BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araçlarda %40 daha az işçi gerekiyor----

Elektrikli araçlarda %40 daha az işçi gerekiyor

Elektrikli araçlarda %40 daha az işçi gerekiyor
17 Kasım 2022 - 16:07 www.finansgundem.com

Otomotiv devi Ford’un CEO’su Jim Farley elektrikli araçlara geçişle sektördeki istihdam yapısının kökünden değişeceği konusunda uyardı. Farley daha az parçaya ihtiyaç olan araçlar için %40 daha az emek gerektiğini söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli araç üretmek, benzinle çalışan otomobiller ve kamyonlar inşa etmekten yüzde 40 daha az işçi gerektirecek. Ford CEO'su Jim Farley, otomobil üreticisinin daha fazla şirket içi parça üretmesi gerektiğini ve bu geçiş sürecinde "herkesin bir rolü olduğunu" söyledi. Farley’nin açıklamaları otomobil şirketleri için olumlu bir haber olsa da otomotiv sektörü istihdamı için bir krizin yaklaştığını gösteriyor.

Financial Times’ın haberine göre Ford CEO’su Jim Farley elektrikli araçlara geçişin bir sonraki aşamasında görülecek "fırtına bulutları" konusunda uyardı. Farley, üreticiler arasında daha geniş kapsamlı bir değişim sürecinin parçası olarak 2030 yılına kadar elektrikli araçlardan gelen küresel satışların yarısını hedef olarak belirledi.

Farley, Detroit'teki bir konferansta otomobil endüstrisindeki çeşitliliği geliştirmeye odaklandıklarını söyledi. CEO, "Elektrikli bir otomobil yapmak için yüzde 40 daha az emek gerekiyor. Yani kaynak sağlamalıyız, böylece herkesin bu büyümede bir rolü olur” ifadelerine yer verdi. Sivil haklar ve ırksal çeşitlilik hakkındaki soruları yanıtlayan Farley, “Akülerde, motorlarda ve elektronikte kullanıma sunulacak yepyeni bir tedarik zincirimiz var ve çeşitlilik bu konuda daha da büyük bir rol oynayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, elektrikli araçlara geçişin, otomobil endüstrisindeki istihdam sayısını azaltması bekleniyor. Zira içten yanmalı motorlarla çalışan otomobillere kıyasla elektrikli araçlarda daha az parça monte ediliyor.

Sektör, mavi yakalı işçileri orta sınıfa yerleştiren miktarda ücretler ödeyerek on yıllardır yoğun bir şekilde sendikalaştı. ABD’deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası, 2018 yılında, elektrikli araçlara geçişle birlikte temsil ettiği 400.000 işçinin 35.000’inin işinden çıkarılmasına sebep olabileceğini tahmin ediyordu.

Potansiyel istihdam kayıpları dünyanın başka yerlerinde de bekleniyor. Bir Alman işçi grubundan gelen bir rapor, ülkenin otomobil sektörünün önümüzdeki on yılda elektrikli otomobillere geçişiyle birlikte 400.000 kişinin işsiz kalabileceğini ortaya koydu.

Farley, temmuz ayından bu yana Ford'un "çok fazla çalışanı" olduğunu söylüyor. Otomotiv devi ağustos ayında, 3.000 çalışanı ve sözleşmeli çalışanı işten çıkardı. Yöneticiler halen şirketin maliyet yapısının diğer otomobil üreticilerine kıyasla rekabetçi olamamasından yakınıyor. Ford'un 2021 sonunda 183.000 çalışanı bulunuyordu.

Otomobil üreticilerinin geleneksel tedarik zincirlerini yavaş yavaş elektrikli otomobillerin veya kamyonların en değerli bileşenleri olan batarya üretimi ile değiştiriliyor. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla ve Panasonic, otomotiv devinin Nevada'daki ilk ‘Giga’ fabrikasında batarya üretmek amacıyla 2014'ten bu yana birlikte çalışıyor.

Ford ve General Motors, sırasıyla batarya üreticileri SK Innovation ve LG Chem ile ortaklık kurarak, genişleyen elektrikli otomobil pazarı için batarya tedarik etmek üzere ABD'de fabrikalar kurdu.

Ford'da daha dikey entegrasyona yönelik kurumsal stratejisindeki bu değişim, şirketi Kurucu Henry Ford'un ilk günlerindeki stratejisine geri döndürüyor. Ford tedarik zincirini tamamen kontrol etmek amacıyla Brezilya'da orman, demir madenleri, kireçtaşı ocakları ve hatta bir kauçuk plantasyonu satın almıştı.

Farley, "Henry Ford hayata geri dönseydi, son 60 yılın o kadar heyecan verici olmadığını düşünürdü. Ancak şu anki durumu daha çok sevecekti. Şirketi tamamen yeniden keşfediyoruz" dedi.

Ekonomide umut otomotiv endüstrisinde

 

AB'de yeni otomobil satışlarında artış

 

Teknoloji devlerinde işten çıkarmalar resesyon işareti mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)