BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırdı ----

Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırdı

Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırdı
17 Ağustos 2022 - 07:55 www.finansgundem.com

Yeni Zelanda Merkez Bankası, faiz oranını 50 baz puan artırdı, daha fazla sıkılaştırma öngördü

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz oranında üst üste dördüncü kez beklendiği gibi 50 baz puanlık artışa gitti, yüksek enflasyonu kontrol etmek için daha fazla parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 2,50'den yüzde 3,00'ye yükseltti. Piyasaların beklenti de faizde aynı oranda artış yapılacağı yönündeydi.

Böylece Faiz oranı 2021 yılı Ekim ayındaki rekor düşük seviye olan yüzde 0,25'den bu yana 275 baz puan artırılmış oldu. İlk 3 toplantısında 25'er baz puan artış yapan RBNZ, sonraki 4 toplantısında 50'şer puan artışlarla devam etti.

RBNZ, 2023 yılının ilk çeyreği için politika faiz oranında yüzde 4,00 beklenti açıklayarak, artışın devam edeceği sinyalini verdi.

Banka, enflasyonu yüzde 1-3 hedef aralığında tutma taahhüdünde kararlı olduğuna işaret etti. RBNZ, bu aralığa 2024 yılının ikinci çeyreğinde ulaşmayı hedefliyor.

Yeni Zelanda'da enflasyon en son yıllık yüzde 7,3 seviyesine kadar çıktı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı: Bir resesyon beklemiyoruz

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RNBZ) Başkanı Adrian Orr, büyümenin yavaşlayacağını, ancak bir durgunluk beklemediğini ve merkez bankasının otuz yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyonun üzerinde olduğuna inandığını bildirdi. 

Orr, RBNZ'nin faiz oranlarını 50 baz puan artırmasının ardından , "Önümüzdeki projeksiyon dönemimiz boyunca, bir durgunluk öngörmesek de potansiyel büyüme oranının altında düşük GSYH büyümesi tahmin ediyoruz." dedi.

RBNZ, politika incelemesinde, nakit oranının bir yıldan az bir sürede 275 baz puan artarak %3'e yükseldiği agresif sıkılaştırmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.

Orr, "Enflasyonun zirvesinde olmak için çok güçlü bir konumda olduğumuz konusunda kararlıyız. Tahminlerimizden de görebileceğiniz gibi, 18 aylık dönemde enflasyon hedef aralığına geri döndü ve tüm bunlar enflasyonu buradan yavaşlatıyor." dedi.

Yeni Zelanda'da konut fiyatları geriledi

 

Yeni Zelanda'da enflasyon beklentisi geriledi

 

Yeni Zelanda ismini değiştirmek istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)