BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYatırım alışkanlıkları değişti----

Yatırım alışkanlıkları değişti

Yatırım alışkanlıkları değişti
07 Ekim 2013 - 10:57 www.finansgundem.com

Lehman Brothers'ın iflası sonrasında ürken küçük yatırımcılar, hisse piyasasından çıkarak ellerinde daha çok nakit tutmaya başladı

Lehman Brother'sın 2007 yılındaki iflasıyla patlak veren küresel kriz, geride kalan beş yıl içinde dünya genelinde insanların paralarını değerlendirme alışkanlıklarını değiştirdi. Associated Press'in hazırladığı bir analiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisindeki tüketicilerin yatırım alışkanlıklarındaki değişimi mercek altına aldı.
EN BÜYÜK 10 EKONOMİ İNCELENDİ
Analizde ABD, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Brezilya, Rusya, İtalya ve Hindistan'da yaşayan insanların yatırım tercihleri incelendi. Bu 10 ülke, dünya nüfusunun yarısını oluştururken, küresel ekonominin yüzde 65'ini oluşturuyor. Analizde ortaya beş önemli bulgu çıktı.
HİSSELERDEN KAÇIŞ
Krizden sonra güven arayışına giren yatırımcılar, 10 ülkenin hisse piyasasından toplam 1,1 trilyon doları geri çekti. Hisselerden çıkan yatırımcılar daha güvenli olan ancak enflasyon karşısında koruma sağlamayan tahvillere yöneldi. Tahvillere beş yıl içinde 1,3 trilyon dolar giriş oldu.
BORÇLANMA AZALDI
Credit Suisse verilerine göre, 2007 krizinden beş yıl önce 10 büyük ekonomideki toplam hanehalkı borcu yüzde 34'e çıkmıştı. Kriz patlak verdikten sonraki 4,5 yıl boyunca borç miktarı her yıl yüzde 1 geriledi. Ekonomistler 2. Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana bu şekilde bir düşüş görülmediğini belirtiyor.
PARA BİRİKİMİ ARTTI
Dünyanın en büyük altı ekonomisindeki hanehalkları, paralarını güvence altına almak için nakit birikimlerini artırdı. Beş yılda bu ülkelerdeki hanehalkı nakit rezervi 3,3 trilyon dolar, yani yüzde 15 artış gösterdi. Bu oran krizden önceki nakit rezervi artışını geride bıraktı. Nakit rezervindeki artışın dünyada milyonlarca insanın işsiz kaldığı ve maaş artışı alamadığı bir dönemde gerçekleşmesinin özellikle dikkat çekici olduğu vurgulandı.
HARCAMALAR KESİLDİ
PricewaterhouseCoopers'a göre, krizden sonraki beş yıl içinde küresel tüketici harcamaları yılda yüzde 1,6 büyüdü. Bu oran, krizden önceki yıllık büyümenin yarısında denk geliyor. Tüketici harcamaları dünya ekonomisinin yüzde 60'ını oluşturduğu için büyük önem taşıyor.
GELİŞEN EKONOMİLER YARDIMCI OLAMADI
Kriz vurduğu zaman gelişmiş ülkeler, küresel büyümenin itici gücü olma görevini gelişen ülkelere devretmişti. AP'nin raporuna göre, BRIC olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin krizden sonra hızlı toparlanabildi. Ancak bu ülkelerin potansiyeli fazla abartıldı. Dünya nüfusunun yüzde 80'ine sahip olan BRIC ülkeleri, en büyük 10 ekonominin yaptığı tüketim harcamasının ancak yüzde 22'lik kısmını oluşturuyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)