BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeybekçi: İsyanımızın nedeni...----

Zeybekçi: İsyanımızın nedeni...

Zeybekçi: İsyanımızın nedeni...
29 Aralık 2014 - 03:30 www.finansgundem.com

Nihat Zeybekçi, "2002'de vergilerin yüzde 85'ini faize veriyorduk. Şimdi yüzde 15'i faize gidiyor. Biz buna bile isyan ediyoruz. Bu da düşecek" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de AK Parti Karabağlar İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada bir kez daha faizlerin düşmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye'de 13 yıl önce ekonominin yönetilemediği için bir gecede yüzde 7 bin faiz ödendiğini, enflasyonun tavan yaptığını, bir gecede bankaların "talan edilip" 60 milyar doların birilerine peşkeş çekildiğini, Türkiye ekonomisini yönetemediği için ülkeye Ekonomi Bakanı gönderildiğini savunan Zeybekci, "Öyle Egeli değildi, zeybek filan da bilmezdi hatta Türkiye'yi de bilmezdi. Birilerinin memuru olarak gönderildi, kapitülasyonlar için gönderildi" ifadelerini kullandı.

O dönemde, IMF'nin, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın kapanması, Vakıflar Bankası'nın ise satılması karşılığında ancak kredi verebileceğinin söylendiğini hatırlatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"O gün eğer Halk Bankası ve Ziraat Bankası kapatılmış olsaydı, Vakıflar Bankası ortadan kaldırılmış olsaydı bugün ülkenin ekonomisi nasıl olurdu? Faizler istedikleri yerde kalsın istiyorlardı. 2002 yılında bu memlekette ödenen vergilerin yüzde 85'ini faize veriyorduk. Bugün yüzde 15'i faize gidiyor. Biz buna bile isyan ediyoruz. Bunu bile çok görüyoruz. Yüzde 15 bile fazla. Bu da düşecek. Bütün kavga burada. Aynı şeyler olsun istiyorlar. Yüzde 85 vergileri yine faizlerle bu memleketten alıp götürmek istiyorlar. Kavga budur, dert budur bütün mesele de budur. Türkiye onların istediği gibi olmadı. Türkiye onların istediği yerde kalmadı, diz çöküp el açmadı ve açmayacak da. Daha çok beklerler. İşte onun için o faizle Türkiye'yi sömürmek istedikleri olmadıkları diye Gezi olaylarını bahane ettiler. Onların istediği olmadı diye 17 Aralık'ı bu milletin başına örmeye kalktılar. Onların istediği olmadı diye bu milletin evlatlarına 25 Aralık'ta namertçe arkadan saldırdılar ve saldırmaya devam edecekler. Gençler uyanık olacaksınız. Bu dava, hikaye bitmedi. Bakın yeniden Türkiye dünyanın enerji merkezi oluyor. Türkiye, etrafındaki coğrafyada en büyük ekonomi oluyor. Onun için rahatsız oluyorlar. El açan, el aman diyen, 3 kuruşa muhtaç olan Türkiye, dünyada milli gelirine oranla en çok yardım yapan ülke haline geldi. Onun için Türkiye fazla oluyor. Türkiye 'Ben varım' diyor. Bir zamanlar olduğu gibi kenara çekilip beklemiyor.

Dünyanın ekonomik haritası yeniden çiziliyor. Türkiye olarak biz öyle çıkıp da 'kenarda birileri bölüştürsün biz bakalım, bize ne verirlerse razıyız' demiyoruz. Türkiye bu yeni dünya haritasını çizen ülkelerden biri olacaktır diyor. Allaha şükür artık böyleyiz. Gençler, internete girdiğiniz zaman Yunanistan başbakanının Merkel'in yanındaki el pençe duruşuna bir de o günkü başbakanımızın, cumhurbaşkanımızın Alman Başbakanının yanındaki o duruşuna şöyle bir bakın, ondan da örnek alın."

Türkiye, dünyanın her yerinde destan yazıyor

Körfezde bir ay önce 4,6 milyar dolarlık bir işi, Etiyopya'da 1,7 milyar dolarlık demiryolu işini, Türkmenistan'da 2 milyar dolarlık otoyol işini Türk müteahhitlerin aldığına vurgu yapan Zeybekci, "Türkiye, dünyanın her yerinde destan yazıyor. Türkiye, müteahhitlik hizmetlerinde Çin'den sonra dünyada ikinci sıraya geldi. Onun için Türkiye çok fazla oluyor" dedi.

2008'deki küresel krizde AB üyesi ülkelerde sigortalı çalışan sayısının 6 milyon azalırken Türkiye'de ise 7 milyon kişinin iş sahibi olduğuna işaret eden Zeybekci, "Türkiye bugün bakın dünyada 12 yıldan beri üst üste yüzde 5,1 büyüyen nadir ülkelerden biri haline geldi. 2008 krizinden sonra 20 çeyrekten bu yana yüzde 5,8 büyüyen dünyanın ilk 5 ekonomisinden biri haline geldi. Biz birileri gibi boş laf etmiyoruz. Biz birileri gibi bu milletin kaynaklarıyla imkanlarıyla bir yere gitmek isteyenlerden değiliz" şeklinde konuştu.

Cari açığı yüzde 5'e düşürdük

Türkiye'nin, geçen sene 166 milyar dolar ihracat, yüzde 4 büyüyeceği, cari açığın ise milli gelire oran olarak yüzde 6,4'e düşürüleceği hedefini koyduğunu, 30 Mart ve 10 Ağustos'taki seçimlerde kurulan bütün oyun ve tuzaklara rağmen milletin 30 Mart'ta bunun cevabını verdiğini belirten Zeybekci, "30 Mart'ta sokak sokak dolaştılar. Bazıları da dini de istismar ederek Kur'an üzerine yemin ettirenler oldu. Bahislere girdiler. 'AK Parti yüzde 30'da kalacak' dediler. Aralarında hükümetleri paylaştılar, rantları paylaştılar. 30 Mart'ta millet onlara öyle bir cevap verdi ki duvardan duvara gittiler ama yine anlamadılar. Sonra 10 Ağustos'ta Allah'a hamdolsun bu millet bir yürek oldu, bir yumruk olduğu ve geleceğine sahip çıktı. İstikbaline, bağımsızlığına sahip çıktı. Bu millet adamlarına, hizmetkarlarına sahip çıktı. Baş hizmetkarını seçti" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)