Ana SayfaRöportajlarŞirketlerin sigortası: İç denetçi---

Şirketlerin sigortası: İç denetçi

1 / 8
Şirketlerin sigortası: İç denetçi
20 Kasım 2013 - 10:02 www.finansgundem.com

SERAP SÜRMELİ / FINANSGUNDEM.COM

Konu dört, beş kelimeyle izah edilecek kadar basit değil. İşin rengi farklı, çapı büyük: Piyasa, döviz, hükümet politikaları, rakipler, ürünler, değişen teknoloji ve küresel ekonomi. Hepsi risk,hepsi de etkileyici. Kritik soru şu: O zaman ne olacak, yıkılmadan, nasıl başa çıkılacak? Krizlere karşı sizi, şirketinizi kim koruyacak?

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında çıksa joker hakkını kullandırtacak soruya yanıt veriyorum: İç denetim…

İtiraf etmeliyim, ben de joker hakkımı kullanıyorum. Ama bu ne seyirci, ne yarı yarıya ne de telefonla. Ben ‘yüz yüze jokeri’ tercih ediyorum.

Randevuyu kapıyorum. Ali Kamil Uzun ve Özlem Aykaç İğdelipınar’la buluşuyorum.

47 meslektaşla çıktıkları yolda, 17’nci kongresini yapan Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün (TİDE) kurucusu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun’u bir dinleseniz… Halen TİDE Başkanlığını yürüten Özlem Aykaç İğdelipınar’ı bir tanısanız… Çok daha kolay anlayacak, ‘iç denetim’in özünü, sözünü, önemini çok daha rahat kavrayacaksınız.

Konunun ciddiyetine gölge düşürmeden söylemeliyim ki Swissotel’in Boğaz manzaralı kafesinde röportaj yapmak bir başka keyif doğrusu. Hele hele konuklarınız esprili, rahat, canlı, işinin ustası olunca…

Ali Kamil ‘Uzun ince bir yoldayız’ diyor özetle TİDE’de. Geriye bakınca hakikaten öyle. Dile kolay yıllardır çalışıyorlar. İç denetimin sırrını anlatmak meşakkatli, kongreden kongreye koşuyorlar. “Bugünün KOBİ’si yarının holdingi” diyorlar, şirketlerin geleceği adına, iç denetime özen göstermeleri için ter döküyorlar. Ve işin stratejisi gereği gençlere, üniversitelere eğiliyorlar.

Anadolu Grubu Kurumsal Risk Yönetimi Sorumlusu Özlem Aykaç İğdelipınar’lı çok inançlı. Kurucu üyesi olduğu TİDE’de arkadaşlarıyla çıktığı yola sadece beynini, bedenini değil kalbini de koymuş. Akademiyi, dergiyi, platformları, gençlere, kamuya yönelik eğitim programlarını anlatırken o kadar heyecanlı ki…

Zaten, o yüzden iddialı cümleler kuruyor TİDE Yönetim Kurulu Başkanı İğdelipınar, “Türkiye’de firmalar iç denetimi uyguladığı zaman rekabet gücü katlanacak, kurumsallaşma artacak, yabancı yatırımcının güvenini kazanacağız” diyor.

Biz de durumdan vaziyet çıkarıyoruz:

İç denetim, sorunlara önceden set çeken, krizlere geçit vermeyen, riskleri belirleyen, kurumsal varlığın sürekliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayan bir sigorta, hayati bir nokta.

"Ama bu nokta bir son değil bir başlangıç" diyoruz, devam ediyoruz...

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • miami freeport21 Aralık 2013 12:14

    turkiyede gercekten denetimi bilen gercekten denetimden anlayan varmi ki ic denetim olsun. en iyi bilen bile yarim biliyor. ic denetcilerin kendine hayri yok. ic denetim zaman ve para kaybi. tecrube ile sabit.

  • DOKTOR18 Aralık 2013 18:16

    Eğitimsiz iç denetçiler olmamalı. Hiç bir iç denetim eğitimi olmayanlar ve hatta akrabaları veya arkadaşları iç denetçi gibi sunanlar oldukça iç denetimin gereken saygıyı görmesi nasıl mümkün olabilir? Bunun da denetlenmesi ve izin verilmemesi gerekir.

  • triangel29 Kasım 2013 16:29

    sn "bir eleman". siz mesaji yanlis anlamissiniz. soz konusu yoneticiler denetleyen degil "denetlenen yoneticiler" 'dir. :) -ki, maalesef benim de cok kere sahit oldugum bir gercektir.

  • triangel29 Kasım 2013 16:29

    sn "bir eleman". siz mesaji yanlis anlamissiniz. soz konusu yoneticiler denetleyen degil "denetlenen yoneticiler" 'dir. :) -ki, maalesef benim de cok kere sahit oldugum bir gercektir.

  • Bir" Eleman"29 Kasım 2013 10:37

    Sayın Mehmet Bey, Sizi tanımıyorum ama anladığım kadarıyla üst düzey bir yöneticisiniz. Bu tecrübe ve bilgi sahibi olduğunuzu gösteriyor. Eminim bu tecrübelerinizle sizin yetiştirdiğiniz, emeklerinizin geçtiği bir sürü çalışma arkadaşınız vardır. Bu kişilerden bir kısmının da kendilerini haklı olarak şanslı hissettiklerini düşünüyorum. Ben de yaş aralığı tam bu olmazsa da bir genç iç denetçiyim. Yazdıklarınızdan dolayı çok üzüldüm. Çünkü ben Ustadların tecrübeleriyle çok şey öğrendiğime inanıyordum. Ama şimdi bir “eleman” olarak “kurt yöneticiler” tarafından “kandırılıyorum”. Ayrıca bazen “Oyuna gelebiliyorum”. Tarih boyunca üretimin temelinde Ustad-Çıkar ilişkisi olmuştur. Bu ilişki sadece iş ile sınırlı kalmaz, hayatın geneline yayılır. Ustad, çırağını takip eder, varsa sorunlarını çözer. Ustadlık bunu gerektirir. Bu, nesiller boyunca böyle devam eder. Dediğiniz gibi elemanlarını kullanan kurtlar olabilir. Bana göre bu, iyi bir ustadın yanında yetişmediği, bir ormanda yetiştiği içindir. Raporlara şüphe içinde yaklaşmak normal olmalı. Ama iç denetim raporlarına, “kurt yöneticiler” tarafından hazırlandıkları, daha doğrusu “elemanlara” hazırlattıkları için ayrıca güvenilmemesi bana göre doğru olmayabilir.

  • Central Audit C.A.28 Kasım 2013 17:53

    Türkiye'de iç denetim sektörünün başarısını ve kalitesini arttırmanın bir yolu mevcuttur. Piyasada kendi mesleğinde çok başarılı olmuş ve çok tecrübeli emekliler ve serbest durumda olan çok değerli insanlar vardır. Bu insanlara iç denetim öğretilerek iç denetim sektörüne kazandırılabilirler. Bu sayede iç denetim sektörüne saygınlık da kazandırılabilir.

  • Gönül Ülkü27 Kasım 2013 16:53

    Öncelikle iç denetçilerin başkalarına önerdiklerini kendilerinde ve kendi şirketlerinde uygulamaları gerekmektedir. Herhalde iç denetçilerin bu mesleği sadece parası için sürdürüyor olacaklar ki, inanmadıkları şeyleri kendilerinde ve şirketlerinde uygulamıyorlar. İç denetimi biraz detaylıca inceleyince durum böyle gözüküyor. Türkiye'de iç denetim sektörü meslek etiği ve yeterlilikler konusunda ciddi şekilde gelişmeye muhtaç...

  • Metin A.23 Kasım 2013 18:35

    Türkiye'de iç denetimin durumu içler acısıdır. İç denetim hizmeti maddi kaygılara kurban edilmektedir. İç denetçi ekmek kavgası uğruna meslek etiğinden ödün vermektedir. İç denetim hizmeti alan firmalar ise işin öneminin farkında değildir ve kurumsal mış gibi görünmek için bu faaliyetlere mecburen katlanmakta ve önemi anlaşılmamaktadır. Zaten ne yazıkki kendini üstad gibi gören ve gösterten iç denetçilerin kendi kurumlarına faydası yoktur. Üstad geçinenlerin öou maalesef dibine ışık vermeyen mum gibidirler. İki ezber ile şirket gerçeklerine uymayan denetim biraz masal okumak gibi oluyor. İç denetimin Türkiye'de alacağı çok yol var. Öncelikle siç denetim sektörünün inandırılık sağlaması için sektöre tecrübeli, bunudupu sektöre ve müşterisine özde faydalı ağır topların katılması gerekiyor.

  • Mehmet Türker21 Kasım 2013 18:48

    İç denetim firmaları genelde 23-24 yaşlarındaki elemanları kullanıyor. Eğitim sahibi ama tecrübesiz gençleri. Şirketlerdeki tecrübeli ve kurt yöneticiler bu gençleri kandırıp başarılı denetim raporları sahibi oluyorlar. İç denetim uzmanı kolay kolay oyuna gelmemel, aksi takdirde nasıl denetçiliktir ki bu.. Sektördeki üst düzey arkadaşlarım bu denetim raporlarına hep şüphe içinde bakmaktayız. İç denetim uzmanı tecrübeli olmalıdır. Ayrıca, iç denetim firmaları bize verdikleri nasihatları kendileri uygulasalar piyasada daha fazla sayıda kurumsal iç denetim firması olur. Çoğu çok kısa zamanda dağılan iç denetim şirketler. Profesyonel ve kurumsal iç denetim firması yok denecek kadar az. Önce buna çözüm bulunmalı.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster