın geneline yayılır. Ustad, çırağını takip eder, varsa sorunlarını çözer. Ustadlık bunu gerektirir. Bu, nesiller boyunca böyle devam eder. Dediğiniz gibi elemanlarını kullanan kurtlar olabilir. Bana göre bu, iyi bir ustadın yanında yetişmediği, bir ormanda yetiştiği içindir. Raporlara şüphe içinde yaklaşmak normal olmalı. Ama iç denetim raporlarına, “kurt yöneticiler” tarafından hazırlandıkları, daha doğrusu “elemanlara” hazırlattıkları için ayrıca güvenilmemesi bana göre doğru olmayabilir.

  • Central Audit C.A.28 Kasım 2013 17:53

    Türkiye'de iç denetim sektörünün başarısını ve kalitesini arttırmanın bir yolu mevcuttur. Piyasada kendi mesleğinde çok başarılı olmuş ve çok tecrübeli emekliler ve serbest durumda olan çok değerli insanlar vardır. Bu insanlara iç denetim öğretilerek iç denetim sektörüne kazandırılabilirler. Bu sayede iç denetim sektörüne saygınlık da kazandırılabilir.

  • Gönül Ülkü27 Kasım 2013 16:53

    Öncelikle iç denetçilerin başkalarına önerdiklerini kendilerinde ve kendi şirketlerinde uygulamaları gerekmektedir. Herhalde iç denetçilerin bu mesleği sadece parası için sürdürüyor olacaklar ki, inanmadıkları şeyleri kendilerinde ve şirketlerinde uygulamıyorlar. İç denetimi biraz detaylıca inceleyince durum böyle gözüküyor. Türkiye'de iç denetim sektörü meslek etiği ve yeterlilikler konusunda ciddi şekilde gelişmeye muhtaç...

  • Metin A.23 Kasım 2013 18:35

    Türkiye'de iç denetimin durumu içler acısıdır. İç denetim hizmeti maddi kaygılara kurban edilmektedir. İç denetçi ekmek kavgası uğruna meslek etiğinden ödün vermektedir. İç denetim hizmeti alan firmalar ise işin öneminin farkında değildir ve kurumsal mış gibi görünmek için bu faaliyetlere mecburen katlanmakta ve önemi anlaşılmamaktadır. Zaten ne yazıkki kendini üstad gibi gören ve gösterten iç denetçilerin kendi kurumlarına faydası yoktur. Üstad geçinenlerin öou maalesef dibine ışık vermeyen mum gibidirler. İki ezber ile şirket gerçeklerine uymayan denetim biraz masal okumak gibi oluyor. İç denetimin Türkiye'de alacağı çok yol var. Öncelikle siç denetim sektörünün inandırılık sağlaması için sektöre tecrübeli, bunudupu sektöre ve müşterisine özde faydalı ağır topların katılması gerekiyor.

  • Mehmet Türker21 Kasım 2013 18:48

    İç denetim firmaları genelde 23-24 yaşlarındaki elemanları kullanıyor. Eğitim sahibi ama tecrübesiz gençleri. Şirketlerdeki tecrübeli ve kurt yöneticiler bu gençleri kandırıp başarılı denetim raporları sahibi oluyorlar. İç denetim uzmanı kolay kolay oyuna gelmemel, aksi takdirde nasıl denetçiliktir ki bu.. Sektördeki üst düzey arkadaşlarım bu denetim raporlarına hep şüphe içinde bakmaktayız. İç denetim uzmanı tecrübeli olmalıdır. Ayrıca, iç denetim firmaları bize verdikleri nasihatları kendileri uygulasalar piyasada daha fazla sayıda kurumsal iç denetim firması olur. Çoğu çok kısa zamanda dağılan iç denetim şirketler. Profesyonel ve kurumsal iç denetim firması yok denecek kadar az. Önce buna çözüm bulunmalı.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster