BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık'Yangından mal kaçırmadık'----

'Yangından mal kaçırmadık'

'Yangından mal kaçırmadık'
09 Mayıs 2013 - 01:47 www.finansgundem.com

‘Katar Commercial Bank’ın (CBQ) CEO’su Andy Stevens, Abank'ı satın almalarıyla ilgili olarak 'Kafayı taktık ama yangından mal kaçırmadık' dedi

Anadolu Grubu’nun bünyesindeki Alternatifbank’ın (ABank) yüzde 70.84’ünü 820 milyon lirayı aşkın bir fiyata alarak Türkiye pazarına giren Katar Commercial Bank’ın (Commercial Bank Of Qatar-CBQ) CEO’su Andy Stevens, 2009’da İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yıllık toplantıları sırasında Türkiye’den çok etkilendiklerini belirterek, “O zamandan beri buraya gelmeyi aklımıza koymuştuk” dedi. Türkiye ekonomisinin ve İstanbul’un büyüklüğünün ve dinamizminin kendilerini çok şaşırttığını söyleyen Stevens, “Özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın İstanbul’un finans merkezi olacağı yönündeki açıklamaları beni çok etkiledi. Sayın Babacan Türkiye’nin krizdeki başarısını ve gelecek potansiyelini kendinden çok emin ve net bir şekilde anlattı. Biz de Türkiye’nin geleceğine inandık ve buraya geldik” diye konuştu.
YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ
Hürriyet gazetesi'nden Hülya Güler'e konuşan Andy Stevens, CBQ’nun 2005 yılından bu yana Katar dışına açılma stratejisini benimsediğini ve bu kapsamda Umman ve Birleşik Arap Emirliklerinde de birer bankalarının bulunduğunu söyleyen Stevens, ABank’ın satışının BDDK tarafından onaylanmasıyla birlikte grubun sahip olduğu 4 bankadan da sorumlu olacağını belirtti. Stevens, Hürriyet’e verdiği özel röportajda, şunları anlattı: “2011’den bu yana profesyonel bir ekiple Türkiye pazarına bakıyoruz. Türkiye son dönemde Avrupalı bankaların sermayelerini artırmak amacıyla Türkiye’deki iştiraklerini sattıklarını gördük. Ancak bu bankalar bizim tabirimizle yangından mal kaçırır gibi acele satılık bankalardı. Bizim ABank’ı alış sürecimiz ise farklı oldu. Bizim acelemiz yoktu. Biz pazara en doğru şekilde girmeyi istedik.”
FİYATI GELECEK İÇİN VERDİK
2012 Ekim ayında ABank ile birebir görüşmelere başladıklarını ve Aralık ayında da ön anlaşma imzaladıklarını belirten Stevens, “Sonraki müzakerelerimiz ise 3 ayı buldu. Bankanın hisselerini iyi bir fiyata aldığımızı düşünüyoruz. Bankanın geleceğini de düşünerek, gelecekteki kazançlar için bu fiyatı verdik. Bizim için fiyattan çok, Anadolu Grubu’nun bankada anlamlı bir hisse ile kalması önemliydi. Bunun olmasına çok sevindik. Halen onay süreci tamamlanmadığı için daha fazla detay veremiyorum, ama şunu söyleyeyim, biz hazırız ve Türkiye’de faaliyete başlamak için çok hevesliyiz” şeklinde konuştu. 
Gelecek stratejisini İstanbul’da belirledi 
KATAR, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bankası bulunan Commercial Bank Of Qatar Grubu’nun genel müdürleri, genel müdür yardımcıları ve grubun diğer üst yöneticileri İstanbul’a gelerek, grubun gelecek stratejisini belirlemek amacıyla düzenlenen arama konferansına katıldıkları öğrenildi. 1975 yılında kurulan Commercial Bank of Katar’ın Eylül 2012 itibariyle aktifleri 76.4 milyar Katar Riyali değerine ulaşmış durumda. Bankanın kurumsal, yatırım ve perakende bankacılık alanında faaliyetleri bulunuyor. Katar’da 29 şubesi bulunan bankanın, Umman Ulusal Bankası ve Birleşik Arap Bankası’yla olan işbirliği kapsamında Umman’da 60, Mısır’da 3 ve Abu Dabi’de bir şubesi yer alıyor. Grup son olarak ABank’ın yüzde 70.84 hissesini 2 çarpan değeriyle 820 milyon liraya (yaklaşık 460 milyon dolar) aldı.
Buraya gelebildiğimiz için çok şansılıyz
KATAR’ın özellikle enerji gelirleriyle oldukça zengin bir ülke olduuğunu hatırlatan Andy Stevens, şöyle konuştu: “Bizim de ülkenin en büyük özel bankası olarak, uzun zamandır kârımız birikiyor. Bu nedenle biz 2005’te Körfez ülkelerinde büyüme fırsatlarına bakmaya karar verdik. Ancak Türkiye bölge ülkeleriyle kıyaslandığında, ölçek açısından çok büyük bir ekonomi. Kriz performansı çok etkileyici. Üstelik gelecek potansiyeli muazzam. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde Türkiye’ye geldiğimiz için çok şanslıyız.”
Sermayeyi artıracağız
ABANK’ın yönetim ekibinden ve şu andaki organizasyon yapısından çok memnun olduklarını söyleyen Andy Stevens, bu konularda bir değişklik düşünmediklerini kaydetti. ABank’ın halka açık olduğunu hatırlatan Stevens, bankanın adının değişip değişmeyeceği konusunda da bir yanıt vermezken, gelecek planlarına ilişkin şunları anlattı: “Tüm onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından, ABank için hazırladığımız büyüme stratejisini uygulayacağız. Bu kapsamda sermaye artırmayı düşünüyoruz. Ama şu aşamada detay veremem. Şunu söyleyebilirim, grubumuzda ABank ile birlikte 4 banka olacak. 4 bankanın işbirliği yapacağı ortak bir platform oluşturup, maliyetlerimizi düşürmeyi planlıyoruz. Böylelikle ABank müşterilerine tıpkı büyük bankaların sağladığı avantajları sağlayabileceğiz. Hedefimiz bankayı kârlı bir şekilde büyütmek. Türkiye’de 2 milyonun üstünde KOBİ var ve büyümek istiyorlar. Biz de onlarla büyüyeceğiz.”
Türkiye’de bankacılık sektörünün çok gelişmiş ve güçlü olduğunu söyleyen Andy Stevens, “Ayrıca çok yetenekli bankacılarınız var. Önümüzdeki dönemde Türk bankacıları ve Türkiye’deki bazı ürünleri diğer bankalarımıza transfer edebiliriz” dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çiçek Sur09 Mayıs 2013 08:49

    Yangından mal kaçırmamışlar ama kafaya takmışlar. Katarlı Abank sermaye arttırır Türkiye'nin en iyi bankası olursunuz.