BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZorlu: İsrail’de yatırıma devam----

Zorlu: İsrail’de yatırıma devam

Zorlu: İsrail’de yatırıma devam
24 Mart 2013 - 04:12 www.finansgundem.com

Zorlu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, bölgede enerji yatırım planlarını sürdüreceklerini ifade ediyor

Ankara kaynakları İsrail’in özrü sonrası 2 milyar dolarlık boru hattı projesinin masaya gelebileceğini belirtirken, işin en az 5 yıla yayılacağını hatırlatıyor. Ülkenin büyük oyuncusu Zorlu, bölgede enerji yatırım planlarını sürdüreceklerini ifade ediyor
Önceki gün gelen “özür” sonrası Türkiye ile İsrail arasında soğuk rüzgarların estiği bir dönemin son bulması ve ticaret tarafında etkili adımların atılması bekleniyor.
İsrail ile karşılıklı ticaret yapan işadamları, 2010’la birlikte siyaset tarafında yaşanan gerginliğin, aslında ticari ilişkileri keskin bir şekilde etkilemediğine vurgu yaparken, buna karşılık büyüme tarafında istenilen hacme ulaşılamadığının altını çiziyor.
İsrail’de enerji alanında milyonlarca dolarlık yatırımın altına imza atan Zorlu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, son yaşanan gelişmeyi Milliyet GZazetesi'ne şu sözlerle yorumluyor:
“Mavi Marmara baskını ile ilgili İsrail’in geç de olsa Türkiye’den özür dilemesinin, hem Türkiye’nin hem de İsrail’in menfaatleri açısından son derece olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum.”
Büyük bir doğalgaz işi var
Zorlu grubu, İsrailli gruplarla ortak şirket kurup enerji alanında ülkenin etkili oyuncularından biri olmak için ciddi yatırım yapıyor. Mevcut birçok projenin yanı sıra iki ülkenin ortak olması muhtemel doğalgaz boru hattı tarafında da iş yapma ihtimali masada.
Geçen ay ülkenin etkili gazetesi Haaretz, bu iş için Türkiye’den Zorlu grubunun görüşmeler yürüttüğünü yazmıştı. Bunun ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan “İsrail gazını taşıyacak boru hattı gibi projeler için bazı şartlar oluşmalı. Başbakanın belirttiği şartlar yerine gelmeden İsrail’le projeyi başlamayız” açıklaması geldi.
‘Önemli bir oyuncuyuz’
Özür sonrası projede önemli adım atılması bekleniyor. Ahmet Nazif Zorlu, bu projeyle ilgili şimdilik somut bir açıklama yapmıyor olsa da, “Bölgedeki yatırımlarımızı sürdüreceğiz” sözleriyle, grubun bölgedeki duruşuna yönelik fikir sahibi olmamızı sağlıyor.
“Zorlu Grubu olarak yaşanan süreçte İsrail ile sürdürdüğümüz ticari ilişkilerimizde bir sorun yaşamadık” diyen Ahmet Nazif Zorlu, şunları kaydediyor: “Zorlu Enerji şirketimiz İsrail’de enerji pazarının en önemli oyuncularından biri durumunda. Ashkelon bölgesinde, ortaklığımızın bulunduğu 800 MW kapasiteli Dorad doğalgaz çevrim santrali’ni bu yıl tamamlamak için çalışıyoruz. Yine İsrail’de ortak olduğumuz ve toplam kurulu güçleri 175 MW olan Ashdod ve Ramat Negev santrallerinin inşaat çalışmalarını sürdürüyoruz.
Öte yandan bölgede Solad projemizin (güneş enerjisi işi) yatırım öncesi çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki yatırım planlarımızı sürdüreceğiz.”
Zorlu grubunun yüzde 25, İsrailli 3 şirketin yüzde 75 hissesi bulunan
Dorad Enerji’nin üstlendiği doğalgaz çevrim santralinin bu yıl tamamlanması planlanıyor.
Masaya boru hattı gelecek
* İsrail’in denizin altından doğalgaz çıkarmayı planlıyor. Büyük rezerv buldu.
* Kurulacak boru hattıyla gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması planlanıyor.
* Olası anlaşma durumunda gazın Türk tarafında da kullanımının önü açılacak.
* 2 milyar dolarlık boru hattı projesi ülkenin en büyük doğalgaz sahası Leviathan’dan başlayacak.
* Bölgede 425 milyar metreküp doğalgaz rezervi olduğu hesaplanıyor.
* Hattın uzunluğunun 600 kilometreyi bulması bekleniyor.
* Projeyle yıllık 8-10 milyar metreküp hacminde gazın taşınması planlanıyor.
* Gazın 2016’da çıkarılması öngörülüyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)