Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararı için ne dedi?---

Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?

1 / 5
Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?
24 Ocak 2017 - 14:30 www.finansgundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sınırlı faiz artırımı sonrası süreci yine likidite yönetimine odaklı tutacağını söyledi.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, "Yarınki repo fonlaması ve SWAP faizini bekliyoruz. Sıkı TL likidite TL varlıkları desteklerken, aksi takdirde TL negatif ayrışması devam eder" diye konuştu.

Şenol, TCMB'nin beklentileri tam olarak karşılamayan bir faiz artırımı kararı verdiğine değinerek, "Merkez, politika faizini değiştirmeyen TCMB, borç verme faizini 75 baz puan, geç likidite penceresini de 100 baz puan artırdı. TCMB, talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı verse de, döviz kurlarındaki aşırı oynaklık enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırımına bir etken olarak görüldü. TCMB'nin daha önce almış olduğu likidite önlemleri ve SWAP işlemlerine başlaması ve son olarak %10'la SWAP yapması zaten belirgin bir atılım olarak görülmüş ve ortalama fonlama faizi %8.25'ten %9.12'ye yükseltmişti" dedi.

TCMB'nin ortalama fonlama faizinin aynı fonlama miktarlarıyla %9.12'den%9.97'ye çıkabileceğine değinen Şenol, şu şekilde konuştu:

"Fonlamanın daha büyük kısmı repo faizinden olursa bu da %9.12'den %9.25'e çıkış getirebilecek.

TCMB'nin attığı adım ek 85 baz puana kadar bir ek sıkılaştırma getirebilecek. Piyasanın yüklü artış beklentilerini tam olarak karşılamasa da, yine de likidite önlemleriyle belirgin bir sıkılaştırma getirebilecek bir etken olabilecek.

TCMB kararını piyasayı tam karşılamasa da yine de ek sıkılaştırma olanakları yaratan bir çalışma oldu. TL varlıklarda eğer SWAP faizi yüksek ve likidite koşulları sıkı tutulmaya devam ederse TL varlıklar sınırlı olumlu etkilenmeye devam edebilir. Aksi takdirdeyse, TL varlıkların yarın repo ihalesi ve SWAP ihalesi açıklaması ardından negatif etkilenmesi mümkün olabilir.  

Piyasa etkisine baktığımızda, USD/TRY 3.7540'den 3.8250'ye çıktıktan sonra 3.7930'lara gevşedi."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster