BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYumaklı: Zeytin ile ilgili spekülasyonlara itibar etmeyin----

Yumaklı: Zeytin ile ilgili spekülasyonlara itibar etmeyin

Yumaklı: Zeytin ile ilgili spekülasyonlara itibar etmeyin
09 Aralık 2023 - 15:47 www.finansgundem.com

Bakan Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında olması beklenen zeytinyağı üretimin, stoklar göz önünde bulundurulmasa dahi iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirterek, vatandaşların spekülasyonlara itibar etmemesini istedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Manisa'nın zeytinciliğiyle ünlü Akhisar ilçesine bağlı Akçeşme Mahallesi'nde zeytin hasadına katıldı. Üreticilerle sohbet eden Yumaklı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, artık zeytin hasadının sonuna gelindiğini ve kapanışı yapmanın kendilerine nasip olduğunu söyledi.

Manisa'nın hem üzüm hem kanatlı yetiştiriciliğinde gurur verici rakamlara ulaştığını aktaran Yumaklı, "Zeytininin de 'başkenti' diyebiliriz. Sadece bir hasat anlamında değil aynı zamanda zeytinlerin tarihi bir değeri var. Pek çok zeytin ağacı var yine aynı şekilde. Hatta buna bağlı olarak da geleneksel zeytinyağı üretimi UNESCO listesine girmiş vaziyette." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek hasadının yapıldığını anımsatan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 440 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı bu hasattan. Bu yıl 180 bin ton civarında bir zeytinyağı üretimimiz olacak. Çünkü malumunuz; bir yıl var yılı bir yıl yok yılı. Bu yıl da 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye'mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Dolayısıyla zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesini özellikle istirham ediyorum. Tabii bu tür konular gündeme geldiğinde herkesin bir şekilde kötü niyetli olanların diyelim bunu kullanma amacıyla kendine özgü birtakım yöntemler uyguladığını da görüyoruz."

Sahte zeytinyağı satışına karşı 27 Kasım'dan bu yana 3 bin 500'ün üzerinde denetim yapıldığını, tespit edilenlere gerekli yaptırımların uygulandığını aktaran Yumaklı, şöyle konuştu:

"Çok yoğun bir şekilde de denetimlerimiz devam edecek, halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasıyla alakalı hiçbir şekilde bir toleransımız olmayacak. Özelliklede bütün dünyada çok güçlü olduğumuz bir üründe bunun yapılması hakikaten son derece ülkemiz, üreticilerimiz adına üzücü. Bütün dünyada zeytin üretimiyle ilgili problemin olduğu bir dönemde bizim kendimize yeter ürünü üretmiş olmamız, geçen yıldan bu yana yine devreden stoklarımızın olması ülkemizin kesinlikle zeytinyağı konusunda herhangi bir problem yaşamayacağını da garantisidir zaten."

Yumaklı, çiftçilere teşekkür ederek, ürütmeye devam etmelerinin önemli olduğunu, her zaman üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra mahalle kahvehanesine giden Yumaklı, burada vatandaşlarla sohbet etti.

Akhisar Organize Sanayi Bölgesindeki bir zeytinyağı fabrikasını da ziyaret eden Yumaklı, tesislerde incelemelerde bulundu ve zeytinyağı sıkımı işlemine katıldı.

Yumaklı arıcılara kovan dağıttı

Daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne geçen Yumaklı, müdürlüğün konferans salonunda düzenlenen ana arı üretim kovanı dağıtım töreninde, üreticilerle bir araya geldi.

Türkiye'nin dünya arıcılığında hak ettiği yere gelmesi ve Türk balının tercih edilen bal olması için çalıştıklarını ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti:

"Çok daha kaliteli üretim yapacağız, verimli üretim yapacağız. Kovan sayısında ikinciyiz, bal üretiminde üçüncüyüz. Hayır birinci olacağız. Çinlilerin çok ciddi bir mücadelesi var. Onlardan daha iyi olacağız. Bir numaraya oturacağız. Tüm gayretimiz burada meşhur Türk balının daha da tercih edilebilir olması, dünya pazarlarında yer alması için daha öncesinde Türkiye'de üretimi az olan ana arının üretimiyle alakalı bu kovanların dağıtımını yapacağız. Tüm Manisa çapında 2 bin 500 kovan dağıtılıyor. Bütün üretici kardeşlerime bereketli olmasını diliyorum."

Yumaklı, Manisa'da serada üzüm kesti

Yunusemre ilçesindeki Enstitü yerleşkesinde bulunan serada üzüm kesen Bakan Yumaklı, kurumun çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Bakan Yumaklı, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Enstitü'nün özellikle sofralık üzümle alakalı farklı üretim yöntemlerini uzun süredir devam ettirdiğini belirtti.

Enstitü'deki serada sofralık üzümün ilk hasadının haziran, ikinci hasadının aralık ayında yapıldığını aktaran İbrahim Yumaklı, şöyle konuştu:

"Yani yılda iki kez sofralık üzüm hasadı yapılabilecek konuma geldik. Peki nedir avantajı? Her şeyden evvel üretim girdileriyle ilgili gübre gibi su gibi girdilerinde yaklaşık yüzde 35'lik bir tasarruf söz konusu. Aynı şekilde zirai ilaç kullanımı neredeyse yok denecek kadar az. Yine işçilikle ve iklimlendirmeyle alakalı avantajları var. Her halükarda ürünün olmadığı dönemlerde de örneğin aralık ayındayız üzüm hasadı yapıyoruz. Manisa gibi üzümün başkentinde aynı şekilde sera ortamında üretilebilecek ve yılda 2 kez hasat edilebilecek ürünün araştırmasının sona erdiğini de tamamlandığını da ve bu ürünlerin artık üretilmesiyle alakalı üreticilerin uygulamalarının başlayacağını da buradan söylemek isterim. Hayırlı, bereketli olsun."

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Bakanlıklarının, bitkisel ve hayvansal üretim konularında araştırma enstitüleri vasıtasıyla ülkenin geleceği için çok önemli çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi.

Bakan Yumaklı'dan 630 milyon liralık destek açıklaması

 

Bakan Yumaklı'dan 'KKTC' açıklaması

 

Bakan Yumaklı açıkladı: Denetimler 81 ilde başladı üç hafta sürecek

 

Bakan Yumaklı'dan orman köylülerine müjde!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)