Ana SayfaPara PiyasaVergi indirimleri kimlere yarayacak---

Vergi indirimleri kimlere yarayacak

3 / 3
Vergi indirimleri kimlere yarayacak
13 Şubat 2017 - 13:12 www.finansgundem.com

HİSSELERE ETKİSİ

İş Yatırım, ÖTV indiriminin nihai fiyatlara yansımasıyla enflasyonda 0,5 puana kadar aşağı yönlü etkinin söz konusu olabileceğini, büyümede ise nihai etkinin daha sınırlı kalacağı görüşünü paylaşıyor. Yatırımcılar açısından ise yeni ÖTV ve KDV oranlarının beyaz eşya, mobilya ve konut sektörleri ve sektör hisseleri üzerindeki etkisi merak ediliyor. Söz konusu hisselerin fiyatlarında vergi indirimi sonrasında hareketlilik olduğu gözleniyor. İndirimin açıklanmasından sonra geçen süreçte bu sektörlerdeki 21 hissenin endeks üzerinde performans sergilediği görülüyor.

Döviz kurunda ve maliyetlerde artışın olduğu bu dönemde vergi indiriminin fiyatlara yansıyarak tüketiciyi destekleyeceğini ifade eden Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ali Erkan Tanacıoğlu, bunun sonuçlarının 2017 yılı ilk çeyrek bilançolarında 'satış ve kârda büyüme' olarak görüleceğini söylüyor. Tanacıoğlu, "Fiyatlardaki düşüşler, 2016'nın ikinci yarısından itibaren iç talepte görülen daralmanın önüne geçerek, evliliklerin yoğunlaştığı yaz aylarından önce talebi artırabilir" diyor. Tanacıoğlu'na göre, vergi indirimiyle tüketici güvenindeki zayıflama aşılabilir ve üretim maliyetleri dengelenebilir.

KİMLER ETKİLENECEK?

Gedik Yatırım, beyaz eşyadaki vergi indirimlerinin etkisiyle beyaz eşya ve dayanıklı tüketimde yurtiçi satışları yüzde 35'e varan Arçelik ile brüt satışları yüzde 50'ye yaklaşan Vestel Beyaz Eşya'nın satışlarını ve kârını artırmasını bekliyor. Kurum, konuttaki vergi indirimlerinin etkisiyle de Emlak GYO, İş GYO ve Torunlar GYO'dan olumlu performans bekliyor.

KUR YİNE ÖNEMLİ

Vergi indirimleri, üretimi ve ürünlere olan talebi artıracak bir gelişme olarak görülse de bu noktada döviz kurunun seyri de önem arz ediyor. Çünkü TL'nin dolara karşı değer kaybetmesi, ürünlerin fiyatlarındaki gerilemeyi engelleyebilir. Bu nedenle önümüzdeki süreçte dikkatler döviz kurları üzerinde etkisi olacak referandum sürecine, TCMB'ye, Avrupa'daki seçimlere ve FED'e çevrilecek. (Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster