Banka ve finans kuruluşlarından esnafa borç yapılandırma

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun (TESK), 23 banka ve 30 finans kuruluşuyla imzaladığı protokolle, esnafın borcu yeniden yapılandırılacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) 23 banka ve 30 finans kuruluşu ile protokol imzalayarak borçlarının 24 ay vade ile yeniden yapılandırılmasının yolunu açtı.

Protokole ilişkin açıklama yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yapılandırmada 24 aya kadar vade olacağını belirtirken, en fazla 12 aya kadar erteleme olabileceğini de kaydetti. Faiz oranınlarının ise talep dahilinde sabit veya esnek olabileceğini söyleyen Palandöken, yapılandırılan tutarın yüzde 1’ine kadar komisyon uygulanacağının altını çizdi.

Yapılandırmaların Türk Lirası bazında olacağını dile getiren Palandöken, “Yapılandırılan tutarın en az yüzde 10’unun ödenmesi ve taksitlerin ödeme süresinin geciktirilmemesi koşuluyla kalan tutar için bir kez daha ödeme planı revize edilebilecek. Revize işlemi en fazla iki kez yapılabilecek, revize edilmiş vade, toplamda 72 ayı geçemeyecek.” dedi.

En fazla borç bulunan banka veya finans kuruluşunun başvuruyu kabul etmemesi halinde borç tutarı açısından ikinci sıradaki banka veya finans kuruluşuna başvuru yapılabilecek, 3 banka veya finans kuruluşundan 2’sinin başvuruyu kabul etmemesi halinde yapılandırma yapılamayacaktır.

Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkârımızın, yapılandırma başvurusundan önce herhangi bir banka ve/veya finans kuruluşu tarafından başlatılmış yasal takipler sonucu; satış günü alınmış olması, İhalenin feshi davasının devam ediyor olması, borcun icra taahhüdüne bağlanmış olması, tasarrufun iptali davasının devam ediyor olması, şeklinde kararlar alınmış olması, yeniden yapılandırma başvurusu yapmaya engel değildir. Başvuru yapılan banka veya finans kuruluşu, söz konusu işlemlerden feragat edebilir veya başvuruyu kabul etmeyebilir.” diye konuştu.

Bankaların likidite riski var mı?

Aktif Rasyo ardından mevduat faizleri yükselir mi?

Banka dışı finansın büyüklüğü 141 milyara ulaştı

Avrupa bankalarında karlılık ve büyüme endişe verici

Bankaların Brexit göçü İngiltere’ye darbe vuruyor