Ana SayfaPara PiyasaBüyük ortak satıyorsa yatırımcı ne yapsın?---

Büyük ortak satıyorsa yatırımcı ne yapsın?

2 / 6
Büyük ortak satıyorsa yatırımcı ne yapsın?
26 Ekim 2014 - 08:23 www.finansgundem.com

Zarardaki firmanın hissesi...

Türkiyedeki tasarruf oranının bu yıl yüzde 14.9’a çıkması bekleniyor. Bu oran gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30’ların üzerinde. Ekonominin kurmayları yeterli olmayan tasarrufu sermaye piyasasına yönlendirmede hayli zorlanıyor. Yönelenlerin de büyük bir kısmı piyasayı uzun vadeli yatırım penceresinden bakmıyor. Günübirlik para kazanılacak yer olarak görüyor. Ancak bu yaklaşım tarzı daha ziyade zarara neden oluyor.
Son dokuz yılda borsada işlem gören 15 şirketin büyük ortağından ciddi satış geldi. Bu satış neticesinde bu firmaların halka açıklık oranları artarken fiyatları da geriledi. Söz konusu şirketler içerisinden en fazla kaybettiren favori Dinlenme ve Mert Gıda oldu. Favori Dinlenme’de değer kaybı yüzde 88 olarak gerçekleşti. Mert Gıda’nın halka açıklık oranı yüzde 83’e çıkarken hisseyi halka arzın ilk gününde alıp hâlâ satmamış yatırımcının kaybı yüzde 88’e ulaştı. Oysaki bu süreçte BIST 100 Endeksi kapsamındaki hisselerin ortalama getirisi yüzde 100’e yaklaştı.
Verilere baktığımızda son dokuz yıl içerisinde halka açıklık oranı artan ve kaybettiren 15 firmadan 10’u zararda. Neticede görülen o ki; bir hissenin mali yapısına bakmadan uzun vadeli tutmak tek başına kazanmaya yetmiyor. Ayrıca firmanın büyüyüp büyümediğinin de takipçisi olmak gerekiyor. Özellikle zarardaki firmaların büyük ortaklarından gelen satış, firmanın umutsuz bir yola girdiği şeklinde önemli bir işaret olabilmekte.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • merko26 Ekim 2014 09:35

    gercekten 6 aylık bılancosu cok ıyı eldı 9 aylıkta cok ama cok ıyı beklenıyor şirket borclarını odedı ve kara gectı ıns yolu cok

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster