Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon faiz kararını nasıl etkileyecek?---

Enflasyon faiz kararını nasıl etkileyecek?

2 / 2
Enflasyon faiz kararını nasıl etkileyecek?
03 Mart 2015 - 10:33 www.finansgundem.com

A1 Capital Menkul Değerler Analisti Engin Deniz Avcı, enflasyon rakamlarının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantıda da faiz indirimine gidebileceğinin sinyallerini verdiğini vurguladı.

Engin Deniz Avcı Foreks'e yaptığı açıklamada, Türkiye’de açıklanan enflasyon rakamları incelendiğinde iki noktanın dikkat çektiğini belirterek, "Bunlardan biri ülke içerisinde fiyatlarda yaşanılan fiyat kayıplarının ekonomiye etkileridir diğer ise son dönemde piyasaların dikkatle takip ettiği faiz oranı kararlarına vereceği etkidir" diye konuştu.

Gelen enflasyon rakamları incelendiğinde, en yüksek artışın %2,59 ile birlikte gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olduğunun görüldüğünü ifade eden Engin Deniz Avcı, aslında ülke ekonomisinde tüketimin ilk kalemi olmasından kaynaklı bu artışın mantıklı görülebileceğinin söylenebileceğini ifade etti. Artış kaydeden diğer gruplar incelendiğinde ise, kış aylarından çıkılmasına karşılık sağlık sektörü fiyatlarındaki düşük artışın ülke ekonomisi için pozitif olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çizen Avcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sağlık sektöründeki artış %0,82 olarak gerçekleşti. Diğer ana harcama gruplarında ise, ulaştırma %1.77, lokanta ve oteller %1.06, haberleşme %0,94’tür. Son uygulanan siyasi hamlelerinde gerekçesi olarak alkollü ürünler ve tütün kaleminde ise %0.44’lük bir düşüş gözlemlenmiştir.

Önceki ay verilerine göre enflasyonda yaşanan değer kayıplarının ise TCMB’nin uyguladı faiz indirimi sürecinde beklenilen desteğin gelmediği ve TCMB’nin bir sonraki toplantıda da faiz indirimine gidebileceğinin sinyallerini vermektedir. Sonuçta faiz oranlarında yaşanılan aşağı yönlü hamlelerin  getirisi olarak enflasyon rakamlarında bir artış beklenebilirdi. Gelen ekonomik verilerin USDTRY kurunda hareketlilik yaratmamasını piyasaların veriden beklediği alamadığı düşüncesini de oluşturabilir. Son faiz kararında hem bant seviyelerinde hem de politika faizinde indirim yapan TCMB için önümüzdeki ay toplantısının daha kritik geçeceği söylenebilir. Aynı zamanda beklentilerin altında gerçekleşen indirimin ardından merkez bankası başkanı Başçı’nın istifa edeceğine yönelik haberlerinde yer alması, bir sonraki toplantı için piyasa beklentilerini arttırmaktadır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk03 Mart 2015 11:22

    Soru sacma.Faız ıner de ne kadar ıner olacaktı dogrusu.Faiz inmemelı diyenler vatan haini oluyor ulkede.Ben filim deseler inanır hale geldık hep beraber.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster