BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBabacan'dan Megabank açıklaması----

Babacan'dan Megabank açıklaması

Babacan'dan Megabank açıklaması
29 Mayıs 2015 - 09:59 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Megabank konusunda ise yaklaşık 1 yıldır uğraştıklarını anlattı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Koalisyonların, siyasi istikrar bozulduğu zaman bir ülkeyi kısa zamanda nasıl çökertebiliyorlar, en canlı örneğini yakın tarihimizde yaşamışız. Bunun için önümüzdeki dönem çok kritik olacak" dedi.
 
Babacan, Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen programda yaptığı konuşmada, dışa açık bir ekonomi olarak dünyada olup bitenlerin Türkiye'yi az ya da çok etkilediğini söyledi.
 
Böylesi bir ortamda ülke ekonomisini azami şekilde korumak, varsa fırsatlardan istifade etmek gerektiğini dile getiren Babacan, dışarıdan gelebilecek her türlü olumsuzluk karşısında da ekonominin kalıcı bir hasara uğramamasını sağlamanın öncelikler arasında bulunduğunu belirtti. Babacan, izlediklerini ekonomik politikaların özünde de bunların bulunduğunu vurguladı.
 
Türkiye'nin küresel sorunları yakından izlediğine, finansal ve ekonomik sorunlara çözüm arayışları içerisinde yer aldığına işaret eden Babacan, Türkiye'nin, G20 Dönem Başkanlığında da bu organizasyonun gündemine ve çalışma konularına başlıklar eklediğini söyledi.
 
Küresel krizin ekonomiler üzerindeki etkilerinin sürdüğüne dikkati çeken Babacan, özellikle Avrupa ekonomisinin genel tablosunun Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
 
İSTİKRAR VURGUSU
 
Dünyada nüfusunun çoğunluğu Müslüman olup kendi içinde istikrarını koruyabilen, ekonomisini güçlü tutabilen ülke sayısının çok sınırlı olduğuna işaret eden Babacan, şunları kaydetti:
 
"Türkiye olarak sahip olduğumuz istikrar zeminin kıymetini mutlaka bilmemiz lazım. Türkiye'deki siyasi istikrar şu anda en önemli değerimiz, varlığımız. İstikrar olmadığında dünyanın en büyük ikinci petrol rezervlerine sahip Irak, nasıl her gün vahşetin sahnesi olabiliyor, Libya gibi bir ülke nasıl zor duruma düşebiliyor. Bir bakıma petrol, gaz, diğer doğal kaynaklar da para etmiyor, ülkede siyasi istikrar, huzur, güven yoksa... Bizim en önemli varlığımız bu. Tarihimizde hiçbir zaman sömürgeci olmamışız, başka ülkelerin varlıklarına, servetine el koyup da üzerine oturmamışız, doğal kaynaklarımız sınırlı.
 
Türkiye olarak alnımızın teri, bileğimiz gücüyle ekonomimizi büyüttük, hak ederek bu noktaya geldik. Ağırlıklı olarak da özel sektörün çabalarıyla bugünkü noktaya geldik. 12 yıllık tecrübemizde devletin yaptığı harcamanın, yatırımların büyümeye katkısı hemen hemen sıfır. Bizim büyümemiz asıl özel sektör eliyle oluyor. Havaalanları, otoyolları, köprüler, barajlar yapıyoruz, bunlar Türkiye'deki yatırımların yüzde 20'si ediyor. Türkiye'deki yatırım harcamasının yüzde 80'ini özel sektör yapıyor."
 
Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrarı sağlamak neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Babacan, böyle bir ülke bulunmadığını söyledi.
 
KATILIM BANKACILIĞI VE MEGABANK
 
Ali Babacan, katılım bankalarının 1980'lardan bu yana hizmet verdiğini ama özellikle 1990'lı dönemlerde katılım bankalarının çok ciddi dışlandığını, üvey evlat yerine konulduğunu belirtti.
 
Katılım bankalarının 2001 kriziyle çok ciddi sorunlarla başbaşa kaldığını anlatan Babacan, "Katılım bankalarının finans sistemimizdeki piyasa payı yüzde 3'ten 5'e çıktı. Bundan da memnun değiliz. Bunun için kamuyu da bu işin içine sokalım dedik. Bu konuda hassasiyeti olan mevduat sahibi ve fon kullanımı oldukça çok fazla. Yeter ki imkan olsun, kapılar açılsın" dedi.
 
Megabank konusunda ise yaklaşık 1 yıldır uğraştıklarını anımsatan Babacan, Endonezya, Türkiye ve İslam Kalkınma Bankasının kurucu olarak yer aldığı, güçlü finansal yapıya sahip bu yeni finans kuruluşunun dünyadaki katılım bankaları için merkez bankası görevi göreceğini ve büyük yatırımlar için yatırım bankacılığı fonksiyonu üstleneceğini söyledi. Babacan, "Hazine'den arkadaşlarımız Cidde'ye yola çıkıyorlar. Endonezya'dan gelen yetkililerle ve İslam Kalkınma Bankası ile beraber kuruluş mekanizmasını, çalışma usullerini ve amacını yazılı dokümanlar haline getirmeye başlıyoruz. Kısa zamanda bu yeni müesseseyi de dünyaya kazandırmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realist29 Mayıs 2015 15:20

    koaslisyon demeye babacan da başladıysa tutuşmuş demektir.artık insanları isatikara yalanı ile kandıramazsınız.hangi istikrar.1 hafta içerisinde 4 kere iniş çıkış yaşayan döviz kurları, petrol varil fiyatı düşmesine rağmen artan petrol fiyatlarımı ,yoksa 50 kuruşluk patatesin 5 tl olması mı. hangi istikrar!!!

  • FBLİ29 Mayıs 2015 11:32

    ÜLKEYİ YABANCI BANKA CENNETİ YAPITINIZ FARKINDAMISINIZ BİLMEM.YERLİ BANKALARIN,İŞTİRAKLERİN HEPSİNİ YABANCILARA SATTNIZ.BUNLARIN HEPSİ GURUR DUYDUGUNUZ İSTİKRAR DEDİGİNİZ SİZİN DÖNENİNİZDE OLDU.SATARAK YADA İNŞAAT YAPARAK BİR YERE VARILMAYACAGI AŞİKAR.ÜRETMEYEN BİR ÜLKE