BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYeni 'Lehman' krizi yolda mı?----

Yeni 'Lehman' krizi yolda mı?

Yeni 'Lehman' krizi yolda mı?
20 Mart 2014 - 16:38 www.finansgundem.com

Dünyanın 2. büyük ekonomisi Çin'de ‘Lehman benzeri kriz’ yolda mı?

Çin'e dair büyüme tahminini düşüren yatırım bankalarına Goldman Sachs da katıldı. Dünyanın 2. büyük ekonomisinin engebeli bir yolda ilerlediğini belirten Goldman Çin büyümeöngörüsünü 2014 için yüzde 7,6'dan 7,3'e, 2015 içinse yüzde 7,8'den 7,6'ya düşürdü.

Geçen hafta Bank of America 2014 büyüme tahminini ise yüzde 7,6'dan 7,2'ye indirdi.. Nomura ise ilk çeyrek büyüme oranı öngörüsünü yüzde 7,5’ten 7,3'e revize ederken yıllık büyüme tahmini olan yüzde 7,4'ün aşağı yönlü risklere açık olduğunu bildirdi.

China Macro Research araştırma notunda şirket temerrütlerinin yanısıra harcamalar ve ticaret verilerinin de ekonomiye dair kaygı kısa vadeli kaygıları artırdığına işaret etti. Halen hükümetin 2014 için resmi büyüme hedefi yüzde 7,5 düzeyinde. 1997'den bu yana ilk şirket temerrütlerinin yaşandığı Çin'de Standard&Poor’s verilerine göre 2013 biterken kurumsal borç stoku 12 trilyon dolarla rekor kırdı. Meblağ ekonominin de yüzde 120'sine denk geliyor.

CNBC'ye konuşan Marc Faber gerçekte yüzde 4 büyüdüğüne inandığı Çin'de temerrütlerin devamının geleceği kanısında. Yatırım danışmanı Çin'i 2007 öncesi ABD ve 1989 öncesi Japonya'ya benzetti. George Soros da Çin'in 2008 krizi öncesi ABD'yi andırdığını söylemişti. Bank of America, Çin'de Bear Stearns benzeri vakaları olası buluyor. Goldman ise mevcut borç oranlarının sistemik bir risk işareti vermediği kanısında. DBS Prıvate Bank Çin kaygısı kredi piyasaları ve borsalarda dalgalanma yaratsa da para kaybının Lehman benzeri bir seviyeye ulaşmayacağını öngördü. Bankaya göre, Çin'de bankaların sıkı devlet kontrolünde olması ve borçluların da ağırlıklı olarak devlete ait olması nedeniyle ülke Lehman tarzı bir kriz riskini bertaraf edebilir.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)