Ana SayfaPara PiyasaBİST'te alım fırsatı mı oluştu?---

BİST'te alım fırsatı mı oluştu?

4 / 4
BİST'te alım fırsatı mı oluştu?
24 Haziran 2018 - 08:02 www.finansgundem.com

Kurda oynaklık sürecek

Dolar kuru yılbaşından bu yana % 24, euro % 20 değer kazandı. Borsa % 17 düştü. Piyasalardan para çekilirken gelişmekte olan ülkeler arasında yeni hikaye yazanlar öne çıkacak. Küresel piyasalardaki dalgalanma, gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Türkiye en fazla olumsuz ayrışan ülkeler arasında. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi, yılbaşından bu yanan yüzde 6,76, Türkiye Endeksi yüzde 34.56, Dünya Endeksi ise yüzde 0,72 değer kaybetti. 

Kur ve faiz sarmalı 

Hisse senetleri ve dolar/TL kurunda volatilite arttı. Hisse senetleri yılbaşından bu yana yüzde 17 değer kaybetti. Yüksek faiz ve yüksek kur sarmalı şirketlerin önümüzdeki dönemde faiz giderine çalışmasına neden olacak. Yüksek faiz nedeniyle yatırım yapmak kârlılığını yitiriyor. Küresel gelişmeleri de görerek ciddi adımlar atılması zorunluluk haline geldi. Dolar/TL kuru seçim öncesi 4,67 seviyesine geriledi. 4,70 seviyesi önemli bir seviye. Kur yeniden 4,70’in üzerine doğru çıkarsa 4,90’lardaki zirveye doğru atağı zorlayacaktır. 4,70’in altındaki hareketler satış baskısının güçlenmesini sağlayacak. Belirsizliklerin azalması kurda geri çekilmeyi güçlendirebilir. Güçlü destek 4,50 ve 4,45’de bulunuyor. 

Piyasalarda gerilimlerin en büyük nedeni belirsizlikler. Öngörüle-meyen fiyatlar her kesim için güvenli limanlara sığınmayı da beraberinde getiriyor. Halkın dövize yönelmesi, faizdeki yüksek artışa rağmen elindeki döviz mevduatını bozmaması, cumhuriyet altınındaki değer artışı para hareketlerinin bir özetini veriyor. Döviz mevduatı 166 milyar doların üzerinde. Henüz 165 milyar doların bile altına inmiş değil. Yılbaşından bu yana yüzde 25 değer kazanan para birimi, doğal olarak yatırımcıları çekmeye devam ediyor.

Zeynep Aktaş - Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster