Foto GaleriGündemVehbi Koç’tan 12 ders

Vehbi Koç’tan 12 ders

12 / 12 Vehbi Koç’tan 12 ders
17 Ekim 2017 - 17:03

Hesabını bilmeyen, yatırım yapmasın!

Ege Cansen'in anlattıklarıysa, ünlü iş adamının yatırımcılık yönünden hesapçı tarafını çok iyi yansıtıyor: 1980 senesinde, Koç Holding'te Sanayi İşleri Koordinatörü olarak çalıştım. Yeni bir yatırım projesini Vehbi Koç'un onayına sunmak üzere hazırlık yaptık ve huzuruna çıktık. Vehbi Bey hazırladığımız üç farklı senaryoyu dinledi ve şöyle dedi: "Hazırladığınız üç alternatif de kârlı. Bu yatırımın zarar etme İhtimalini hiç hesaplamamışsınız. Şimdi gidin, bu yatırım hangi şartlar altında zarar eder, ne kadar zarar eder ve biz ne yaparız sorularını cevaplayan dördüncü bir hesap hazırlayın.”

Ben, “Ama efendim, biz bu İşin kârlı olacağına inanıyoruz, İnanmadığımız zararlı bir senaryoyu niçin çalışalım?" dedim. Vehbi Bey, hiç unutmadığım müthiş bir cevap verdi: “Zarar etmeyecek iş yoktur. Benim için kârın az veya çok olması da önemli değildir. Şirket kâr ettiği sürece mesele yoktur, iş, zarara dönünce bana geleceksiniz. Ben de patron olarak o zararı karşılamak zorunda kalacağım. Ben ne kadar zarara dayanabileceğimi biliyorum. Öğrenmek istediğim, kötü ihtimalde oluşacak zararın büyüklüğüdür. Eğer rakam takatimin üstünde ise, bu işe girmem. Altında İse, zarar etme riskini kabul edebilirim. Siz de yatırımı, benim zarara tahammül takatime göre yeniden projelendirirsiniz. Kârın azami haddi yoktur, fakat zararın azami bir haddi vardır." (Hürriyet, 07/02/2004) Sabri Ülker de yatırım projelerinde hep şöyle derdi: “Hesabınızı kışa göre yapın. Bahar olur, yaz olur ise, size kâr kalsın!”

Zirveler ne kadar birbirine benziyor!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster