BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiZamlar enflasyonu vuracak!----

Zamlar enflasyonu vuracak!

Zamlar enflasyonu vuracak!
02 Ocak 2014 - 15:25 www.finansgundem.com

Ekonomistler yeni yılın ilk gününde yapılan ÖTV zamlarının 2014 yılında enflasyona etkisinin yüzde 1 civarında olmasını bekliyor

Otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılması ardından, yapılan zamların ilgili sektörlerce fiyatlara tamamen yansıtılması halinde 2014 yılı enflasyonunu 1 puan yukarı taşıyacağı hesaplanırken, bu yıl için yüzde 5.3 olarak belirlenen enflasyon tahminine ulaşmak zorlaştı. Ekonomistler vergi artışına bağlı gelecek zamların ardından yıl sonunda enflasyonun yüzde 7-8 bandında gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, ÖTV artışlarının enflasyona etkisinin büyük bölümü Ocak ayında olmak üzere yaklaşık 0.90 puan olacağını belirterek, “Otomotiv sektöründeki fiyat artışlarının etkisi biraz zamana yayılabilir, diğerlerini hemen görürüz” dedi. Bürümcekçi, yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 7 civarında olduğunu ve ÖTV artışı ardından revizyon yapmadıklarını söyledi.

Binek araçlara yönelik ÖTV’nin artırılmasının ardından sektörde satışların yüzde 94′ünü oluşturan 1,600 cc’ye kadar hacimli araç satışlarında fiyatların yüzde 3.6 civarında artış göstermesi bekleniyor. Yeni vergi düzenlemesinin ardından alkollü içeceklerde ortalama yüzde 8-15, sigara fiyatlarında ise ortalama yüzde 3-17 arasında artış olması bekleniyor.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Yapılan vergi düzenlemelerinin ardından binek otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3.5-6.5 civarında artış bekleniyor. Alkollü içecek fiyatlarında ortalama yüzde 6-15 civarında, sigara fiyatlarında ise ortalama yüzde 3 ile yüzde 17 arasında artış söz konusu” dedi ve ekledi:

“Çok kabaca yaptığımız hesaplara göre; sigaradaki artışın enflasyona yaklaşık 0.6 puan, alkollü içeceklerdeki artışın yaklaşık 0.1 puan, otomobildeki artışın ise yaklaşık 0.4 puan yansıyacağını hesaplıyoruz. Toplamda enflasyonu 1 ile 1.3 puan yükseltici etki hesaplıyoruz. Bu durumda 2014 yılı için yüzde 6.7 oranında öngördüğümüz yıl sonu enflasyonunu da yüzde 7.5-8 aralığına doğru; yukarı revize etmemiz gerekecek.”

Citi tarafından yayımlanan notta ise vergi artışlarının enflasyon dinamiklerini daha da karmaşıklaştıracağı belirtilerek, “Artışların enflasyona etkisinin 0.7-1 puan arasında olacağını hesaplıyoruz. Buna göre yıl sonu enflasyonu (önceki tahminimiz olan yüzde 7 ile kıyaslandığında) yüzde 7.5-8 aralığında olacak gibi görünüyor. Hizmet enflasyonu ve ileriye dönük beklentiler ile birlikte çekirdek değerlerdeki bozulma TCMB’nin yüzde 5.3′lük 2014 tahmininin oldukça iyimser kalacağını gösteriyor” denildi.Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, vergi artışlarının fiyatlar üzerine dolayısıyla enflasyona da etkisi olmayacağını söyledi.
TİM’in açıkladığı 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendirme toplantısında konuşan Zeybekci, bir soru üzerine, “ÖTV artışının enflasyon üzerinde etkisi olacağına katılmıyorum… ÖTV’deki artış, fiyatlarda artışa meydan vermeyecek şekilde ekonomi kendi düzenlemesini yapacak yani enflasyona sebep olmayacaktır” dedi.

Abank Ekonomisti Serdar Şenol ise, “Bütün bu zamların Ocak ayı etkisi 1.2 puan düzeylerinde olacak, kalan aylara yansıması ise sınırlı kalacaktır. Ocak ayı enflasyonu bunlara ek olarak gıda ve kur etkilerini de üzerine ekleyecektir” dedi.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)