BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBAML:Daha fazla parasal genişleme yolda----

BAML:Daha fazla parasal genişleme yolda

BAML:Daha fazla parasal genişleme yolda
28 Ocak 2015 - 17:40 www.finansgundem.com

BAML raporunda piyasalarda herkesin deflasyonun küresel bazda bir tehdit olduğunda hem fikir olduğu vurgulandı.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Financial Times’da bugün yayınlanan Bank Of America Merrill Lynch (BAML)  raporunda, küresel bazda Merkez Bankalarının karşı karşıya oldukları deflasyon tehdidini hafife aldıkları belirtiliyor ve büyük olasılıkla daha fazla parasal genişlemenin yapılacağı öngörülüyor.

Analizde, piyasalarda herkesin deflasyonun küresel bazda bir tehdit olduğunda hem fikir olduğu vurgulanıyor. Bu ay Avrupa’nın parasal genişleme paketini başlattığı, İsviçre Merkez Bankası’nın mevduat faizlerini negatif seviyeye indirdiği, Kanada, Danimarka, İsviçre, Mısır, Hindistan ve Türkiye Merkez Bankalarının faiz oranlarını düşürdüğüne dikkat çekiliyor. Singapur’un şahin tutumlu Merkez Bankası’nın bile bugün partiye katıldığı ve düşen petrol fiyatlarının enflasyon görünümünü değiştirmesi nedeniyle parasal genişlemeye gittiği de belirtiliyor.

Fakat, BAML stratejistleri Merkez Bankalarının düşen petrol fiyatlarının yarattığı tehlikeyi küçümsediklerini belirtiyor: “Farkına vardıkları zaman, savaşmak için ne kadar genişlemeci politika izlemeleri gerektiğine şaşıracaklar .”

Bu yorumların Nobel ödüllü ünlü ekonomist Paul Krugman’ın bu ay yaptığı uyarıyla benzerlik gösterdiğine dikkat çekiliyor. Krugman’ın, İsviçre’den alınacak dersler hakkında yazarken “Deflasyona çok fazla yaklaşmamaya dikkat etmelisiniz, çünkü düşerseniz çıkmanız aşırı derecede güç olabilir” tespitinde bulunduğuna işaret ediliyor.

BAML stratejistlerine göre gelişmiş ülkelerin dörtte üçünden fazlasında enflasyon oranları %1’in altında bulunuyor. Son 35 yıl içerisinde bunun sadece finansal kriz zamanında olduğu ifade ediliyor. Fakat her ne kadar büyüme kriz sonrası toparlanma sürecine girse de küresel görünümdeki büyümenin azaldığı vurgulanıyor. (IMF küresel büyüme görünümünü geçen hafta azalttı.)

BAML analistlerine göre: “Yaşlanan nüfus, yüksek borç stoku, büyük gelir eşitsizliği ve sermaye harcamalarının  hafiflemesi küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor. Buna ek olarak düşük petrol fiyatları emtia sektöründeki sermaye harcamalarında büyük kesintilere yol açacak.”

BAML daha fazla parasal genişlemenin büyük olasılıkla yolda olduğunu öngörüyor. Japon Merkez Bankası Başkanı Kurado’nun -halen  benzeri görülmemiş bir tahvil alım programını başlatan- bile geçen hafta Davos’ta yeni seçenekleri ima ettiğine dikkat çekiliyor.
 Bazı analistlerin de Hindistan Merkez Bankası’nın gelecek Salı günü yapacağı toplantıda faizleri daha da düşüreceği beklentisinde oldukları ifade ediliyor.

Capital Economics’ten Shilan Shag “Daha fazla indirim için iyi nedenlerimiz var” yorumunda bulunuyor ve ekliyor: “Guvernör Rajan bir kez politika değişikliğine karar verdiğinde hızlı hareket ettiğini gösterdi. Buna ek olarak borç verme faiz oranları henüz değişmedi bu da reel ekonomi üzerinde etkili olabilmesi İçin politika faizlerinin daha fazla indirilebileceğini gösteriyor.”

Fed’in ise umulanın aksine bu yıl Faiz oranlarını arttırmakta zorluk çekebileceği belirtiliyor. BAML swap piyasasının şimdiden Fed fonlama faiz oranlarını, Fed Açık Piyasa Komitesi’nce öngörülenden daha düşük fiyatladığına dikkat çekiyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)