Zurich CEO’su: Siber güvenlik ‘sigortalanamaz’ hale geliyor

Art arda gelen büyük çaplı siber saldırılar sigorta devlerinin sektördeki konumunu da sorgulatır hale getirdi. Zurich CEO’su tıpkı doğal afetlerde olduğu gibi büyük çaplı siber saldırılarda da devlet desteği talep ediyor.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük sigorta şirketlerinden birinin CEO'su, siber saldırılar konusunda uyardı. Sigorta devine göre siber saldırılardan kaynaklanan dengesizlikler devam ederse veri güvenliği ‘sigortalanamaz’ hale gelecek.

Sigorta yöneticileri, son yıllarda, sektörün sigorta kapsama alanı sağlama yeteneğini test eden pandemi ve iklim değişikliği gibi sistemik riskler karşısında giderek daha fazla sesini yükseltir oldu. Zira üst üste iki yıl boyunca, doğal afetlerle ilgili sigorta taleplerinin 100 milyar doları aşması bekleniyor.

Ancak Financial Times'ın haberine göre sigorta firması Zurich’in CEO'su Mario Greco, siber saldırıların daha çok izlenmesi gereken bir risk olduğuna dikkat çekti. Greco, "Sigortalanamaz hale gelecek olan şey siber teknolojiler olacak. Ya birisi altyapımızın hayati parçalarının kontrolünü ele geçirirse, bunun sonuçları ne olur?" ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son dönemde gerçekleşen siber saldırılar sektör yöneticileri arasında bu büyüyen riskle ilgili endişeleri besliyor. Son yıllarda hastanelerdeki işlemleri aksatan, enerji boru hatlarını kapatan ve devlet dairelerini hedef alan hacker saldırıları siber güvenliğin ne kadar büyük bir tehdit unsuru olduğunu gözler önüne serdi.

CEO’ya göre siber güvenlik alanından bireylerin veri mahremiyetine odaklanmak aynı zamanda büyük resmi kaçırmak anlamına geliyor. Greco, “Öncelikle, bunun sadece veri olmadığı algısı olmalı. Bu medeniyetle ilgili bir mesele. Bu insanlar hayatımızı ciddi şekilde mahvedebilir” uyarısında bulundu.

Son yıllarda artan siber kayıplar, sektörün sigortacılarının kapsamlarını sınırlamak için acil durum önlemlerine yol açtı. Bazı sigortacılar fiyatlarını yükseltmenin yanı sıra artan risklere poliçelerini değiştirerek yanıt verdiler. Bu durum müşterilerin de daha fazla kayıp yaşamasına yol açtı.

Belirli saldırı türleri için poliçelerde belirtilen muafiyetler bulunuyor. Zurich de gıda şirketi Mondelez’e gerçekleştirilen NotPetya saldırısından kaynaklanan 100 milyon dolarlık sigorta talebini ödemeyi reddetti. Sigorta şirketi poliçenin “savaş benzeri eylemleri” dışladığı gerekçesini gösterdi. Aynı dönemde geniş yankı uyandıran NotPetya saldırısının Rusya hükümetiyle ilişkili olduğu iddia ediliyordu. Zurich ve mağdur şirket daha sonraki süreçte anlaşmaya ulaştı.

Eylül ayında, İngiliz finans şirketi Lloyd's piyasadaki sigorta poliçelerinin devlet destekli saldırılar için bir muafiyete sahip olmasını talep ederek siber saldırılardan kaynaklanan sistemik riski sınırlama hareketini savundu.

Habere göre üst düzey bir Lloyd's yöneticisi, hareketin "sorumluluk" duygusu taşıdığını ve "her şey ters gittikten sonra" beklemek yerine tercih edilebilecek bir yöntem olduğunu söyledi. Ancak saldırıların arkasındakileri ve bağlantılarını tanımlamanın zorluğu, bu tür poliçeleri kullananları yasal olarak rahatsız ediyor. Siber uzmanlar, artan fiyatlar ve daha büyük çaplı istisnalar nedeniyle insanların herhangi bir siber sigorta satın almayı erteleyebileceği konusunda uyardılar.

Greco, siber saldırılardan kaynaklanan tüm kayıpların üstlenilmesi açısından özel sektörün emebileceğinin şokun bir sınırı olduğunu söyledi. CEO tıpkı depremler veya terör saldırıları için uygulananlara benzer şekilde, ölçülemeyen sistemik siber riskleri ele almak için kamu-özel teşebbüsleri oluşturmaya çağırdı ve ABD’deki son dönemde yer alan tartışmalara dikkat çekti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre eylül ayında ABD hükümeti, terör eylemleri için mevcut kamu-özel sigorta programının bir parçası veya dışında olabilecek bir federal siber sigorta yanıtının oluşturulup oluşturulmaması konusunda görüş talebinde bulundu.

ABD Sayıştayı’ndan haziran ayında yayınlanan bir raporda, siber saldırıların diğer bağlantılı firmalara "yayılma" potansiyeli vurgulandı. ABD'de geçici benzin kıtlığı yaratan Colonial Pipeline saldırısı gibi örneklerin "tek bir siber olayın kritik altyapıda felaket sonuçlara yol açma olasılığını" gösterdiğini söyledi.

Greco ayrıca ABD hükümetinin fidye ödemelerini caydırma adımlarını da takdir ediyor: "Fidyelerin ödenmesini engellerseniz, daha az saldırı olacaktır."

Sigorta şirketlerinin prim üretimi arttı

 

Sigorta şirketlerinden FTX kullanıcılarına hamle

 

Sigortaya tabi mevduat ve katılım tutarı üst limiti yükseltildi