Borsaların karbon ayak izi düşünülenden büyük

Generation Investment tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, borsaların karbon ayak izi düşünülenden daha büyük. İklim değişikliğiyle mücadelede yatırımcıların ve hissedarların da “anlamlı” bir katkısının olması gerekiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Generation Investment Management tarafından yapılan bir araştırmaya göre borsalarda işlem gören şirketler, daha önce tahmin edilenden iki kat daha yüksek karbon salınımına neden oluyor. Araştırmanın sonucu küresel ısınmayla mücadelede hissedarların rolünün altını çiziyor. ABD Eski Başkan Yardımcısı Al Gore tarafından kurulan şirket, borsalarda işlem gören şirketlerin küresel ısınmaya neden olan emisyonların %40’ından sorumlu olduğunu tahmin ediyor.

Bu sonuca ise şirketlerin kendi karbon ayak izleri (scope 1) ve müşteri emisyonları (scope 3) toplanarak ulaşılıyor. Pazartesi günü yayınlanan rapor, Generation Investment Management Yatırım Uzmanı Miguel Nogales’e göre, “sermaye dağılımı kararlarının ve anlamlı portföy düzenlemesinin öneminin altını çiziyor”. Bloomberg’in haberine göre Nogales, bu unsurların 2050 yılında net-sıfır emisyona ulaşma hedefinde başarılı olmak için önem taşıdığını söylüyor.

Açıklamasında, “dünya 2050 yılında net-sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyorsa, borsalarda işlem gören şirketlerin hedefi 2040 olmalı ve şirketler kısa vadede karbon ayak izini azaltmak için çaba göstermeli” dedi. Kurumlar ve yatırımcıları, bilim insanları küresel ısınmanın korkulandan çok daha hızlı ilerlediğini söylerken giderek artan bir baskı altında.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre daha kararlı iklim politikalarına yönelik ihtiyaç, Glasgow’da gerçekleştirilecek COP26 zirvesinde dünya liderleri tarafından masaya yatırılacak. Zirvenin hedefi ise, sıcaklıklarda zarar veren bir yükselişi engellemek için ölçülebilir hedefler belirlemek olacak. Generation Investment Management’ın iklim değişikliğiyle mücadele için önerdiği yöntem, tüm fosil yakıt hisselerini portföylerden çıkarmak.

Şirketin kurucularından, Goldman Sachs Varlık Yönetimi Birimi CEO’su David Blood, küresel sermaye piyasalarının çok geç olmadan iklim değişikliğine yönelik anlamlı bir hamle yapması için yaklaşık beş yılının kaldığını söyledi. Nogales şirketin analizinin “küresel olarak borsalarda yer alan 10 bin şirketin kolektif gücünün görmezden gelindiğini gösterdiğini” ifade etti. Açıklamasında, doğru şekilde uygulandığında iklim dostu yatırımcı aktivizminin “inovasyon ve işbirliğinin görülmeyen potansiyelini ortaya çıkaracağının” altını çizdi.

CDP Sermaye Piyasaları Küresel Direktörü Claire Elsdon, raporun şirketleri net-sıfır emisyonlara yöneltme konusunda “yatırımcı katkısının kritik önem taşıdığını gösterdiğini” söyledi. Elsdon şirketlerin “şeffaf veri” sağlamasının her zamankinden çok daha önemli olduğunu dile getirdi. Elsdon, “gelişmeler yatırımcıların taleplerini dikkate almayan şirketlerin aleyhine işliyor” dedi.

'Güneş fırtınası' uyarısı

 

AB’den yabancı bankalara düzenleme darbesi

 

Banka hisseleri için kritik bilanço dönemi