BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYapı Kredi'de 'baskı protokolü'----

Yapı Kredi'de 'baskı protokolü'

Yapı Kredi'de 'baskı protokolü'
15 Temmuz 2015 - 02:03 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Bankası ile BASİSEN arasında imzalanan toplu iş görüşmelerinde çalışanlar için önemli maddeler yer aldı

Bankacılıkta çalışanların temel şikayetlerinden biri olan fazla mesai, BASİSEN ile Yapı Kredi Bankası’nın yürüttüğü toplu iş görüşmelerinde protokole bağlandı.

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, BASİSEN (Banka Finans ve sigorta İşçileri Sendikası) Başkanı Metin Tiryakioğlu, çalışanların en büyük şikayetinin mesai, hedef baskısı ve yıllık izinler olduğunu söyledi.

Yapı Kredi Bankası ile yapılan protokole göre banka personeli 18:00’de sistem kapandıktan sonra ve cumartesi - pazar fazla mesaiye kalmaya zorunlu olmayacak. Mesai konusunun sektörde istismara dönüştüğünü ifade eden Tiryakioğlu, “Bankanın bunun gereğini yaptığını, protokole uyduğunu temsilcilerimiz aracılığıyla denetleyeceğiz” dedi.

Tiryakioğlu, grevin uzun süredir yasaklanmasının bankacılıkta hakların alınmamasında büyük etki yaptığını belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl verdiği grev hakkının ellerini güçlendirdiğini söyledi.

Yapılan görüşmelerde banka yönetiminin personel üzerindeki hedef baskısının kaldırılmasına olumlu baktığını ifade eden BASİSEN Başkanı Tiryakioğlu, hedef baskısının tüm dünyada olduğunu ancak oralarda makul hedeflerin verildiğini söyledi.

Toplu görüşmelerde ana konular neydi?
Ana konular ücret zamları yanı sıra çalışma koşulları oldu. Çalışma koşulları derken Yapı Kredi Bankası kurumsal ve gelenekleri olan köklü bir işletmedir. Kastettiğimiz çalışma koşullarında ortaya çıkan olumsuzluklar. Yani fiili duruma ilişkin konular. Aslında esasen sektörün tamamında yaşanan sorunlar, Yapı Kredi Bankası özelinde sendikamızca ele alınarak çözüm üretilmeye çalıştık.

Bunlar her seferinde dile getirdiğimiz gibi ‘satış baskısı’ ya da ‘hedef baskısı’ ile ‘fazla mesailer’ ve ‘yıllık izinler’e ilişkin sorunlar. Bu sorunlar örgütlü bulunduğumuz işletmelerde çalışanların canını sıkan ve onları üzen sorunlar. Biz şunu biliyoruz, örgütsüz işletmelerde hedef baskısından, fazla mesailer ve yıllık izinlere ilişkin olarak yaşanan sorunlar bizim işletmelerimizde yaşanan bu tür sorunların on, yirmi katı. Örgütsüz işletmelerde çalışan kardeşlerimizin yaşadığı sorunlar asla gün yüzüne çıkmıyor.

Hangi konularda kazanım elde ettiniz?
BASİSEN Yapı Kredi Yönetimi ile uzun yıllardan beri sosyal diyalog ilkeleri çerçevesinde çalışanların sorunlarını el ele verip çözümler üretmeye çalışıyor. Yapı Kredi yönetimi ortaya çıkan sorunlar konusunda her zaman yapıcı bir tutum içerisinde oldu. Sosyal partnerimiz olarak bugüne kadar birçok sorunun çözümlenmesinde birlikte hareket etmiştir.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi çalışanlar dolayısıyla sendikamız hanesine bir kazanım olarak yazılabilir. Çalışanlar bir nebze de olsun hedef baskısı karşısında soluk alabilecekler. Üyelerimizin mutluluğu bizim en büyük kazancımız. Ancak ben şuna inanıyorum; daha insancıl çalışma koşulları elde etmek ve daha mutlu çalışanlar ortaya çıkarmak sadece sendikamızın kazanımı değildir. Bunun en büyük yararı işletmeye olacak. İşinde mutlu olan insanların moral ve motivasyonu, kuruma aidiyet duygusunu ve çalışma verimliliğini de artıracak. Yani iki tarafı açısından da açık bir kazanım var.

Bankacılığa yansıması olur mu?
Bu tür somut adımların belli bir yankı yaratacağı açık. Ancak bu bankacılık kesiminde çalışanların özellikle örgütsüz işletmelerin daha derinden yaşadığı bu genel ve oldukça önemli sorunu ortadan kaldırır mı? Hayır. Protokol kamuoyunda duyulur, diğer Banka çalışanları bunu talep ederlerse etkili olur.

Ayrıca geçmiş yıllarda olduğu gibi Bakanlar Kurulu’ndan yeni teşmil taleplerinde bulunacağız. Daha insani çalışma koşulları talebimizi yetkili kurumlara, BDDK’ya bildireceğiz. Daha önce yaptığımız gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’ndan denetim talebinde bulunacağız.

YKB’NİN YAKLAŞIMI ÖNEMLİ...
Hedef baskısı, fazla mesai ve yıllık izine ilişkin nasıl bir protokol imzalandı?


Hedef baskısı, fazla mesai ve yıllık izinlere ilişkin olarak yaşanan sorunları çözümleme çabalarımız açısından böyle bir protokolün oluşturulması çalışma yaşamımız açısından değerli bir kazanım. Yapı Kredi Yönetimi’nin hedef baskısı, fazla mesai ve yıllık izinlere ilişkin yaşanan sorunların tespitinde ve takip edilmesinde hassasiyet göstereceğini ilan eden bir protokol altına imza atarak bunu açıklaması oldukça önemlidir.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ömer 15 Temmuz 2015 12:00

    ilikklerimize kadar hedef baskısını hissediyoruz..çalışmanın her alanında mutsuzsuz..umarım protokol işe yarar