Bank of the West’in satışından iki taraf da kârlı çıkacak

Ünlü finans yazarı Paul J. Davies’e göre BNP Paribas’ın ABD’deki işletmesini satması BNP’yi daha verimli bir işletme haline getirirken Montreal Bankası’nın da rekabet gücünü artıracak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans dünyası BNP Paribas’ın ABD’deki birimi Bank of the West’i 16,3 milyar dolara Montreal Bankası’na satmasını konuşuyor. Anlaşmanın gerçekleşmesiyle BNP Paribas tıpkı geçtiğimiz yıl BBVA’nın yaptığı gibi ABD piyasasından çekilmiş oldu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu satış haberi finansal teknolojilerin yükselişiyle birlikte bankaların verimlilik ve teknoloji yatırımlarına kaynak arayışı stratejisinin en yeni örneğini gösterdi.

Ünlü finans yazarı Paul J. Davies Bloomberg International’daki makalesinde BNP ile Montreal Bankası arasındaki anlaşmayı değerlendiriyor. Davies’e göre farklı gelecek stratejileri göz önünde bulundurulduğunda bu anlaşma iki banka için de olumlu bir gelişme. İşte finans yazarının o yazısı:

“Batı dünyasında bankacılığın önemli bir sorunu var: Geleneksel kredi mekanizması artık işe yaramıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD ve Avrupa'da faiz oranları yükselmeye başlasa bile, eski usul bankacılığın umutları daha iyiye gitmeyecek.

Bu nedenle BNP Paribas’ın ABD birimi Bank of the West'i Kanada'nın Montreal Bankası'na (BMO) satmasını her iki taraf için de mantıklı. Ancak Fransız bankasının yatırımcılar için daha cazip hale gelmek için daha çok işi var.

Kredi vermenin sağladığı kötü getiriler pek düzelmeyecek gibi görünüyor. Net faiz marjları, resmi ABD verilerine göre kayıtlardaki en kötü marjlar. Bu arada ülkedeki gösterge faiz oranlarının zirveye ulaşmadan önce sadece %2,5'e yükselmesi bekleniyor. Üstelik start-up ödeme şirketleri ve tüketici kredisi veren yeni işletmeler bankaların sürekli gelir birimlerinden pay alıyor. Bu nedenle bankaların daha verimli hale gelmesi ve daha fazla ücrete dayalı gelir yöntemi geliştirmesi gerekiyor.

Bunun içinse ölçeklendirme ve teknoloji yatırımları gerekiyor. ABD'de BMO, PNC Financial Services Group ve U.S. Bancorp gibi ikinci kademe bankaların hepsi önde kalmak için daha küçük rakipler satın alıyor. Daha fazla konsolidasyon gerçekleşmesi de muhtemeldir.

BancWest'in uzun zamandır söylentilere konu olan satışı, bilindiği üzere, Pazartesi günü beklenen miktardan biraz daha fazla, 16,3 milyar dolarlık fiyat etiketiyle tamamlandı. Bu fiyat, BNP'nin üçüncü çeyreğin sonunda açıkladığı somut defter değerinin yaklaşık 1,7 katı. (BMO'ya göre anlaşma sona erdiğinde bu oranın 1,5 kat olması bekleniyor.)

Hangi şekilde bakarsanız bakın, bu BNP'nin satışının ilk bariz nedenini gösterir: ABD bankaları yatırımcılar tarafından Avrupalılara göre daha fazla değerleniyor. BNP'nin kendisi, bu yılın sonu için somut defter değeri tahmininin sadece yaklaşık 0,7 katı olarak fiyatlanmıştır. Fransız bankası yıllık bilançosunun yaklaşık %5'ini piyasa değerinin yaklaşık %20'sine satıyor.

Ve bu değerleme tutarsızlığı, BancWest'in BNP için Fransız bankasının genel olarak sağladığından daha düşük bir özkaynak getirisi üretmesine rağmen gerçekleşiyor.

ABD’de mevcut bir perakende ve ticari bankası olarak BMO, BancWest ile BNP'den daha fazlasını yapabilir. BancWest BNP içinse ABD’de bölgesel bir bankaya sahip olmaktan başka hiçbir fayda sağlamaz.

2021 bilançolara beklentilerinde, BMO ABD’deki varlıklarını yaklaşık üçte bir oranında ve ABD net gelirini %36 oranında artıracak. Anlaşmadan sonra bankanın 424 milyar dolarlık toplam ABD varlığı, varlıklarının yarısından fazlasının ABD’de olacağı ve gelirinin yaklaşık %44'ünü oluşturacağı anlamına gelecek.

Anlaşma BMO’nun, geçen yıl İspanyol bankası BBVA'nın ABD kolunu satın alan PNC'ye ve Eylül ayında MUFG Union Bank'ı Japon sahibinden satın almayı kabul eden U.S. Bancorp’a ayak uydurmasına yardımcı oluyor.

BMO için, müşterilerini mevcut dijital hizmetler alanına geçirerek BancWest'in işletme maliyetlerinin bir yıl içinde üçte birden fazla azaltmayı beklemesi kilit önem taşıyor. Bu hedef yatırımcılar nezdinde karşılanabilir olarak görülüyor: BMO daha küçük bankaların satın alınıp sistemlerine başarıyla entegre etmesiyle iyi bir maziye sahip. Yönetimi, görevi bir yıl içinde tamamlamak konusunda emin görünüyor.

BNP ise, teknolojiye yaptığı uzun vadeli yatırımlar ve satın almalar için harcayacak fonlar elde ediyor. Banka BancWest'in satışından kaynaklanan bilanço kaybını önlemek için yeterli hisseyi geri almak amacıyla yaklaşık 4 milyar euro (4,5 milyar dolar) kullanacak. Bloomberg Intelligence'ın tahminlerine göre, bu da yatırım için yaklaşık 7 milyar euro bırakacak.

Bu anlaşma BNP için oldukça önemliydi. Uluslararası Mutabakat Bankası'nın Basel Komitesi'ndeki düzenleyiciler, BNP’nin küresel sistem açısından önemli bir banka olarak geçen yıla göre daha büyük bir risk oluşturduğuna karar verdi. Bu, bankanın daha fazla sermayeye sahip olması gerekeceği anlamına geliyor.

Arıca BNP, Deutsche Bank'ın ana komisyonculuk birimini satın alma anlaşmasından sonra hedge fonlarıyla ilgilenen işletmesini büyütmek için daha fazla sermayeye ihtiyaç duyacak ve Credit Suisse'den uzaklaşan hedge fonu müşterilerinin peşinde olacak.

Bunun da ötesinde, BNP bu anlaşmadan elde edilen fonları hem maliyet tasarrufu sağlamak için hem de kendi dijital altyapısını daha cazip ve kullanımı daha kolay hale getirmek amacıyla geliştirmek için kullanacak. Tüm bunlar zaman alacaktır ve banka gelecek yıl güncellenmiş stratejisine tam olarak nereye yatırım yapmayı planladığı hakkında daha fazla ayrıntı verecektir.

BMO bu anlaşmanın faydalarını hızlı bir şekilde görecektir: Üretebileceği verimlilikler büyük olasılıkla BancWest’in daha uygun bir sahibi olduğunu gösterecektir. BNP içinse anlama daha uzun vadeli ancak aynı derecede hayatidir.”

BNP Paribas’ın ABD birimine Kanadalı talip

 

Credit Suisse, hedge fon müşterilerini BNP Paribas'ya yönlendiriyor

 

BNP Paribas’dan 1 milyar dolarlık hisse geri alımı