BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYurt içinde gözler TCMB'ye çevrildi----

Yurt içinde gözler TCMB'ye çevrildi

Yurt içinde gözler TCMB'ye çevrildi
18 Haziran 2022 - 12:30 www.finansgundem.com

Dünyada başta Fed olmak üzere birçok merkez bankası faiz artırımlarına gitti. Yurt içinde de gözler bu hafta TCMB'nin faiz kararında olacak. Beklenti faizlerin sabit bırakılacağı yönünde.

Geçtiğimiz çarşamba günü Fed 75 baz puanla son 28 yılın en güçlü faiz artışını gerçekleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da, çarşamba günü acil olarak toplanarak yükselen tahvil faizlerine ilişkin önemli adımlar atacağını duyurdu. Bunun yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BoE), beklentilerle paralel politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,25'e çıkartırken, gelecek toplantılardaki adımların daha güçlü olabileceği sinyalini verdi.

Asya tarafında ise Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı. Söz konusu kararı 1'e karşı 8 oyla alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına da devam edeceğini duyurdu.

Dışarıda bu görünüm hakimken yurt içinde, gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü açıklanacak faiz kararına çevrildi.

AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale Faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi düşürmeye devam edeceğiz

Tüm bu beklentilerin yanı sıra geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları faiz konusunda kafa karışıklığı yaratmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunmuş ve faizi düşürmeye devam edeceklerini açıklamıştı.

Küresel düzeyde de uluslararası kuruluş başkanlarının dahi faiz konusunda ezberlerin bozulması gerektiğini söylediğine işaret eden Cumhurbaşkanı, "Bizim ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır'' diye konuşmuştu.

İhracatı teşvik ederek, turizmi destekleyerek ülkeye döviz girişini hızlandıracak yeni yöntemler geliştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı, "Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Kripto paralara Fed darbesi

 

Fed, yarı yıllık Para Politikası Raporu'nu yayımladı

 

Fed Başkanı Powell: Faiz artışları sürecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)