Foto GaleriEkonomiMarketler için yeni çözüm: En düşük fiyat indirimi...

Marketler için yeni çözüm: En düşük fiyat indirimi...

5 / 9 Marketler için yeni çözüm: En düşük fiyat indirimi...
29 Eylül 2021 - 15:10

'İNDİRİM UYGULANMIYOR, ALGI OLUŞTURULUYOR'

Firmaların ürünün üzerine 'indirim' etiketi yapıştırıp ürünü zamlı fiyatla satması yasal bir durum mu? Bu manipülasyonun önüne nasıl geçilebilir?

Aziz Koçal: Online alışverişlerde veya yapılan günlük rutin alışverişte, indirim olmadığı halde indirim varmış gibi bir algı oluşturmak yani önce fiyatı bindirmek sonra indirmek aslında haksız ticari kazanca giriyor. Bu da haksız ticari işlemler açısından değerlendirildiğinde 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanun kapsamında cezai işlem gerektiriyor. Bu tür işlemlere, Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Reklam Kurulu tarafından ceza uygulanıyor.
İndirimlerin ne şekilde olacağı, indirim öncesi ve indirim sonrası sistemlerin nasıl yapılacağı konusunda perakende satışlarla ilgili bir yönetmelik var. Bu yönetmelik hükümlerinde nasıl işlem yapılacağı da belli. Dolayısıyla indirim öncesi fiyat, indirim oranı, indirim sonrası fiyat ve indirimin süresinin mutlaka etiketin üzerinde belirtilmesi gerekiyor. Ancak genelde bu uygulanmıyor, daha doğrusu bir manipülasyon, bir algı oluşturuluyor. Daha önce 50 TL olan bir ürün, önce 100 TL'ye çıkartılıp sonra 100 TL'den 60 TL'ye düşürülmüş gibi yapılıyor ve aslında 10 TL zamla satılıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster