BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYerli otomobil fabrikasının zemin etütleri 10 gün içinde tamamlanacak----

Yerli otomobil fabrikasının zemin etütleri 10 gün içinde tamamlanacak

Yerli otomobil fabrikasının zemin etütleri 10 gün içinde tamamlanacak
24 Nisan 2020 - 15:29 www.finansgundem.com

Bakan Varank, yerli otomobil konusunda Gemlik’te kurulacak fabrikanın temel atma tarihine ilişkin büyük bir aksaklık öngörmediklerini belirterek, “Fabrika ÇED raporunu alma aşamasında. Zemin etütleri muhtemelen 10 gün içinde tamamlanacak” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Otomotiv Sanayii Derneğinin (OSD) Yönetim Kurulu toplantısına videokonferans yöntemiyle katıldı.

Korona virüs salgının insan sağlığına olan doğrudan etkilerin yanında, ekonomik ve sosyal dengeler üzerinde de tahribat oluşturmaya başladığına dikkat çeken Varank, uluslararası ticaret, sermaye hareketleri ve turizmin çok ciddi yaralar aldığını kaydetti.

Dünya borsalarında ve emtia piyasalarında sert dalgalanmalar görüldüğünü ifade eden Bakan Varank, “Arz ve talep şokunun aynı anda yaşanıyor olması, önümüzdeki sürecin belirsizliğini daha da artırıyor.

Tüketicilerin davranış kalıpları değişirken, üreticiler de bu kaygan zeminde ayakta durmaya çalışıyorlar. Yapılan tahminler, küresel ekonomide son 100 yılın en ağır daralmasının yaşanacağını öngörüyor. İşte böylesine bir ortamda, doğal olarak Türkiye de bu süreçten etkileniyor. Aslında geçen senenin son çeyreğinden itibaren güçlü bir toparlanma eğilimine girmiştik. Yılın ilk iki ayında da sanayi üretimi, yatırım iştahı ve ihracat verileri oldukça iyiydi. Salgınla birlikte maalesef biz de ticaret ve üretim cephesinde daralmalar yaşamaya başladık” dedi.

Mart’ın ikinci yarısından itibaren sanayide elektrik tüketiminin düşmeye başladığına dikkat çeken Varank, otomotiv ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların büyük kısmının üretime ara verme kararı aldığını anımsattı. Gıda, temizlik, ilaç, sağlık ekipmanları ve ambalaj gibi sektörlerdeyse üretim normal seviyelerin üzerine çıktığını ifade eden Bakan Varank, korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirlere değindi.

5 TEMEL BEKLENTİ

Sanayinin lokomotifi olan otomotiv sektörünün de taşıdığı önemin farkında olduklarını ifade eden Varank, sektörden 5 temel beklentileri bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Birincisi ev en önemlisi çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almanız. Dönüş sürecini çok iyi planlayın. Servislerdeki oturma düzeninden, fabrikadaki vardiyalara kadar her bir detay özenle çalışılmalı. İkinci beklentimiz, atik olmanız. Talep yeniden canlanmaya başladığında, sizlerin piyasayı en iyi şekilde beslemesi gerekiyor. Dolayısıyla rekabet gücünüzü koruyacak hatta sizlere ekstra rekabet avantajı sağlayacak adımları beraber planlamak istiyoruz. Üçüncü olarak, tedarikçilerinize sahip çıkmanızı bekliyoruz. Talebin güçlenmesiyle birlikte, en çok tedarikçi KOBİ’lerinize ihtiyaç duyacaksınız. Onların yetkinliği size güç katacak. Dolayısıyla şu anda bu KOBİ’lerin nakit akışına destek olmanız gerekiyor. Dördüncü olarak, yerlileşme oranlarınızı artırmaya odaklanmalısınız.

Ar-Ge, inovasyon ve insan kaynağına yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyin. Üretim kabiliyetlerinizi geliştirin, ekosisteminizi çeşitlendirin. Son olaraksa, stratejik yatırım hamlelerinde cesur davranmanızı istiyoruz. OSD üyeleri olarak sizler; bu şirketlere yardımcı olabilirsiniz. Elektrikli ve otonom araçlardaki yeni trendleri, ülkemizdeki teknoloji girişimleriyle birlikte sizler yönlendirebilirsiniz.”

FABRİKA ÇED RAPORUNU ALMA AŞAMASINDA

27 Aralık tarihinde yerli otomobilin tanıtımının yapıldığını anımsatan Bakan Varank, “Korona virüs tehdidiyle birlikte, 15 Mart’tan itibaren Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu da home office çalışmaya başladı. Ancak bu durum, işlerin ilerleyişinde hiçbir dezavantaj oluşturmadı.

Yani yerli otomobil hayalimizde ciddi bir erteleme yok! Ekibimiz; Kore, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve ülkemizdeki potansiyel tedarikçilerle görüşmelere devam ediyor. Bu süreçte TOGG klasik OEM’lere göre daha avantajlı bir pozisyona gelmiş oldu. Mevcut OEM’ler içten yanmalı motordan, elektrikli motora geçişi kendi kaynaklarıyla finanse etmeyi planlıyorlardı. Fakat salgınla birlikte, bu şirketlerin gelirlerinde yüzde 45’lere varan düşüşler yaşandığı için küresel devler, elektrikli ve otonom araçlara ilişkin yatırımlarını ötelemeye başladılar” dedi.

Salgın ile toplumun çevre ve sağlık bilincinin arttığına dikkat çeken Bakan Varank, yerli otomobile ilişkin şu bilgileri verdi:

“Çevreyi kirletmeyen, elektrikli ve bağlantılı bir mobilite ekosistemi kurmanın peşindeyiz. Gemlik’te kurulacak fabrikanın temel atma tarihine ilişkin olarak büyük bir aksaklık da öngörmüyoruz. Normalleşme sürecini de dikkate alarak, imkânlar doğrultusunda süreci değerlendireceğiz.

En fazla birkaç haftalık değişiklikler olabilir. Fabrika ÇED raporunu alma aşamasında. Zemin etüdleri de muhtemelen 10 gün içerisinde tamamlanacak. Küresel tecrübesi olan isimleri ekibe katmaya devam ediyoruz.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)