Ana SayfaPara PiyasaEn güçlü özel sermaye fonları---

En güçlü özel sermaye fonları

7 / 16
En güçlü özel sermaye fonları
01 Haziran 2016 - 16:50 www.finansgundem.com

Alt segmentte ise tam bir kaos hakim. 1-8 milyon dolar arasında yatırım yapacak şirket sayısı binleri buluyor. "Bu segmentte yatırıma ihtiyaç çok büyük" diyor GlobalTürk Capital Kurucusu Barış Öney, "Sonuçta Türkiye bir KOBİ ülkesi.

Ancak yatırım yapacak fon yok." Revo Capital gibi risk sermayesi fonları 1-8 milyon dolarlık yatırımları hedefle­se de 'teknoloji' sektörüne odaklandıkları için KOBİ'lere bakılmıyor. Melek yatırımcılar ve start-up fonları için bu segmentin yatırım aralığı büyük kaçıyor. İşte buradaki sıkışma farklı çözümlerin üretilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu sıkışma aynı zamanda fırsatta yaratıyor. Öney'in bu konuya getirdiği çözüm ilginç: Fon­ların fonu tarzına benzeyen yapıda kurulacak bir şirket küçük işletmelere 8 milyon dolara kadar kaynak aktarabilir. Bu 'yatırım' şirketine de risk sermayesi fonları yatırım yapabilecek. Öney bu fikrini hayata geçirebilmek için ABD menşeili SEAF (Small Enterprice Assistance Funds) ile birlikte ça­lışıyor.

Çözüm için Öney'in geliştirdiği gibi fikir­lerin yanı sıra yeni oyuncuların da sektöre hızla girmesi gerekiyor çünkü melek yatırım ile risk sermayesi aşamaları arasındaki boşluk melek yatırımdan özel sermaye yatırımlarına kadar bütün ekosistemi olumsuz etkiliyor. Bu konudaki boşluk İş Girişim'i de rahatsız ediyor ki Genel Müdür Murat Özgen 2015'i melek yatırımcılarla görüşerek geçirdi. Özgen melek yatırımların üçüncü ve dördüncü aşa­malarına yatırım yapmak istiyor -ki tam da 1-8 mil­yon dolar arası yatırıma ihtiyaç duyulan bölüm. Özgen henüz böyle bir yatırım gerçekleştiremediklerini ancak işbirliğine her zaman açık oldukla­rını ve önümüzdeki dönemlerde de bu görüş­melerin artarak devam edeceğini söylüyor. Her ne kadar sadece teknoloji odaklı olsa da Revo Capital'in de ortak girişimler konusunda istekli olduğunu belirtmek gerekiyor. Kurucu ortak Cenk Bayrakdar hem işlerin daha hızlı ilerlemesi hem de daha sağlıklı yatırımlar yapabilmek için risk sermayesi şirketlerinin ortak hareket ederek -mesela- beş yatırıma birden girebileceğini ve şirketlerin başarısına göre ikinci, üçüncü tur yatırımları yapabi­leceklerini söylüyor. Örneklerden ve çözüm çabalarından bu segmentteki boşluğun daha fazla süre açık kalmayacağını söyleyebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster