Acil durum tasarrufları nasıl yaratılır?

Beklenmedik sağlık sorunları gibi acil nakit gerektiren zamanlarda bir birikime sahip olmak hayati derecede önemli. CNBC’nin haberinde finans uzmanları bu tasarrufları oluşturmak için uygulanabilecek yöntemlere dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023’ün için finansal kararları söz konusu olduğunda, birçok insanın listesinin başında bir hedef var: acil durum fonu oluşturmak.

Personal Capital’ın yakın tarihli bir anketi, katılımcıların %31'inin acil durum tasarruflarını artırmak istediğini gösterdi. Anketteki bu yüksek orana karşın katılımcıların sadece %15’i araba satın almak, %9’u ev satın almak ve %8’i de düğün için para biriktirdiğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre analistler tıbbi harcamalar veya araba tamiri gibi beklenmedik harcamalar için tasarruflarda bulunmanın bireylerin yüksek faizli borçlardan kaçınmasına ve emeklilik tasarrufları gibi uzun vadeli hedeflerine bağlı kalmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre Bireysel Finans Uzmanı Suze Orman yakın zamanda yaptığı bir açıklamada bir acil durum fonuna sahip olmamanın bireylerin yapabileceği en büyük mali hatalardan biri olduğunu söyledi.

Orman, "Amerikalıların çoğunluğu, bence, bugün günlük harcamalarını ödeyecek paraya zar zor sahipler" dedi. Anketler sürekli olarak bireylerin 1.000 dolarlık ve hatta 400 dolarlık öngörülemeyen masrafları karşılamak için nakit bulmakta zorlanacaklarını gösteriyor.

Haberde 2023'te acil durum tasarruflarınızı artırmak isteyenler için bazı ipuçlarına yer veriliyor:

1. Aylık faturalarınızı düşürün

ABD merkezli finans firması Oxygen Financial CEO'su ve CNBC FA Konseyi Üyesi Yeminli Mali Müşavir Ted Jenkin'e göre, günlük harcamaların yeniden değerlendirilmesiyle büyük tasarruflar elde edilebilir.

‘The 21-Day Budget Cleanse’ (21 Günlük Bütçe Temizliği) kitabının yazarlarından biri olan Jenkin, insanların ev bütçelerine detoks tipi bir yaklaşım benimsemelerini öneriyor.

Jenkin’in yöntemi sahip olduğunuz en büyük 21 faturayı incelemesi ve fiyatları değiştirmek için alışveriş yapması gerektiği anlamını taşıyor. Diğer bir deyişle internet, telefon ve televizyon faturalarının tek bir şirkete bağlanması ve paket ücretinden indirim talep edilmesi tercih edilebilir. Ayrıca diğer şirketler aracılığıyla sunulan seçeneklerin de araştırılması bütçenin düşürülmesi konusunda yardımcı olabilir.

Jenkin, "Çoğu insan, nerede aşırı harcama yaptıklarını görmek ve farkın ne olduğunu anlamak için gerçekten zaman ayırmıyor" ifadelerine yer verdi.

2. Kredi kartı alışkanlıklarınızı yeniden değerlendirin

2022’nin yıl sonu döneminde fiyatlar oldukça yüksekti. LendingTree’nin anketine göre yüksek fiyatlar alışverişlerinde kredi kartı kullanan tüketicilerin büyük miktarlarda borç olmalarına sebep oldu.

LendingTree'nin Baş Kredi Analisti Matt Schulz'a göre, bu borçların faiz oranları tırmanmaya devam etme eğiliminde ve bu şimdiden "rahatsız edici". Kredi kartlarında daha iyi faiz oranları aramak veya %0 faizi olan kredi kartlarına veya bireysel kredilere bakiye transferi yapmak tüketici ödemelerine yardımcı olabilir.

Jenkin, ayrıca sahip olduğunuz ödülleri ekstra fonlara nasıl dönüştürebileceğinizi konusunda kafa yorulmasını tavsiye ediyor. Zira birçok kişi kredi kartı borçlarını azaltmaya yardımcı olacak puanlar gibi avantajlarını kullanmıyor. Jenkin ‘havadan gelen’ bu paranın kullanılması gerektiğini belirtiyor.

3. Nakit varlıklarınız için daha yüksek faiz oranları arayın

Küresel çapta faiz oranları arttıkça, paranızla kazanmanız gereken paranın miktarının da artması gerekir. Çevrimiçi vadeli mevduatlar, mevduat sertifikaları veya borç sertifikaları ABD’de on yıldan fazla bir süredir en yüksek faiz oranlarını sağlıyor.

Bankrate.com'nın Baş Mali Analisti Greg McBride'a göre, acil durum fonu üç ila altı aylık harcamalarından daha azı olan bireylerin paralarını hızlı bir şekilde erişebilmek amacıyla öncelikle başvuracağı yöntemin bu gibi vadeli hesaplar olması gerekiyor.

İnternet üzerinden açılan tasarruf hesapları en iyi sonucu verebilir. McBride, bu tür hesaplardan her hafta yapılan miktardaki nakit para harcamaların bile zamanla toplanabileceğini belirtiyor.

4. Kullanmadığınız ürünleri satın

Jenkin, aile yadigârları veya Noel süslemeleri dışında bir yıl içinde kullanmadığınız ürünleri satmanın zamanının geldiğini belirtiyor. Örneğin bir yıldır giymediğiniz bir gömlek ikinci el satışı yapan internet siteleri üzerinden satılabilir. Jenkin kullanılmayan elektronik cihazların da aynı şekilde satışının yapılabileceğini belirtiyor.

Jenkin, "Temel olarak eşyalarınızı satmak için çok sayıda uygulama ve internet sitesi var" dedi.

Sahip olduğunuz bir üründen ayrılmaya hazır değilseniz bunun yerine kiralamaya odaklanan internet sitelerini kullanmayı da düşünebilirsiniz.

5. Ek iş yapın

Daha fazla para kazanmak için sadece eşyalarınızı satmak zorunda değilsiniz. Jenkin, "Becerilerinizi de satabileceğinizi" belirtiyor.

Yeteneklerinizi paraya dönüştürebileceğiniz internet siteleri ekstra para kazanmanıza yardımcı olabilir.

Jenkin, “Bir girişim, beceri veya yeteneğiniz varsa, nakit rezervi oluşturmak için bu ekstra geliri kazanmaya çalışın” ifadelerine yer verdi.

Borsada başarının sırrı sıkıcı yatırımlar

 

Çürük tahvil yatırımcıları iflaslara hazırlanıyor

 

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir