BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYapay zekanın gözü yeni mezunların işlerinde ----

Yapay zekanın gözü yeni mezunların işlerinde

Yapay zekanın gözü yeni mezunların işlerinde
05 Eylül 2023 - 17:30 www.finansgundem.com

Sayısız iş alanında çalışanların yerini alması beklenen yapay zeka teknolojisi, şimdi de giriş seviyesi çalışanların işine göz dikiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka teknolojisi ve uygulamalarının çalışanların sayısını azaltacağı ve birçok iş sahasına son vereceği uzun süredir konuşuluyor. Şimdi ise ChatGPT’nin giriş seviyesi işler için devreye girebileceği tahmin ediliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgiler göre, üretken yapay zeka, genç profesyonellerin işini değiştirecek, ancak onların muhakeme becerilerine hâlâ ihtiyaç duyulacak.

Giriş seviyesi işlerde bile tecrübe aranıyor

Bloomberg’den Sarah Green Carmichael'ın haberine göre, ChatGPT gibi görüntü ve metin oluşturma araçlarını içeren üretken yapay zeka teknolojisinin, Z kuşağının kariyer beklentilerine ne kadar zarar verebileceğine dair iç karartıcı araştırmalar şiddetli bir şekilde artıyor. Hatta profesyonel mesleklerde elektronik tablolar oluşturmak, ilk taslakları yazmak veya sunumlar hazırlamak gibi tipik giriş seviyesi görevleri bile yapay zeka üstleniyor. Peki genç çalışanlara yönelik bu işlerin geleceği ne yönde şekillenecek?

İlk bakışta görünümün kasvetli olduğunu söylemek mümkün. Üretken yapay zekanın moda bir sözcük haline gelmesinden çok önce, giriş seviyesi işlere ulaşmak zaten giderek zorlaşıyordu. Büyük Durgunluk, yeni mezunlar arasında işsizlik ve eksik istihdam oranlarında ani bir artışa neden oldu. Genç çalışanların ise daha küçük ağları var ve bu da iş aramayı zorlaştırıyor.

Birçok işveren ise yeni çalışanlarla uğraşmak istemiyor. Neredeyse 100.000 iş ilanı üzerinde 2018 yılında yapılan analiz, ‘giriş seviyesi’ işlerin çoğunun üç veya daha fazla yıl deneyim gerektirdiğini ortaya koyuyor. İşverenler eğitime zaman ve para yatırmak istemiyor. Bu ileriyi göremeyen bir yaklaşım ama giriş seviyesindeki çalışanlar, bu trendle onlarca yıldır mücadele ediyor.

Sorunlar artacak

Bazıları yapay zekanın bu sorunları artıracağını söylüyor. Ortalıkta daha az profesyonel iş kalmasının yanı sıra aynı zamanda bu görevlerin çoğu otomatikleştikçe, genç çalışanların da öğrenme fırsatlarını kaçırması ve ilerlemek için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmede başarısız olacakları düşünülüyor.

Bu haklı bir endişe ama muhtemelen fazla kasvetli. İsviçre'nin Lozan kentindeki IMD işletme okulunda yapay zeka üzerine çalışan profesör Amit Joshi, “Kıyamet günü senaryolarına hiç inanmıyorum” diyor ve yapay zekanın, giriş seviyesindeki bir çalışanın başarabilecekleri konusunda ölçütü yükseltme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor ve 50 akademik makaleyi analiz etmek ve özetlemek için bir hafta ayırmak yerine, ChatGPT kullanan bir araştırma görevlisinin temel noktaları sentezlemek ve hataları kontrol etmek için yalnızca bir güne ihtiyacı olacağının altını çiziyor.

Harvard Business School'da profesör olan Tsedal Neeley de aynı fikirde. Neeley, “Gençlerin işlerinde daha iyi performans gösterebileceklerini göreceksiniz. Daha fazla katkıda bulunabilecekler” diyor. Gerçekten de eskiden yapımı dört saat süren bir PowerPoint artık bir saatte tamamlanabiliyor.

İşler aksayacak mı, çoğalacak mı?

Peki, giriş seviyesindeki çalışanlar bu kadar hızlı şekilde daha iyi hale gelirse şirketler daha az sayıda çalışanla idare etme yolunu seçmeyecek mi? Belki. Bunlar, Pew ve Brookings'in yaptığı araştırmaların, giriş seviyesindeki çalışanları özellikle yapay zeka nedeniyle işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olarak işaretlemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Üretken yapay zeka konusunda daha olumlu düşünen McKinsey bile ofis desteği ve satış alanlarındaki işlerin muhtemelen düşüş göreceğine dikkat çekiyor.

Ancak Neeley, eninde sonunda yeni işlerin, hatta yeni endüstrilerin icat edileceğini söylüyor. Her ne kadar uzun vadenin gelmesi bazen biraz zaman alsa da Neeley, "Uzun vadede üretken yapay zeka gibi teknolojik devrimler, işleri aksatmaktan çok daha fazla iş yaratıyor” diyor.

Sonuçta fotokopi ve faks, giriş seviyesi görevler olarak ortadan kalktığında, giriş seviyesi işlerin de ortadan kalkmak yerine muhtemelen daha ilginç hale geleceği öngörülüyor. Bugün gazetecilik alanında yeni mezun biri, muhtemelen sosyal medya yöneticisi oluyor. Oysa bu, kimileri için mezun olduğunda mevcut olmayan işlerden biri olarak biliniyor. Aynı şekilde metinler yazmak ve TikTok videoları hazırlamak da şüphesiz kağıt sıkışmalarını düzeltmekten daha zorlu ve ödüllendirici işler olarak öne çıkıyor.

Çalışanların kaderi ve eleştirel düşünme

Ancak bu, endişelenecek bir neden olmadığı anlamına gelmiyor. Üretim, otomasyonun iyi mavi yakalı işleri yok ettiği bir endüstrinin açık bir örneğini sunuyor. Bazı uzmanlar, üretken yapay zekanın, üniversite mezunu olmayan çalışanlar için müşteri hizmetleri gibi bilgisayar tabanlı işler üzerinde de benzer bir etkiye sahip olabileceğini öngörüyor. Uzmanların ve politika yapıcıların daha fazla dikkatini çekmesi gereken şey ise çalışanların kaderi.

Üniversite eğitimi almış iş gücü arasında, üretken yapay zekanın ortaya çıkışının işleri silme olasılığı daha düşük ve çalışanları yeni beceriler öğrenmeye teşvik etme olasılığı daha yüksek kabul ediliyor. Örneğin, bir bot, dakikalar hatta saniyeler içinde akıcı bir ses çıkaran metin üretebiliyorsa, bu, belki de, insanın iş anlamındaki görevinin yazmaktan düzenlemeye geçtiğini gösteriyor; doğru olduklarından emin olmak için metni kontrol etmek, metnin mantığını ve ikna ediciliğini geliştirmenin yollarını bulmak yeni iş alanları olarak kendini gösteriyor. Bütün bunların 'eleştirel düşünme'yi gerektirdiğini de kabul etmek gerekiyor.

Üretken yapay zekanın hâlâ insan gözetimine ihtiyacı bulunuyor ve yeni becerileri hızla öğrenme yeteneğine rağmen bu belki de her zaman böyle olacak; tıpkı Walmart yöneticilerinin geçen hafta şirket ofis çalışanları için üretken bir yapay zeka uygulamasının kullanıma sunulacağını duyurduğu LinkedIn gönderisinde belirttiği gibi: “GenAI daha hızlı ve daha verimli çalışmamıza yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda sınırlamaları da var: Muhakeme gücü yok, bağlamın anlaşılması noktasında sınırlı ve yalnızca üzerinde eğitim aldığı veriler kadar iyi.”

Tüm bunlar ise, geleceğin üniversite mezunlarının, arayış meşakkatli olsa da ve işin neye benzeyeceğini bugünden tam olarak tahmin etmeleri mümkün olmasa da hâlâ iş bulabileceklerini gösteriyor.

İşe alımları durduran CEO: Yapay zeka yaşam kalitesini yükseltiyor

 

İşte yapay zekanın en etkilediği meslek grubu!

 

Bilişim devinde binlerce işçinin yerini yapay zeka alacak!

 

Yapay zeka nimet mi yoksa bir lanet mi? Büyük bir rol ayrımındayız!

 

Dünyaca ünlü üniversitede dersleri yapay zeka verecek!

 

Mark Cuban: Yapay zeka, şirketleri ikiye bölecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)