BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAB’den yabancı bankalara düzenleme darbesi----

AB’den yabancı bankalara düzenleme darbesi

AB’den yabancı bankalara düzenleme darbesi
11 Ekim 2021 - 17:00 www.finansgundem.com

Brüksel Avrupa Birliği’nde şubesi bulunan yabancı bankalar için kuralları sıkılaştırmayı planlıyor. Yeni düzenlemeler, bankacılık sektöründe maliyetleri yükseltebilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brüksel Avrupa Birliği’nde şubesi bulunan yabancı bankaları rahatça hareket edebildiği rejimi değiştirmeye hazırlanıyor. Bu hamle ise bankacılık sektöründe maliyetleri yükseltecek. Avrupa Komisyonu düzenleyicilere bankaların Avrupa Birliği’nde bulunan şubelerini, yan şirketlere dönüştürmeleri konusunda baskı yapma gücü verecek yeni bir tasarı üzerinde çalışıyor. Yabancı bankaların aktiviteleri büyük ve riskli bulunduğu takdirde, AB’de bulunan şubelerinin yan şirket haline getirilmesi istenecek.

Yeni kurallar yeterince denetlenemeyen AB dışı bankaları hedef alıyor. Bu bankalar ise Avrupa’da hızla büyüyor. Büyüme trendi Brexit süreciyle hızlanarak Asya, ABD ve diğer pazarlardan gelen finansal kurumları tek pazardaki aktivitelerini büyütmeye yöneltti. Financial Times’ın haberine göre 2014 yılından bu yana Avrupa’nın en büyük bankalarını denetleyen Avrupa Merkez Bankası (ECB) şube sisteminin, yabancı bankaların ECB denetiminden kaçmasına imkan tanıması nedeniyle endişeli.

Ancak düzenleme tasarısı bankacılık sektörüne milyarlarca euroya mal olabilir. Zira şubeler için sermaye ve likidite yükümlülükleri, yan şirketlere kıyasla oldukça düşük. Yan şirketlerin ise bağımsız bankalarla aynı yükümlülükleri karşılaması gerekiyor. Avrupa Birliği yetkilileri bu değişimin AB’deki kuralları ABD’nin ve İngiltere’nin düzenlemelerine benzer hale getireceğini düşünüyor.

Ancak bankacılar ve lobi grupları önerilen düzenlemelerin bazı faaliyetlerinden vazgeçmelerine, aynı zamanda büyük Avrupa bankalarının faaliyet gösterdiği bazı ülkelerde misilleme hamlelerine neden olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. ECB’nin denetim birimi üyelerinden Edouard Fernandez-Bollo, bu fırsatı “bölgede harmonizasyonu artırmak için özellikle önemli bir fırsat” olarak gördüğünü söyledi. Yabancı bankaların AB’de bulunan şubeleri 2020 yılının sonunda toplamda 510 milyar euro varlığa sahipti.

2019 yılında ise yönetim altındaki varlıklar 120 milyar euro seviyesindeydi. Yeni tasarının detayları komisyonda tartışılmaya devam ediyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre tasarı AB’nin büyük oranda Basel III küresel bankacılık sermayesi standartlarına yasal temel oluşturmayı hedefleyen bankacılık kanununun bir parçası. Komisyon tasarıyı 27 Ekim’de yayınlayacak ve bundan sonra tasarı Avrupa Parlamentosu’nda oylamaya sunulacak.

Kuralların en az 30 milyar dolarlık varlığı bulunan yabancı banka şubeleri için geçerli olacağı düşünülüyor. Ancak bu eşik komisyonda halen tartışılıyor ve bu nedenle de değişebilir. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada tasarının “Basel III standartlarını uygulamak için uluslararası yükümlülükleri karşılayacağı ancak AB ekonomisi ve bankacılık sektörünün de özelliklerini yansıtacağı” söylendi. Avrupa Komisyonu Üyesi Mairead McGuinness, paketin bankacılık düzenlemelerinde eksikleri tamamlayacağını ve toplam sermaye yükümlülüklerini “önemli ölçüde yükseltmeyeceğini” açıkladı.

Banka hisseleri için kritik bilanço dönemi

 

Yatırım bankacılarının korkusu kripto yükselişini kaçırmak

 

ECB: Tahvil alımları borçlanma maliyeti için önemli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)