BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYıllar önce kanseri teşhis edebilen kan testi----

Yıllar önce kanseri teşhis edebilen kan testi

Yıllar önce kanseri teşhis edebilen kan testi
23 Temmuz 2020 - 09:47 www.finansgundem.com

Bilim insanları, basit bir kan testiyle beş kanser türünün herhangi bir semptomu ortaya çıkmadan 4 yıl önce teşhisinin koyulabileceğini öne sürdüler.

İngiltere merkezli Daily Mail gazetesinin haberine göre PanSeer adı verilen kan testinde, mide, yemek borusu, bağırsak, akciğer ve karaciğerdeki tümörlerden yayılan DNA’lardan alınan kan örnekleri analiz ediliyor.

Araştırmalar, beş farklı kanser türünün standart teşhis yöntemlerinden dört yıl kadar erken bir evrede keşfedilebileceğini ortaya koydu.

Çalışmada yer alan bilim insanları, testin kanseri öngörme olasılığının düşük olduğunu, ancak henüz belirti göstermeyen tümörleri ortaya çıkardığını söylediler.

Sıvı biyopsi tekniğinin, yavaş büyüyen kanser tümörlerinin yıllar öncesinden ortaya çıkarılmasını sağlayarak kanser teşhisinde devrim yaratması bekleniyor.

Mevcut tarama teknikleri arasında, kanserin belirtilerinin incelenmesi için bir organdan cerrahi yöntemlerle alınan biyopsi örneğinin geleneksel analizleri yer alıyor.

Sıvı biyopsi tekniği, dünyadaki araştırma ekiplerinin odağı olsa da bunlardan sadece bir kaçı henüz hastalık semptomları ortaya çıkmadan önce tümörleri tespit edebildiler.

Öte yandan Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma uzmanlar tarafından ‘heyecan verici’ olarak nitelendirildi.

Ancak hali hazırda pilot aşamada olan testin işe yaradığını söylemek için henüz çok erken olduğu konusunda uyaran uzmanlar, erken sonuçları doğrulamak için binlerce hastayla daha fazla test yapılmasını istediler.

Yeni geliştirilen testle metastatik olarak adlandırılan tümörler tarafından salınan benzersiz maddeleri aramak için kan plazmasının DNA'sı inceleniyor.

San Diego'da bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışmanın yazarlarından biri olan Prof. Kun Zhang şunları söyledi:

“Yıllık sağlık kontrolleri sırasında rutin olarak bu tür kan testleri yapılması hedefleniyor. Ancak yakın odak noktası, aile geçmişi, yaş veya bilinen diğer risk faktörlerine dayanarak en fazla risk altında olan kişilerin test edilmesi öncelikli bir durum.”

Araştırmacılar, beş farklı kanser türünün hiçbir belirtisini göstermeyen 605 kişiden alınan kan örneklerini analiz ettiler. Daha sonra yaklaşık 200 katılımcıya bir hastalık teşhisi konuldu.

Bilim insanları ayrıca, kanserleri tümörlerin nasıl tespit edilebileceğini anlamak amacıyla 223 kanser hastasının daha örneklerini incelediler.

Sonuçlar, PanSeer testinin, örnekler alındığı sırada hiçbir hastalık belirtisi olmayan, ancak daha sonra hastalık teşhisi konan katılımcıların yüzde 95’inde kanserin tespit edebildiğini gösterdi. Bununla birlikte daha önce kanser teşhisi konmuş olan 113 hastanın örneklerinin yüzde 88'inde kanser hücrelerine rastlandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)