Ana SayfaRöportajlarİki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları---

İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları

4 / 12
İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları
06 Mart 2017 - 10:59 www.finansgundem.com

TANIŞMA SEANSINDA KİMYAMIZIN UYUP UYMADIĞINA BAKIYORUZ

-Peki, bu sürekli alınması gereken bir hizmet mi? 

Deniz Hüsrev: Aslında koçluk almak amacınıza göre değişken bir şey. Ve uluslararası koçluk federasyonunun önerisi genelde belli bir konuda 8 ya da 10 seans arasında çalışmak. Federasyonumuz bile 12 saatten fazla çalışacaksanız ‘Ya bir ara verin kendinizi geri çekin veya yeni bir koç ile çalışın’ der. Her seans bir saat. İki hafta aralıklarla oluyor genelde. Biz koçuz ve biz de koçluk hizmeti alıyoruz. Çünkü hayat bitmiyor, hareket etmeye devam ediyorsunuz.

12 saat koçluk aldıktan sonra tekrar almak gibi bir zorunluluk yok. 8-10 olmak zorunda da değil. Tamamen kişiye özel aslında. İlk başta bir tanışma seansı yapıyoruz danışanlarla. Tanışma seansı tamamen ücretsiz bir seans, kimyamızın uyup uymadığına bakıyoruz. Çünkü tamamen yargısız alan oluşturmak için koç olarak ta danışanı yargılamamız gerekiyor. Benim özverimle tamamen çatışan birisine yargılamaya daha meyilli olabilirim. Benim adalet duygum çok yüksek ve bahsedeceğim konu ve kişi çok adaletsiz bir insan. Bu yüzden onu yargılamadan dinlemem çok mümkün değil. O zaman başka bir kişiye yönlendiriyoruz. Ya da o beni hiç sevmediği birisine benzetebilir. Bu yüzden açık olmasını engelleyecek bir faktör varsa eğer onu görmek adına tanışma seansımız var. Bir de koçluğu anlatıyoruz ama yaşayınca farklı bir etkisi oluyor.

Zeynep Yetkin Yılmaz: Mesela bana şöyle bir şey denk gelmişti; Deniz de bende takım koçluğu ve ilişki koçluğu eğitimi aldık. Organizasyonel sistemde ilişki koçluğu diye geçiyor. Ve benden bireysel koçluk alan bir danışanım “Senden eşim ile beraber ilişki koçluğu almak istiyorum” dedi. Ve ben şöyle bir ikileme düştüm; acaba bunu kendisi mi istiyor yoksa, eşini ikna edip mi gelmeyi düşünüyor. Bireysel olarak zaten benden koçluk alıyordu. Koçluk mesleğinde etikleri bozmamak çok önemli bir şey bizim için. Amacının ne olduğunu tespit edip bunu doğru zamanda mı talep ettiğini anlamak çok önemli. Bu yüzden ben de “Önce seninle olan sürecimizi daha sonra gerçekten gerekli görüyorsanız beraber konuşalım ve ondan sonra değerlendirelim” dedim. Burada belli çatışmalar olabiliyor bazen. Bana şunu hissettirdi: “Ben çok değişmek istemiyorum, değişmesi gereken eşim onu da getireyim de o da duysun.” 

Deniz Hüsrev: Koçlukta çaba ve istek en önemli şey. Çünkü faydayı sağlayabilmesi için istekli olması gerekir değişime. Hiç kimse sihirli değnek dokundurtamıyor. Mesela çok sarmala giren bir danışanımla ben koçluk ilişkisini bitirdim. Hep aynı konuyla geliyor ama seans sırasında birçok farkındalık yaşıyor ve bunu çözmeye dair kendisi yollar üretiyor ancak bir sonraki seansa kadar hiçbir şey yapmıyor, aynı duygu durumunu girerek geliyor. Ona, “Koçluğun sana hizmet ettiğini düşünmüyorum, sen ne düşünüyorsun?” diye sordum. Çünkü bütçe ve zaman ayırdığın bir şey. Eğer hizmet etmiyorsa hiç yapmana gerek yok. Belki farklı bir yol olabilir izlemek istediğin daha sonra tekrar deneyebiliriz ya da seni başka birine yönlendirebilirim diye sonlandırdım.   

Zeynep Yetkin Yılmaz: Biz sorumluluk hep danışanda deriz çünkü maalesef elimizde sihirli bir değnek yok. Bazen insanlar bunun olmasını çok istiyorlar ama yok.  

-Sonuç alınıp alınmadığına kim karar veriyor? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Danışanın kendisi veriyor.

Deniz Hüsrev: 12 seanslık bir hizmetse eğer değerlendirmeler yapıyoruz. Ben 4 ve 8 seanslık süreçte soruyorum “Koçluk nasıl hizmet ediyor sana, başladığın noktadan bugüne ne değişti senin hayatında, nelerin farkındasın?” diye. Özellikle tek bir hedefle gelmediyse de yapıyorum mutlaka. Çünkü bazen her seansa farklı bir konuyla da gelebiliyor danışan. 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:01

    Ayrıca navigasyon aplikasyonları yokken adresi sora sora bulmuyor muyduk? Yüreğimizin götürdüğü yere mi gidiyorduk? Eleştiri güzeldir, içi doluysa. Yapıcı eleştiri diye bir kavram da vardır üstelik, tadından yenmez. Ama “boş beleş adam” gibi gayet sert bir üslubu kullanırken insan iki kez düşünmeli, bu sözün karşısındakini nasıl etkileyebileceğini göremiyorsa da “kim bilir belki de bireysel koçluk almalı”. Böyle böyle birbirine saygılı insanlardan oluşan bir toplum olabiliriz. Benimki de hayal işte. Son olarak, iyi bir koç, iyi bir yol arkadaşıdır. Yol arkadaşları güzeldir, insana yalnız olmadığını, her koşulda “birlikte” de var olabileceğimizi gösterir. Çok başarılı bir röportaj… Limitsiz Koçluk ailesinin de yolu açık olsun :)

  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:00

    Öncelikle koç değilim ama hem bireysel hem de kurumsal alanda koçluk yapan pek çok danışman tanıyorum. Her meslekte alanında iyi ve kötü isimler vardır. Eleştiri şarjörünü boşaltırken buna dikkat etmeliyiz. Doktora gitmeden önce internetten hastalığımıza teşhis koyup, aman bu doktor da reçeteye yazıyor da sanki ben bilmiyorum mu diyoruz? Ya da bir marangoza masa yaptırırken, usta ille meşeden yap o masayı, sen gel beni dinle mi diyoruz? Ha belki diyoruz da iyi mi yapıyoruz? Dertsiz meslek yoktur, çünkü hepsinde insan faktörü vardır. İnsanız, konuşmayı severiz, her konuyu da pek bir biliriz ama komik duruma düştüğümüzü nedense görmeyiz. Belirli lisanslara sahip, bu konuda eğitim almış koçları, kişisel gelişim kitapları okuyup ahkam kesenlerle bir tutmayalım. Böyle bir meslek neden var oldu, ona bir bakalım. Demek ki bir ihtiyaç var, demek ki bir şeyleri göremiyoruz, harekete geçerken zorlanıyoruz ve destek almak istiyoruz. Bunun nesi kötü olabilir?

  • Boşvere Gider07 Mart 2017 15:17

    Boşver denen adamın dünyadan haberi yok.

  • Boşver adımı06 Mart 2017 14:40

    Dünyanın en gereksiz, ama en dertsiz mesliği bu olsa gerek. Yaşam koçu geçinen kişilerin eğitimlerine de katıldık. İnternetten al birkaç ilginç laf, ardından ortaya karışık birkaç değişik hikaye, son rotuşta da bir iki kitaptan alıntı yaptınmı olay biter. Yaşam koçu adı altında bahsedilen olay, bana kalırsa bilgi, tecrübe ve başarılarıyla örnek olmuş kişilerin ecrübelerinden faydalanmaktır. Bizde nerde boş beleş adam var, kolay yoldan para kazanmak için "koç" olup zengin yoluyorlar.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster