Ana SayfaGündemSeçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur? ---

Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?

9 / 10
Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?
27 Mart 2014 - 08:58 www.finansgundem.com

"KREDİ STOKLARI KADEMELİ OLARAK AZALMALI, AZALMAZSA BİR YERDE BALON VAR DEMEKTİR"

-Bunu açabilir miyiz?

Erdal Aral: Bu yılki gelişmelere bakıldığında Çin’in büyüme oranının kademeli olarak aşağıya geliyor. Çin'in yüzde 8, 9 büyümesine alıştı piyasalar. Ama şu anda yüzde 7.5 bekleniyor hatta biz 7.5’in altında olmasını bekliyoruz. Bu anlamda ekonomik modellerini değiştirmeleri gerekiyor. Kredi stok artışının düşmesi gerekiyor. Kredi stoklarının kademeli olarak azalması gerekir . Azalmazsa ne olur? Bir yerde balon var demektir. Borcu olanlar bunu ödeyemez demektir. Ya varlık şişmiştir ya da borçlular aşırı artmış demektir. Bunu da Çin hükümetinin, kriz yaratmadan tedavi etmesi gerekiyor. Buradaki tehlikeli nokta  başta bakır olmak üzere emtia fiyatlarında ciddi aşağı fiyatlanma baskısı yaratır.

-Bu bize nasıl yansır?

Erdal Aral: İyi yansımaz tabi ki... Gelişen piyasalarda çıkacak böyle bir olumsuzluk Türkiye’ye iyi yansımaz. Çünkü aynı sepetteyiz; bizi alan Brezilya’yı, Çin’i de alıyor, bir paket oluşturuyor.  Çin’de olan bir olumsuzlukta, terazinin kefeleri bozulduğundan bizi ve Brezilya’yı da aşağı çekmek zorunda kalıyor. Tek tek, ülke bazında bakmıyor. Paketin getirisine ve paket riskine bakıyor.

-Emtia fiyatlarının aşağı gelmesi bizim işimize gelmez mi?

Erdal Aral: Çin, en çok emtiayı talep eden ülke sıfatı ile daha az talep eden noktaya gelecek, o baskı yaratacak. Ama bu daha çok 'endüstriyel metal' dediğimiz bakır vs. ürünlerde. Petrolde değil yani. Ama burada Çin’de olabilecek küçülme tüm dünyayı da etkileyecek durumda olduğundan, dolaylı olarak biz de olumlu etkileneceğiz. Ama emtia fiyatları üzerinden, para hareketleri nedeniyle olumsuz etkileneceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Demir27 Mart 2014 21:13

    İç de dışta suriyeden tutun yellene , kırıma içerde tapeler , varsa yolsuzluklar , siyasi çalkantılar her şey kardeşim ya her şey bistten geçiyor.Bu kadarda olomazki bıktık usandık kardeşim bıktıkkkkkkkkkkkkkkkkk.önümüzü göremiyoruz.Böyle borsa mı olurya bunların yeri borsa mı ????? devletin hakimi savcısı , kırımsa putini barrack obaması bize ne kardeşim ya bize ne???????neden şirketlerin durumu ön plana çıkmıyor.Yuh diyorum.

  • yaşlı kurt27 Mart 2014 12:19

    bu borsa akıllı adam işi değil, bu kadar kafa karışıklığının olduğu yerde

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster