BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni bir ekonomi paketi yolda----

Yeni bir ekonomi paketi yolda

Yeni bir ekonomi paketi yolda
17 Şubat 2022 - 09:01 www.finansgundem.com

TBMM’de 12 günlük çalışma arasının ardından başlayan çalışmalarda öncelik, ekonomik altyapı düzenlemeleri içeren tekliflerde. Hazırlıkları tamamlanan 4 teklif ilerleyen günlerde Meclis'e verilecek.

Nükleer enerji alanında yapılacak yatırımlara ilişkin altyapı kuralları, endüstri bölgeleri, e- ticarette yeni cezalar ve tüketiciyi korumada yeni kuralları belirleyecek düzenlemeler Meclis’e taşınıyor. TBMM gündemi için 10’a yakın düzenleme sıra bekliyor.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın aktardığına göre hazırlıkları tamamlanan 4 Ekonomi başlıklı teklifin önümüzdeki günlerde sırayla TBMM’ye verilmesi bekleniyor. Nükleer enerji alanında yapılacak yatırımlara ilişkin alt yapı kurallarını belirleyen teklifle ilgili, AYM’nin yasanın çıkarılmasına ilişkin verdiği sürenin 10 Mart’ta dolması nedeniyle acele edildiği belirtiliyor. Ek olarak, Haller Yasa Teklifi, Perakende Satış Teklifi, nafaka düzenlemesi, spor taslağı, kripto para düzenlemesi de Meclis’e taşınacak.

Beklenen düzenlemeler şu şekilde:

Mega bölgeler: 2002'de kurulan endüstri bölgelerinin daha verimli kullanılması ve geliştirilmesine olanak sağlamak için bir dizi düzenlemeye gidiliyor. Mega endüstri bölgeleri olarak adlandırılan bu çalışmayla, Hazine arazisi tahsislerine kolaylık sağlanacak. TOGG gibi yatırımlara özel statü kazandırılacak. Endüstri bölgelerinin tipleri azaltılarak, iki tipe indirilecek. Endüstri bölgelerinde yatırım yapanların finansmana erişiminde kolaylık getirilecek. Tahsis edilen arsaların kamu mülkiyetinde olması halinde, arazinin süresiz irtifak hakkı verilmesi gündeme gelecek. Bu tür tahsisler için teminat gösterme kolaylığı olacak.

Nükleer altyapı: Nükleer enerji teklifiyle, bu alanda Paris Anlaşması başta olmak üzere uluslararası düzenlemelere uygun bir yasal altyapı oluşturacak. Tüm işletmecilerin, yatırımcıların ve devletin sorumlulukları ayrı ayrı belirlenecek. Halkın, çevrenin, gelecek nesillerin nasıl korunacağına ilişkin kurallar da konulacak. Tüm işletmecilerin, yatırımcıların sorumlulukları ayrı ayrı belirlenecek. Nükleer enerji alanına ilişkin kamunun yetki ve yükümlülükleri belirlenecek. Emniyet ve güvenlik tedbirlerine ilişkin net hükümler olacak. Zarar durumundaki sigortaya ilişkin alt ve üst limitler konulacak.

Tüketicinin korunması: Kamuoyunu en yakından ilgilendirecek düzenleme, tüketiciyi koruma yasasında yapılacak değişiklikler olacak. Taksitli alışverişten abonelik hizmetine, konut alımından devre tatil satışına kadar tüketici aleyhine olan birçok başlık için teklif hazırlandı. Son rötuşları yapılan düzenlemeye göre taksitli satışlarda tüketici aleyhine olan bazı konularda düzenleme yapılacak. Tüketicinin cayma hakkına ilişkin kolaylık sağlanacak. Araç kiralama sözleşmelerinde yaşanan sorunlar da bu çalışmanın konusunu oluşturacak. Henüz tamamlanmamış inşaattan alınan konutlarda, alıcı lehine düzenlemeler yapılacak. Devre mülk ve devre tatil sözleşmelerinde yaşanan devir ve süre sorunlarına da çözüm bulunacak.

E- ticaret: E-ticaret ya da online alışverişte yaşanan sorunlara çözüm aramak amacıyla hazırlanan teklif de TBMM gündemine gelecek. Hazırlıkları uzun zamandan beri süren bu düzenleme, internet ve telefon gibi uzaktan iletişim araçlarıyla satılan tüm ürünleri içeriyor. BTK, internet siteleri aracılığı ile satılan ve satışı yasak ya da sakıncalı olan ürünlere erişimi engelleyebilecek. Türkiye’de yasaları ihlal etmese de uluslararası platform ve veri tabanlarında yer alan güvensiz ürünler, Türkiye pazarında satışa sunulamayacak. Denetleyici kurumlar, telefon, e-mail veya e-ticaret ile satılan ürünler ile ilgili denetim yapacak. Bu kurumlar, internet aracılığı ile satılan ürünleri müşteri gibi satın alacak ve teslimatı yapılan ürünleri inceleyecek.

Yeni ekonomi paketi: Yastık altı - KGF - Fiyat artışı

 

Yeni ekonomi paketinde neler var?

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu17 Şubat 2022 16:18

    20 yıl önce üniversitede, iktisat dersinde, Türkiye'deki şirketlerin %95 inin küçük kobilerden oluştuğunu konuşuyorduk. Geçen 20 senede ülkeyi aynı iktidar yönetti ve hala %95 şirketlerimiz küçük kobiler. Yıl olmuş 2022 mega endüstri bölgelerinden bahsediyorlar.  Bu kafayla şimdi başlasanız 2071 e belki yetişir.

  • Agah var17 Şubat 2022 14:55

    Paket paket paket her hafta paket kaçıncı paket neticede hangi sorun halloldu acaba

  • E g.17 Şubat 2022 12:58

    BELEDİYELER SANAYİ SİTELERİNDE VAROŞLARDA DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN SOSYAL/PREFABRİK/KONTEYNIR KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK ÜCRETLE KİRAYA VERMELIDIR

  • azmi17 Şubat 2022 12:33

    İyi de yirmi yıldır iktidardasınız , aklınız neredeydi. Seçim yatırımı bence

  • Rafet er17 Şubat 2022 10:20

    Olmayacak duaya amin diye diye arap dogmalarıyla ilimden bilimden insanlıktan medeniyetten uzaklaşıp yol almanın duvara toplaması

  • Mucise Reis ;)17 Şubat 2022 09:45

    19 yılda ekonomı bakanlar ımalıye bakanları onlarca plan program. hepsinde bir önceki günü arayan fakirleşmiş bir halk :D ne paket olacaksa olsun once inin milletin emeklının işsizin arasına konuşun.Yada Fabrikalar açarak bir program deneyin. he rprogram da varlık satışı

  • Mucise Reis ;)17 Şubat 2022 13:36

    Aldın mı damak çikolatanı ahaha :D ...Bidenden önce Bayrak dalgalanıyor, Ezan okunuyor, Türkiye Cumhuriyeti kuruluyor :D Biden' e selam söyle Tramp gibi  yok olur gider, Türkiye Cumhuriyeti Payidar kalır. Hadi naş naş Sen git  pensilvanya' ya biletini al.  Drakula seni :D

  • Anthony John Blinken17 Şubat 2022 12:52

    Mr Reis yazılarınızı Başkan BİDEN a copy paste ile gönderiyorum demiştim ki bu yazınızı da kendisine ilettim ... Dikkatlice okumuş ve çok ilgisini çekmiş ... Ülkemize olan sadakatiniz her zaman takdire şayandır... President Mr BİDEN her zamanki gibi size bir aferini asla çok görmeyip ayrıca sizin için tam bir görev adamı tanımını da içtenlikle belirtiyor bilesiniz ve gurur duyasınız... Çok yaşa United States of Amerika ... Thanks

  • Hadi17 Şubat 2022 09:25

    Paket açmalara doyamadık,kur korumalı mevduatlarda oluşacak farkı vatandaş olarak hepimiz ödeyeceğimiz için daha çok çalışmamız lazım,zenginlerin kayıplarını telafi etme görevi verildi bize hadi herkes çalışsın durmayın.