Ana SayfaPara PiyasaDolar 2.60 TL olabilir---

Dolar 2.60 TL olabilir

4 / 5
Dolar 2.60 TL olabilir
01 Mart 2015 - 07:44 www.finansgundem.com

Milyar $’lık yarış

Son 10 yılda borsada piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde olan şirket sayısı yaklaşık 3 katına çıktı. Ancak 1 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan şirket sayısı hâlâ 46 ile sınırlı bulunuyor.
Bu şirketlerin ağırlıklı kısmı 2000’den önce halka açıldı. Son 10 yılda borsaya gelen şirket sayısı ise sadece 10 ile sınırlı. 2013’ten sonra ise bu ölçekte bir şirketin halka arzı gerçekleşmedi. Aksine yabancıların da ortak olduğu büyük şirketler borsadan çekildi.
Son yıllarda büyük halka arzların azalmasının şüphesiz belli nedenleri var. Her şeyden önce global piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkisini göz ardı etmemeli. Öte yandan Türkiye’deki büyük şirketlerin aile şirketi vasfını korumaları bir diğer etken. SPK mevzuatı bu şirketler için ek yük anlamına geliyor.
Bir diğer sorun Türkiye’de firmaların halka açık kısımlarının yeterli seviyede olmaması. Bu nedenle hisselerde spekülatif hareketlerin yaşanma olasılığı firmaları rahatsız etmekte.
Borsada işlem gören ve 1 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip bulunan şirketlerden 16’sı banka ve holdingler arasında yer alıyor.
Geriye kalan borsadaki 30 şirket ise metal eşya, ulaştırma, ticaret, kimya, gıda sektörlerinde yoğunlaşmış bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster