FCA: Fintek iflaslarında sorumlu baş yöneticiler

Yüksek teknolojili yapay zeka uygulamaları gelecekte finansın karar vericisi konumuna gelebilir. Ancak FCA Başkanı’na göre olası bir iflasta sorumlular yine şirketin başındaki etten kemikten insanlar olacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal teknoloji şirketlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte yapay zeka algoritmaları adeta karar verici konuma geliyor. Ancak İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Baş Yöneticisi Nikhil Rathi söz konusu finteklerin iflası durumunda baş yöneticilerin hedef haline geleceği konusunda uyardı.

Financial News’in haberine göre Rathi, çarşamba günü konuyla ilgili açıklamasında, “Gelecekte finans ve büyük teknoloji firmaları hayatımızın yönü üzerinde büyük bir güce sahip olacak ve adeta evrenin hakimleri, finansal verilerin yarı-tanrıları haline gelecek. Makinelere karşı öfkelenebiliriz, ancak sonuç olarak, algoritmaların ve yapay zekanın sorumluluğunun, firmaların tepesindeki insan liderlerle sona erdiği konusunda hemfikir olmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere’nin en yetkili mali denetim kurumu olan FCA son yıllarda fintek gibi alanlarda kendisini dünya lideri olarak konumlandırdı. FCA yeni başlayanlar şirketlerin uyumluluk konularında düzenleyiciyle iş birliği yapması amacıyla ‘sandbox’ ve 'sprint' olarak adlandırılan deneysel ortamlar oluşturdu.

Bununla birlikte, FCA, teknoloji tekellerinin tüketiciler üzerindeki etkisiyle ilgili endişelerini de dile getirdi. FCA ekim ayında, Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi büyük teknoloji firmalarının finansal hizmetler alanına girmesiyle neden olabileceği potansiyel zararlar hakkında bir tartışma makalesi başlattı.

Rathi konuyla ilgili açıklamasında, “Yapay zeka, tüketicileri korku dolu bir ortamdan güvenli bir alana geçmeleri için yönetişime ihtiyaç duyarken, finansal hizmetleri kapsayan kuralların çoğu halihazırda yürürlükte olacak” dedi.

Sam Bankman-Fried’ın kripto imparatorluğu FTX’in çöküşüne ve kripto piyasasında devam eden krize dikkat çeken Rathi sektörün uygun bir piyasa düzenlemesine ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Rathi, “Hükümet, İngiltere'yi küresel bir kripto merkezi haline getirme niyetini açıkladığında, bakanlar bunu başarmanın yolunun, yüksek koruma standartları uygularken hızlı hareket etmek olduğunu açıkça belirtti. Bakanlar kara para aklamayla mücadele kayıtlarımız, yaptırımlarımız ve finansal teşvik için daha büyük güçle baskı oluşturmamıza dikkat çekti. Bununla birlikte küresel çaptaki liderliğimiz bizim konuşacak değil harekete geçecek konumda olmamız anlamına geliyor” dedi.

ABD ekonomisinin geleceği Tayvan’a mı bağlı?

 

FTX’i başka iflaslar takip edecek mi?

 

Elektrikli araçlarda @ daha az işçi gerekiyor