Ana SayfaRöportajlarİki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları---

İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları

7 / 12
İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları
06 Mart 2017 - 10:59 www.finansgundem.com

İK PROFESYONELLERİ İÇİN ÇOK ÖZEL BİR ‘ÇATIŞMA EĞİTİMİ’ TASARLADIK

-İnsan kaynaklarıyla çalışıyor musunuz? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Aslında insan kaynakları profesyonellerine tasarladığımız eğitimler de var. İK profesyonelleri için mesela “çatışma yönetimi” var. Onların oturduğu koltuk çok zor bir koltuk, ara bir koltuk. Hem yönetimle hem ekiple çalışmaları gerekiyor. Onlara özel bir çatışma eğitimi tasarladık.

Deniz Hüsrev: Bizim ilk iletişime geçtiğimiz zaten İK oluyor kurumlarda. Aslında pozitif psikoloji başlığı altında bizim işlediğimiz konulardan bir tanesi güçlü yönler... Kişilerin güçlü yönlerini kullanarak yaptığı işlerde hem daha çok başarılı hem de çok daha mutlu oldukları tespit ediliyor. Bu yüzden kurumu bir puzzle olarak görürsek doğru yere yerleştirdiğimiz zaman kurum çok daha fazla verim elde ediyor. Ve bunu en başından beri sağlamak çok değerli… Türkiye’de çok az kurum bu vizyonu hayata geçiyor. Pozitif psikolojiyi ya da koçluğu kültürüne dahil etmiş kurum sayısı çok az maalesef.  

-Hangi sektörler bu vizyonla çalışıyor? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Bankalar, finans sektörü, global firmalar, hızlı tüketim ve perakende firmaları oldukça çok kullanıyorlar. Çünkü bu firmalarda hem rekabet hem de motivasyona çok ihtiyaç var. Satış tarafında yine aynı şekilde perakende de çok kullanılıyor. Kendi iç koçluk sistemini geliştiren firmalar var. Finans sektöründe oldukça ağırlıklı... Burada amaç hep değişime eşlik ederken mutlaka kişilerin harekete geçmelerini sağlamak.

-Sizden bu eğitimleri alanlar ne tür avantajlar sağlıyorlar, almazlarsa ne tür eksiklikler yaşarlar? 

Deniz Hüsrev: Koçluk teklifleriyle eğitimlerini aldıran firmalar var. Bunu kültürlerine dahil ettikleri anlamına gelmiyor. Kitap okuyup bir anda değişemiyoruz, bir eğitim alınca da kurum bir anda değişmiyor. Bu yüzden kültüre dahil etmek çok daha uzun bir süreç. Pozitif psikolojinin altında takdir etme kültürü varsa ve ben bunu performans değerlendirmesine de koyuyorsam ve zorunlu kılıyorsam takdir etmesini bu aslında kültür değişimi değildir.

Zeynep Yetkin Yılmaz: Bir kurum, çalışanına böyle bir yatırım yapıyorsa çalışan bağlılığında kesinlikle bir artış görülüyor. Çünkü bu kişiye yapılan çok özel bir yatırım ve hizmet. Mutlaka o kişide bir yetenek ve gelecek görüyordur ki yatırım yapıyor. Bir taraftan verimlilik artışı tabi ki görüyoruz çünkü hem takımlara hem de üreticilere hem de çalışanın kendisine ve özel hayatına da yansıyor.  

Araştırmalar “mutlu olan kişiler mi daha başarılı, başarılı olan kişiler mi daha mutlu” sorusuna karşılık şu yanıtı veriyor: Tabi ki mutlu olan kişiler daha başarılı. Onun için çalışanları mutlu olan kurumlarda daha başarılı ve daha verimli olunuyor. Bir de kurumlar için sürdürülebilirlik çok önemli. 50 yılı aşkın kaç tane şirket var derseniz çok fazla değil. Sürdürülebilirliği sağlamak kurum vizyonunu geleceğe taşımak değişimi sağlayabilmek adına koçluğun çok büyük hizmetleri var.

Yeni jenerasyon çok fazla ben diyen bir nesil ve onları mutlu etmediğimiz sürece kurumda kalmıyorlar. Eskiden olduğu gibi emekli olana kadar aynı iş yerinde çalışan insanların sayısı giderek azalıyor. Ayrıca çok fazla yetenek kaybı oluyor kurumlarda. Kurum bir kişiye yatırım yapıp geliştiriyor ancak kişi mutlu olmadığı için şirketten ayrılıyor. Aslında global olarak bu böyle. Mesela esnek çalışma saatleri de buna yönelik bir çalışma. Kişilerin daha mobil, haftada bir gün evden çalışmalarına ön ayak olmak gibi... Bunların hepsi çalışan mutluluğunu arttıran faktörler. Ancak laf olsun diye olmaması da çok önemli. Kültür değişimi derken bunu anlatmaya çalıştım.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:01

    Ayrıca navigasyon aplikasyonları yokken adresi sora sora bulmuyor muyduk? Yüreğimizin götürdüğü yere mi gidiyorduk? Eleştiri güzeldir, içi doluysa. Yapıcı eleştiri diye bir kavram da vardır üstelik, tadından yenmez. Ama “boş beleş adam” gibi gayet sert bir üslubu kullanırken insan iki kez düşünmeli, bu sözün karşısındakini nasıl etkileyebileceğini göremiyorsa da “kim bilir belki de bireysel koçluk almalı”. Böyle böyle birbirine saygılı insanlardan oluşan bir toplum olabiliriz. Benimki de hayal işte. Son olarak, iyi bir koç, iyi bir yol arkadaşıdır. Yol arkadaşları güzeldir, insana yalnız olmadığını, her koşulda “birlikte” de var olabileceğimizi gösterir. Çok başarılı bir röportaj… Limitsiz Koçluk ailesinin de yolu açık olsun :)

  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:00

    Öncelikle koç değilim ama hem bireysel hem de kurumsal alanda koçluk yapan pek çok danışman tanıyorum. Her meslekte alanında iyi ve kötü isimler vardır. Eleştiri şarjörünü boşaltırken buna dikkat etmeliyiz. Doktora gitmeden önce internetten hastalığımıza teşhis koyup, aman bu doktor da reçeteye yazıyor da sanki ben bilmiyorum mu diyoruz? Ya da bir marangoza masa yaptırırken, usta ille meşeden yap o masayı, sen gel beni dinle mi diyoruz? Ha belki diyoruz da iyi mi yapıyoruz? Dertsiz meslek yoktur, çünkü hepsinde insan faktörü vardır. İnsanız, konuşmayı severiz, her konuyu da pek bir biliriz ama komik duruma düştüğümüzü nedense görmeyiz. Belirli lisanslara sahip, bu konuda eğitim almış koçları, kişisel gelişim kitapları okuyup ahkam kesenlerle bir tutmayalım. Böyle bir meslek neden var oldu, ona bir bakalım. Demek ki bir ihtiyaç var, demek ki bir şeyleri göremiyoruz, harekete geçerken zorlanıyoruz ve destek almak istiyoruz. Bunun nesi kötü olabilir?

  • Boşvere Gider07 Mart 2017 15:17

    Boşver denen adamın dünyadan haberi yok.

  • Boşver adımı06 Mart 2017 14:40

    Dünyanın en gereksiz, ama en dertsiz mesliği bu olsa gerek. Yaşam koçu geçinen kişilerin eğitimlerine de katıldık. İnternetten al birkaç ilginç laf, ardından ortaya karışık birkaç değişik hikaye, son rotuşta da bir iki kitaptan alıntı yaptınmı olay biter. Yaşam koçu adı altında bahsedilen olay, bana kalırsa bilgi, tecrübe ve başarılarıyla örnek olmuş kişilerin ecrübelerinden faydalanmaktır. Bizde nerde boş beleş adam var, kolay yoldan para kazanmak için "koç" olup zengin yoluyorlar.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster