BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYargıtaydan "kapıcı" kararı----

Yargıtaydan "kapıcı" kararı

Yargıtaydan kapıcı kararı
06 Ocak 2019 - 15:37 www.finansgundem.com

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, haftalık yasal çalışma süresinin aşıldığını ispatlayamayan kapıcıya, fazla çalışma alacağı veren yerel mahkeme kararının bozulmasına hükmetti

Gaziantep'te bir apartmanda kapıcı olarak çalışan görevli, apartmana doğal gaz çekildiği, kendisine ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle yönetim tarafından tazminatsız işten çıkartıldı.

Bunun üzerine kapıcı, kıdem ve ihbar tazminatları ile ödenmediğini iddia ettiği bir kısım işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesi istemiyle dava açtı.

Gaziantep 3. İş Mahkemesi, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesine, kapıcıya ayrıca fazla çalışma nedeniyle ödeme yapılmasına karar verdi. Yerel mahkemenin kararı, apartman yönetimi tarafından temyiz edildi.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, fazla çalışmaya yönelik temyiz itirazları dışındaki istemleri reddetti.

Temyiz incelemesinde davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunu irdeleyen Daire, yerel mahkeme kararının bu bölümünü bozdu.

Dairenin kararında, yerel mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, apartman görevlilerince açılan emsal dosyalar ile kış aylarında kalorifer yakma ve kapama saatleri nazara alınarak davacının haftanın 6 günü 05.00 ile 22.00 saatleri arasında günde 17 saat, Kasım-Nisan ayları arası dönemler için ise günde 8 saat fazla çalıştığının kabul edildiği aktarıldı.

Kararda, yerel mahkemece, bir işçinin günlük yapabileceği fazla çalışma sınırının 3 saat olduğu yönündeki Yargıtay içtihatları gerekçe gösterilerek anılan dönem için haftalık 18 saat fazla çalışma yaptığının tespit edildiği belirtildi.

"ÖZEL HAYAT VE İŞ HAYATININ İÇ İÇE GEÇTİĞİ BİR ÇALIŞMA BİÇİMİ"

Tanık beyanlarına göre, davacının çalıştığı ve aynı zamanda oturduğu apartmanın, 18 daireli ve kaloriferli olduğu, sabahları apartman sakinlerine servise çıkıldığı, binanın temizliği ve akşam vakitleri çöp alımıyla sınırlı bir çalışmanın söz konusu olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Kapıcılığın kendine özgü çalışma şartları olan, serbest zaman kullanma imkanı bulunan, ara dinleme süresi fazla olan ve çalışılan apartmanın kapıcı dairesinde ikamet edilmesi sebebiyle özel hayat ve iş hayatının iç içe geçtiği bir çalışma biçimi olduğuna değinilen kararda, somut olayda haftalık 45 saatlik yasal çalışma süresinin aşıldığının ispatlanamadığına dikkat çekildi.

Davacının fazla çalışma yaptığını yeterli ve inandırıcı delillerle ispat edemediğine işaret edilen kararda, bu nedenle talebin reddi yerine kabulüne karar verilmesinin bozmayı gerektirdiği hükmüne varıldı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Objektif bakış06 Ocak 2019 19:31

    Yerinde bir karar, çoğu zaman kapıcılar tazminat olayını istismar ediyor, çalışmadığı halde fazla çalıştığını, hatta yönetici izin belgesi vermemişse bayramlarda çalışmadığı halde çalıştığını ileri sürerek haksız taleplerde bulunuyor, buna biraz da ne olursa olsun mahkemeler işçi kehine karar verir önyargısı ve haksız kararlar neden oluyor malesef, günümüzde kapıcıların çoğu çöp ve ekmek servisi dışında kalan zamanlarını okul servisi ve başka işlerde çalışarak değerlendiriyor, bu yüzde çok şükür kapıcılarımızın çoğunluğu otomobil sahibi...

  • erol g.06 Ocak 2019 17:08

    KUTSAL KİTAPLARA İNANIYORSAK HAFTANIN BİR GÜNÜ HER ÇALIŞAN İNSANIN HAFTANIN BİR GÜNÜ ÇALIŞAN KİŞİNİN DİNLENMESİ ŞARTTIR TEVRAT'A GORE HAFTANIN BİR GÜNÜ DİNLENMEYİ KUTSAL SAYMAMANIN CEZASI ÖLÜMDÜR UYMAMANIN CEZASI İSE TOPLUMDAN DIŞLANMADIR Kapıcılar haftanın 7 günü de çalışmayı gerektiğinden kapıcılar kapıcılık işini eşi/çocukları ile birlikte yürütürler bu nedenle haftada en az 24 saat fazla mesai ücreti talep etme hakları olmalıdır bu ayda en az 96 saate denk gelir AYDA 96 SAAT FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ÖDEMEYEN APARTMAN YÖNETİCİLERİ KUTSAL KİTAPLARI YALANLAYAN DİNSİZ İNSANLARDIR

  • Hasan sıkıştırır.06 Ocak 2019 21:37

    Yok öylebir 96 saat.Kapıcıların ailece mal varlıkları araştırılsın herşey ortaya çıkar.adamlar emlakçılık ,eskicilik,serviscilik ,oto kiralama,marketciyle,firinciyla ortak çalışma,vs.her işi yapıyorlar bunun yaninda enaz apartmanın işini yapıp ajitasyon yapıyolar maliyeciler incelesin herşey ortaya çıkar.