BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni evli kadınları fon korkusu sardı----

Yeni evli kadınları fon korkusu sardı

Yeni evli kadınları fon korkusu sardı
15 Şubat 2015 - 15:52 www.finansgundem.com

Yeni evli kadınları 'fon' korkusu sardı, işi bırakan kıdemi kapıyor

Evlendikten itibaren 1 yıl içinde işinden ayrılan kadın çalışan tazminatını alabiliyor. Fakat 'fon' düzenlemesi hayata geçerse bu durum ortadan kalkacak. Bu nedenle yeni evli kadınlar bugünlerde işyerlerinden ayrılmayı düşünmeye başlamış durumdalar.

KIDEM tazminatı fona dönüştürülse çalışanlar 1 yılın altı çalışmalarında da kıdem tazminatı alabilecekler. Ancak kıdem tazminatının bugünkü uygulamasında erkek işçilerin askerlik nedeniyle, kadın işçilerin ise evlendikten 1 yıl sonra istifa etmeleri nedeniyle kıdem tazminatı alması mümkün olmayacak. Bu nedenle yeni evli kadın işçilerden uzun süredir aynı işverene bağlı olarak çalışanlar bugünlerde işyerlerinden ayrılmayı ciddi ciddi düşünmeye başlamış durumdalar. Kıdem tazminatı konusunda mevcut uygulama 1475 sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. maddesi uyarınca yürüyor. Bu maddenin 5. fıkrasında kadın işçilere kıdem tazminatı alabilmek için önemli bir istisna tanınmış durumda. Buna göre kadın işçiler evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde istifa ederek kıdem tazminatlarını alabiliyorlar.

3 KEZ BİLE ALABİLİR

Kadın işçilere tanınan bu hakkın kullanılmasında herhangi bir sınır yok. Yani kadın işçi 3 kez evlenirse 3 kez kıdem tazminatı alabilir. İlk evliliği nedeniyle 1 yıl ve daha fazla süredir çalıştığı işyerinden istifa ederek ayrılan kadın işçi kıdem tazminatını alıp boşandıktan sonra yeniden bir işe girip ikinci kez evlenirse yeniden kıdem tazminatı hakkını elde eder. Bahsettiğimiz hakkı kullanan kadın işçinin yeniden çalışmaya başlaması için boşanması da şart değil. Evlendikten sonra yeniden çalışmaya başlayan kadın işçinin çalışması önünde herhangi bir engel olmadığı için evlendikten sonra 1 yıl içerisinde daha iyi bir iş teklifi alan kadın işçi evlilik nedeniyle mevcut işyerinden kıdem tazminatını alarak ayrıldıktan sonra farklı bir işyerinde daha iyi ücretle çalışmaya başlayabilir.

HİLE VARSA GERİ ALABİLİR

Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alan kadın işçinin bu hakkı elde etmek için eşinden hileli boşanarak yeniden evlendiğinin tespit edilmesi halinde ise yargı kararları değişebilmektedir. Dolayısıyla kadın işçisine kıdem tazminatı ödeyecek işverenlerin bu durumu kontrol etmelerinde fayda var. Olay mahkemeye taşınır ve hileli boşanma ile muvazaa durumu tespit edilirse kadın işçiye ödenen kıdem tazminatının faiziyle birlikte geri alınabilmesi mümkün olacaktır.

Kadın istihdamı azalıyor

Kadınların istihdam oranının AB üyesi ülkeler içerisinde en düşük olduğu Türkiye’de bu gibi düzenlemeler kadın istihdamı önünde engel yaratmaktadır. Kadın işçilere sağlanan bu hak evlilik halinde kadın çalışanların ellerine toplu bir para geçmesini sağlamakla birlikte uzun vadede kadın istihdamını azaltıcı etkiler yaratmaktadır. Bu nedenle kadın örgütlerinin özellikle gerekçesi ortadan kalkmış bu hak konusunda kamuoyu oluşturması ve bu hakkın kaldırılmasını sağlamaları gerektiği düşüncesindeyim

Düğün değil nikah

KADIN işçilerin evlilik nedeniyle kıdem tazminatlarını alırken dikkat etmeleri gereken en önemli nokta 1 yıllık süre. Bu noktada önemli olan düğün tarihi değil, resmi nikâh tarihidir. Dolayısıyla kadın işçiler resmi nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içinde istifa ederlerse kıdem tazminatlarını alabilirler. Bu tarih geçirilirse kadın işçi kıdem tazminatı alma hakkını kaybeder.

İmam nikahı sayılmaz

İŞVERENLER evlilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatı talep eden kadın işçilerden istifa dilekçesi ile birlikte evlilik cüzdanının fotokopisini isterler. İşçi bu belgeleri işverene verdikten sonra kıdem tazminatını alabilir. Evlilik cüzdanı yalnızca resmi nikâh sonrası verilen bir belge olduğu için imam nikâhı kıdem tazminatı hakkı doğurmaz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)