Mevduat sigortasının karanlık tarafı: Zombi bankalar

SVB’deki tüm mevduatların ABD’li düzenleyici kurumlar tarafından güvence altına alınması olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Ancak bu uygulamanın yaygınlaşması daha önce küresel finansta birçok kez karşılaşılan ‘zombi banka’ riskini artırıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in iflasının ardından ABD’de 250 bin dolarlık mevduat sigortası sınırının genişletilmesi tartışılıyor. Ancak banka mevduatlarının daha yüksek rakamlar üzerinden devlet tarafından sigortalanması beraberinde daha farklı riskleri de getiriyor.

MarketWatch’un haberine göre bu risklerin en önemlisi ise ‘zombi bankaların’ ortaya çıkması ihtimali. Zira tüm mevduatların sigortalanması bazı banka uzmanlarına göre bankaların daha fazla risk almasına ve iflasın eşiğine gelmesine sebep olabilir.

Tarihte daha önce Japonya gibi bazı ülkelerde devletlerin tüm banka mevduatlarını sigortalamaya çalışması denenmişti. Ancak bu durum zayıf bankaların daha fazla mevduat çekmesine yardımcı olmadı. Üstelik söz konusu tablonun bir sonucu olarak zayıf bankalar daha fazla para kazanmak için riskli yatırımlarını iki katına çıkarmıştı.

New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu İktisat Profesörü Viral Acharya, söz konusu örneklere işaret ederek “Bir sürü kötü borç verme işlemini gerçekleştirirler” ifadelerine yer verdi.

Silicon Valley Bank’in iflası konusunda fikirlerini beyan eden Acharya mevduat sigorta limitlerinin kaldırılmasının, “sistemde görülebilecek en kötü türden bankalara” yol açabileceğini söyledi. İktisat profesörü, “Olağanüstü banka iflasları görürüz” dedi.

Acharya’ya göre zombi bankalara verilebilecek en önemli örnek Kıbrıs Bankası (Bank of Cyprus). İktisat profesörü söz konusu bankanın, “Yunanistan gerçek anlamda havaya uçarken bile tüm sermayesini Yunan tahvillerine yatırıyordu” dedi. 2013 yılında bankanın çökmesinin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ancak Avrupa Merkez Bankası’nın uluslararası kreditörleri tarafından iflastan kurtarılabilmişti.

NYU Stern'de finans profesörü ve ABD Hazine Bakanlığı'ndaki Finansal Araştırma Ofisi'nin eski direktörü olan Richard Berner, düzenleyicilerin bu zombi bankaların sık sık "rol yapmasına ve genişlemesine" izin verdiğini söyledi. Berner bu bankaların bir anlamda hükümetlerin kendi yarattığı canavarlar olduğunu belirtiyor.

Acharya, bu riski azaltmak için düzenleyicilerin sadece mevduat sahiplerine odaklanmamaları gerektiğini söyledi. Ackarya’ya göre düzenleyici kurumlar aynı zamanda bankaları sermayelerini geri kazanmaya da teşvik etmeli.

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

‘First Boston’ projesi suya mı düştü?

 

İsviçre'den bankacıları cezalandıran adım!