Credit Suisse 5 adımda nasıl toparlanır?

Son birkaç yıldır skandallarla çalkalanan Credit Suisse berbat bir yılın ardından yeniden yapılanma sürecine girdi. Finans yazarı Paul J. Davies’e göre bankanın toparlanması için 5 adımı takip etmesi gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse 2022 yılında tam anlamıyla dibe vurdu. Yıllardır etkilerini hissettiren skandallar ve korkutucu kayıplar sonunda tam anlamıyla bir güven krizine dönüştü ve bankanın hisseleri rekor seviyelerde düştü.

Credit Suisse Başkanı Axel Lehmann’ın ekim ayı sonunda açıkladığı radikal yeniden yapılanma planı bankanın yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceğine dair panik havasının hissedildiği bir dönemde geldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre banka sermaye artırımından ancak 4,3 milyar dolarlık yeni sermaye elde edebildi. Bu gelir bankanın bilançosunu kısa vadede destekledi. Ancak hisse fiyatları defter değerinin %80 aşağısında hastalıklı bir seviyeye düştü.

Bloomberg yazarı Paul J. Davies Credit Suisse’in de tıpkı son on yılın ortasında Deustche Bank’ta olduğu gibi müşteri, çalışan ve yatırımcı güveninde düşüşü sarmalının içerisinde bulduğunu söyledi. Davies’e göre bu durum İsviçre bankasında getiri kayıplarına, yüksek maliyetlere ve düşen kârlılık oranlarına yol açıyor. Ancak finans yazarı bu kronik sorunun tıpkı Deutsche Bank’ın yavaş bir şekilde kanıtladığı gibi tersine çevrilebileceğini yazdı. Davies Credit Suisse’in takip etmesi gereken beş adımı şu ifadelerle açıklıyor:

İlk büyük çıkışını işlemini tamamlamalı

"Banka, Menkul Kıymetleştirilmiş Ürünler Grubu'nun büyük bir bölümünü satmak için bir anlaşma imzaladı. Anlaşmada başta Apollo Küresel Servet Yönetimi’ne kredi ve mortgage’lardan oluşan paketler ve tahvil ticaretlerinin satışı yapılıyor. Yine de Apollo'nun satın aldığı paketler ve varlıklar için ne kadar ödeyeceği ve Credit Suisse'in sermaye tabanında ne gibi bir artış olacağı henüz belli değil.

Credit Suisse'in neden birimin varlıklarının 20 milyar dolarını elinde tuttuğu konusunda da kafa karışıklığı var. Cevap, zor bir soruna akıllıca bir çözüm olabilir. Apollo, bu varlıkları Credit Suisse için yönetecek ve bankaya birkaç yıl boyunca bir miktar yatırım geliri sağlayacak. Bu gelir satılan işletmenin bankanın geri kalanıyla paylaştığı idari ve bilgi teknolojileri giderleri gibi Credit Suisse'in hızlı bir şekilde karşılayamadığı maliyetleri ödemek içindir. Yatırımcıların bu gelirin ne olacağını ve kapsaması gereken idari maliyetlerinin ne kadar çabuk kesilebileceğini görmeleri gerekiyor.

Zengin müşteriler bankanın tarafına geçmeli

Credit Suisse, ekim ayında servet yönetimi biriminde şok edici bir para çıkışına maruz kaldı. Yaklaşık 90 milyar dolar veya grubun yönetimi altındaki varlıklarının %6’sı çoğunlukla uluslararası müşterilerden olmak üzere bankanın yönetiminden çıktı. Lehmann, bu çıkışların durduğunu ve bazı İsviçreli müşterilerin paralarını geri getirdiğini söyledi.

Çıkışların sebebi bankanın hayatta kalması konusunda şüpheye yol açan sosyal medyadaki panikti. Ancak Credit Suisse de kendisini daha az cazip hale getirdi. Kendi risklerini azaltmak için, yatırımlarında kaldıraç uygulamak isten müşteriler için kredi koşullarını sıkılaştırdı. Banka ayrıca kadrosundaki üst düzey özel bankacıları da kaybetti.

Sızıntıyı durdurmak için, bankanın müşterilerden gelir elde eden personelini mutlu etmesi gerekiyor. Bu sayede çalışanlar bu müşterilere Credit Suisse'in karşılayabileceği en iyi hizmeti ve yatırımları sunmak için daha çok çalışacaklar. Müşteri ilişkilerinin büyük çoğunluğu, ortaya çıkması için zaman ve çaba gereken karmaşık bir kredi, teminat ve yatırım kümesidir. Ancak ne bankacılar ne de müşteriler kendilerini iyi hissetmiyorlarsa, varlıklar ve gelirler düşmeye devam edecektir.

 

CS First Boston’ı kurmalı

Credit Suisse'in yatırım bankası danışmanlık işletmesini sona erdirme ve CS First Boston olarak yeniden başlatma planı hakkında çok fazla soru var. Bu işletme nasıl ve ne maliyetle kendisini finanse edecek? Kimler yatırım yapacak ve Credit Suisse ne kadarına sahip olacak? CEO olmaya hazırlanan tecrübeli bankacı Michael Klein'ın butik özel danışmanlık firması M Klein & Company nasıl özümsenecek? Nihayetinde, tüm bu sorular Credit Suisse'in ciddi anlamda CS First Boston'dan ne kadar gelir elde edeceği ve karşılığında hangi maliyet ve sermaye taahhütlerini üstlenmek zorunda kalacağı ile ilgilidir.

Maliyet tabanını doğru bir şekilde oluşturmalı

Credit Suisse'in yapmak istedikleri için kaç kişiye, ofise ve bilgisayara ihtiyacı var? Bu kulağa en kolay sorun gibi geliyor, ancak her bir banka için geçerli büyük bir pürüz var: Finansman maliyetleri. Bu maliyetler genellikle bir banka gelir kaybettiğinde, bankacılar ve müşteriler işleri hakkında endişe duyduğunda yükselir. Daha yüksek finansman maliyetleri, bir bankanın ürünlerini de daha az rekabetçi hale getirir ve sorunlara katkıda bulunur. Sermaye artırımı bu konuda yardımcı oldu, ancak bankanın istikrarlı kârlar elde edebileceğini ve finansman sorununu hafiflemeden önce özgüveni geri kazanabileceğini kanıtlaması gerekiyor.

Credit Suisse'in maliyetlerine karşı koyabileceği güvenilir gelirlere ihtiyacı var. Ancak finansal piyasaların durumu ve yatırımcıların ticaret ve sözleşme yapma iştahı artık bankanın elinde değil. Yatırım bankacılığı, kısmen bu sorunu aşmak için düşük maaşlar ve büyük ikramiyeler üzerine inşa edildi. 

Credit Suisse, iyi gelir sağlayan bankacıların ayrılmasını durdurmayı, daha iyi risk ve uyum ekiplerini çekmeye çalışmayı ve genel enflasyonla başa çıkabilmekte zorlanıldığı bir dönemde personel maliyetlerinin mümkün olduğunca esnek tutmayı sağlamalıdır.

 

Bu kez işleri batırmamalı!

Bu herkesin dikkate alması gereken önemli bir tavsiyedir. Credit Suisse kendi bacağına sıkmadığı sürece herkes banka hakkında daha iyi hissedecek. 

Bu yüzden banka aleyhindeki dava yığınına yenilerini eklememeli, kötü müşteriler ve suçlular nedeniyle daha fazla kayıplar vermemeli ve bir daha asla kimseye casusluk yapmamalı.

Tüm bunları yapabilir ve hisse senedi ve tahvil yatırımcılarına gelir için istikrarlı ve inandırıcı bir görünüm sağlayabilirse, fonlama maliyetleri düşmeye başlayacak ve hisse fiyatı yükselecek, erdemli bir toparlanma döngüsünü başlatacaktır. Credit Suisse'in 2023 için nakaratı: Lütfen yeni alarmlar ve sürprizler olmasın!"

Credit Suisse’te yeniden istifa depremi

 

Credit Suisse’in en büyük sorunu kayıp müşteriler

 

Credit Suisse 4,3 milyar dolarlık sermaye artırımını tamamladı