Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in beklentileri fazla ılımlı---

Merkez'in beklentileri fazla ılımlı

2 / 3
Merkez'in beklentileri fazla ılımlı
23 Ağustos 2016 - 14:19 www.finansgundem.com

Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:

"Küresel koşulların destekleyici kalması halinde faiz indirimleri devam edebilir

TCMB bugünkü PPK toplantısında, beklentilere uygun olarak, faiz koridorunun alt limitini ve politika faiz oranı olarak ön plana çıkan bir haftalık repo ihale faiz oranını sabit tutarken, koridorun üst limitini 25 baz puan daha indirdi. Böylece, bir haftalık repo ihale faiz oranı %7,50’de kalırken faiz koridoru %7,25-8,50’ye daraltıldı. Mart ayından beri yürütülen süreçle faiz koridorunun üst bandında toplam 225 baz puanlık bir indirim gerçekleşmiş oldu.

Faiz kararıyla birlikte açıklanan notta, Temmuz ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin olumsuz etkisinin, küresel risk algılamasındaki olumluluk ve Merkez Bankamızın aldığı tedbirler sayesinde önemli oranda geri alınmış görünmesinin yarattığı güven duygusu dikkat çekiyor. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığı artırdığı görüşü de korunuyor.

Ek olarak, son aylarda enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratan işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yaparak enflasyon risklerini azaltması bekleniyor. Çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşün de sürmesi bekleniyor. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne ilişkin temkinlilik nedeniyle sıkı likidite duruşunun devam edeceğini görüyoruz.

Büyüme görünümüyle ilgili olarak ise, ılımlı ve istikrarlı eğilim korunurken, yapısal reformların uygulanmasına vurgu sürüyor. İç talepte yavaşlama görünse de, büyümeye katkısının sürmesi bekleniyor. 

Cari dengede tarafında da, turizm sektöründeki yavaşlığın kısa vadeli olumsuz etkisine karşın, dış ticaret hadlerindeki iyileşmenin gecikmeli etkileri ile tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin dengeleyici bir rol üstlendiği düşünülüyor.

Sonuç olarak, enflasyon baskılarındaki beklenen azalma doğrultusunda, küresel likidite koşullarının destekleyici olması durumunda, faiz indirimlerinin devam edebileceği sinyalini alıyoruz. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster