Deutsche Bank bankaları zora soktu!

Milliyet yazarı Yaman Törüner köşesinde Deutsche Bank’ın açıklamalarınının bankaları nasıl zor duruma soktuğunu yazdı


Milliyet ekonomi yazarı Yaman Törüner bugünkü köşesinde Bernanke'nin, 1929’da yaşanan büyük Buhran'ı kaleme aldığı kitabı köşesine taşıdı.

Törüner'e göre hazine yardımı almış olan ABD bankaları, aldıkları paraların geri ödenmesi konusundaki bilgileri “bankacılık sırrı” sayıyorlar. Banka hisseleri tutan yatırımcılar da bu konudan rahatsızlık duyuyorlar.

İşte Törüner'in yazısının bir bölümü;

...

Buhran’ın kitabını yazdı

Bernanke, 1929’da karşılaşılan büyük dünya ekonomik buhranını bugünkü anlayışla değerlendirdiği bir kitap yazdı. Kitabın konusu üzerinde 2002 yılından beri çalışıyordu. Bernanke, bu çalışmalarının ‘2008 krizinin olası ikinci depresyon safhası’nın engellenmesi için alınan ve başarı ile sonuçlanan kararlarda etkili olduğunu söylüyor.
Başta JP Morgan Chase ve Bank of America olmak üzere, Hazine yardımı almış olan ABD bankaları, aldıkları paraların geri ödenmesi konusundaki bilgileri “bankacılık sırrı” sayıyorlar. Oysa, bankaların güçlülüğünün ölçülmesi için, borçlara karşı yarattıkları mali rezervin boyutlarının bilinmesi gerekiyor. Banka hisseleri tutan yatırımcılar da bu konudan rahatsızlık duyuyorlar. Önceki hafta Deutsche Bank’ın borçlarına karşı tuttuğu mali rezervi açıklaması da ABD bankalarını zor durumda bıraktı. Rezervin açıklanmasının, Hazine ile yapılacak pazarlıkları zorlaştıracağı ve süregelen davalarda bankaları zora sokabileceği düşünülüyor.
Öte yandan, analistler, Citigroup’un kârlarının yıl sonu itibariyle yüzde 21 artmış olmasına rağmen, harcamaları azaltamadığı için beklenilen sonuçlara ulaşamadığı görüşündeler. Özellikle de, Citibank’ın “dealing room” işlemlerine olan müşteri ilgisi gittikçe düşmüş bulunuyor.