Türk bankaları yüksek faize razı mı oldu?

Moody's ve Fitch Türkiye'nin kredi notunu gözden geçirirken, İş Bankası ve TEB başta olmak üzere Türkiye bankaları olası not indirimi durumunda daha yüksek faiz ödemeye razı durumda bulunuyor

Türkiye bankaları, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının başarısız darbe girişiminin sonrasında Türkiye'nin notunu negatif izlemeye almasının ardından, yeni imzaladıkları sendikasyon kredisi sözleşmelerinde olası not indirimini fiyatlamaya başladı.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, varlık bakımından Türkiye'nin en büyük bankası olan Türkiye İş Bankası ve Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Moody's ve Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi durumunda, sendikasyon kredilerinde 40 baz puan fazladan faiz ödemesi yapmayı kabul etti.

İş Bankası uluslararası piyasalardan 661 milyon euro ve 302 milyon dolar tutarında borçlanmak üzere 2 dilimden oluşan 367 gün vadeli kredi sözleşmesi imzaladı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Moody's veya Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeden düşürmesi durumunda İş Bankası'nın aldığı kredinin faizi Euribor+35 baz puan yerine Euribor+60 baz puana yükselecek. Her iki kredi derecelendirme kuruluşunun da Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi durumunda, İş Bankası'nın imzaladığı sendikasyon kredisinin marjı 75 baz puana yükselecek. Öte yandan, TEB de 2 Eylül'de benzer koşullarda 352 milyon euro ve 205 milyon dolarlık dilimlerden oluşan bir sendikasyon kredisi sözleşmesi imzaladı.