Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararı için ne dedi?---

Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?

4 / 5
Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?
24 Ocak 2017 - 14:30 www.finansgundem.com

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, faiz koridorunun tekrar genişlediğini belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) TCMB'nin önümüzdeki dönemde de farklı politika araçlarını kullanmaya devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.

Banu Kıvcı Tokalı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin bugünkü PPK toplantısında, politika faiz göstergelerinden faiz koridorunun üst bandında 75 baz puan, geç likidite penceresi oranında da 100 baz puanlık artışlar gerçekleştirirken bir haftalık repo ihale faiz oranı ve koridorun alt bandında herhangi bir değişikliğe gitmediğini söyledi. 

Böylece, faiz koridorunun %7,25-9,25’e genişlerken bir haftalık repo ihale oranının %8’de bırakılmış olduğunu kaydeden Kıvcı Tokalı, şu şekilde konuştu: 

"Son dönemde kur volatilitesini azaltmak için önemli bir politika aracı olarak öne çıkan geç likidite penceresi faiz oranı da %11’e yükseltilmiş oldu. 

Kurda artan volatilite karşısında, haftalık repo ihalelerine ara verme, geç likidite penceresi ve döviz depo piyasalarını öne çıkarma, bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini düşürme gibi çeşitli enstrümanlarla TL kaynak maliyetini yüksek tutarak ortalama fonlama maliyetini %8,3’lerden %9’un üzerine çeken TCMB’nin önümüzdeki dönemde de farklı politika araçlarını kullanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Kurda baskının artması durumunda, fonlamanın kombinasyonunu, üst bant ve geç likidite penceresine yoğunlaştırmasını bekleriz."

Kıvcı Tokalı, enflasyon görünümünde yukarı riskleri artıran önemli bileşenler olarak, döviz kuru ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığın ön plana çıktığını, temel olarak bu bileşenlerdeki gelişimin parasal sıkılaşmanın ne yönde devam edeceğini belirleyecek gibi göründüğünü belirtti ve "Nitekim, bu ayın enflasyonuna ait aldığımız öncü sinyaller de, işlenmemiş gıda fiyatlarında yukarı yönlü düzeltme hareketi ile kur etkisinin özellikle dayanıklı tüketim, otomotiv gibi sektörlerde belirginleşebileceğine işaret ediyor" diye konuştu.

Diğer taraftan, iç talepteki yavaşlığın, enflasyon baskılarının dizginlenmesinde önemli yardımcı unsur olarak belirdiğinin altını çizen Banu Kıvcı Tokalı, "Geçen yıl sonunda %8,53’e önemli bir sıçrama yapan yıllık TÜFE enflasyon oranının Ocak ayında baz etkisinin yardımıyla ılımlı kalması mümkün görünmesine karşın, takip eden dönemde iki haneli seviyeleri zorlaması mümkün görünüyor. Nitekim, TCMB de, kısa vadede belirgin yükselişin devam edebileceği öngörüsünde bulunuyor. Bu çerçevede, para politikasında araç çeşitliliğinin kullanılarak sıkı duruşun korunmasını bekliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster